Adófórum

Adózási és számviteli információk

Őstermelő:kompenzáció,vagy áfa

ÁFA

Őstermelő:kompenzáció,vagy áfa

HozzászólásSzerző: ljlja » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Az Áfa törvény 197 par.-ában leírtak kissé nehézkesen értelmezhető.Őstermelő .aki a KKV.szerinti valamely vállalkozásban Pl 25 %-os tag ,kompenzációs felára nem jogosult ,az áfa körbe jelentkezzen be ?Vagy csak a mg-i vállalkozás tagjára igaz mindez, aki saját vállalkozásának értékesít mg-i terméket?
ljlja
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Őstermelő:kompenzáció,vagy áfa

HozzászólásSzerző: simke » kedd márc. 25, 2008 5:12 pm

Szia! 

Mezőgazdasági különleges jogállás

Mg-i tevékenység a vonatkozó mellékletben felsorolt termékek temelése, feldolgozása, értékesítése és az ugyanott nevesített szolgáltatások  - saját eszközökkel történő -  nyújtása olyan adóalany részére, akitől, amelytől a termelő, szolgáltatásnyújtó kompenzációs felár megtéríttetésére tarthat igényt.

A szabályozás sajátosságát továbbra is az adja, hogy a különleges jogállású adó-alany által e minőségében teljesített ügyletei után adót nem számít fel, de a beszerzései, igénybevett szolgáltatásai előzetesen felszámított adójára nézve adőlevonási jogot sem gyakorolhat. A le nem vonható előzetesen felszám.adó ellentételezéseként, a teljesített ügylet ellenértékének részét képező kompenzációs felárra jogosult. A különleges jogállású adóalanyoknak a jövőben az adóhatóságnál regisztráltatniuk kell magukat.

Mg-i különleges jogállást válaszhat a kis-és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. trv. szerinti mikro- és önálló vállalkozásnak minősülő adóalany, illetőleg minden olyan ezen adózási módot választő mg-i termelő, aki megfelelne a hivatkozott trv. előírásainak, ha annak hatálya alá tartozna. A trv-i előírás ez tuóbbi fordulatára azért van szükség, mert pl. az őstermelő nem tartozik az említett trv. hatálya láa, de ha elviekben megfelel a hivatkozott trv. vonatkozó előírásainak, választhatja a különleges jogállást az áfában. A választhatóság feltétele az, hogy a foglalkoztatottak száma 10 főnél kevesebb legyen, és a vállalkozás éves nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege legfeljebb 2 millió erőnak megfelelő forintösszeg lehet. Önálló vállalkozás az, amely a hivatkozott trv. előírásai szerint nem minősül partner vagy kapcsolt vállalkozásnak.

Különleges jogállást - az alanyi feltételek teljesítéséen túl - az a mg-i termelő választhat, aki, amely az áfa trv. 7. sz. mellékletében felsorolt termékeket értékesíti, vagy az ott meghatározott szolgáltatásokat nyújtja.

Különleges jogállás alá trtozónak fektieken túlmenően az az értékesítés minősül, melyhez kapcsolódóan a mg-i őstermelő kompenzációs felár megtéríttetésére tarthat igényt. A komp.felár mértéke nem változott (növényi  termékeknél 12 % állati eredetű termék esetében 7 %). 

A mg-i termelő kivételes jogállása addit állhat fenn, amig megfelel a trv-i előírásoknak, ill. amíg jogállását saját elhetározásából meg nem változtatja. Ha a különleges jogállású mg-i termelő belföldön nyilvántartásba vett (nem kül.jogállású) adóalany felé értékesít, nyújt szolgáltatást, úgy azt felvásárlási okirat kíséri. Ezt a felvásárló bocsátja ki a trv-ben meghatározott adattartalommal. Ilyenkor a termék átadóját külön bizonylatadási kötelezettség nem terheli. Ha viszont az értékesítés a Közösség más tagállalában vagy 3. országban nyilvántartásba vett adőalany felé történik (akitől szintén komp.felár megtáríttetésére tarthat igényt), úgy a mg-i termelőnek a bizonylatot  - a számlára vonatkozó előírások értelemszerű alkalmazásával -  magának kell kibocsátania. Ilyenkor egyéb kötelező adatok mellett adőalap helyett a komp. felár alapját, adómérték helyett a komp.felár mértékét, áthárított adó helyett az áthárított komp.felárat kell feltüntetnie. A trv kifejezetten rendelkezik arről, hogy a felvásárlásról nem bocsátható ki egysezrűsített adattartalmú számla, előlegszámla, gyűjtőszámla.

Ez részlet az "Őstermelő gazdálkodók lapja" - ból 2008 januári száma.

Üdv Etus 

simke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Őstermelő:kompenzáció,vagy áfa

HozzászólásSzerző: Napraforgó » kedd márc. 25, 2008 10:17 pm

Köszi Etus! Ez nagyon hasznos információ így egybe-gyűjtve! Üdv:Napraforgó
Napraforgó
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Őstermelő:kompenzáció,vagy áfa

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » szer. márc. 26, 2008 4:58 am

Sziasztok! Az Etus által leírt cikk az mgi termelőkre vonatkozik, tehát az eredeti kérdésben megfogalmazott  szerint, ha valakinek valamely más társaságban(nem mezőgazdasági) van 25%-os tagsági jogviszonya, mellette lehet még őstermelő és mint őstermelő választhatja mindentovábbi nélkül a kompenzációs feláras változatot és mellette az alanyi mentességet is, bejelentés kell de nem fontos áfa körösnek lenni.

Az a mgi vállalkozás 25 %-os tagja  , ha mellette őstermelő is akkor is adhat el komp.felárasan a mezőgazdasági vállalkozásnak , persze itt felmerül a kérdés, hogy a vállalkozásban az a 25% mire jogosítja Ő ott a beltag, vagy milyen minőségben tag?.

Ilyen esetben egyébként , ha a társaság áfás, akkor az őstermelőnek is áfásnak érdemes lenni, mert akkor nem a 12% -os kompfelárral vásárol fel a társaság, hanem az őstermelő állít ki számlát 20%-os áfa tartalommal.

Üdv: Márti

viragmarta60
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am


Vissza: ÁFA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 9 vendég