Adófórum

Adózási és számviteli információk

őstermelő megint

Számlázás

őstermelő megint

HozzászólásSzerző: zsazsa65 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Zöldségest üzemeltető vállalkozóm panaszkodott, hogy a nagybanin az őstermelők nem hajlandóak számlát adni, csak felvásárlási jegyet. Már rendesen belekeveredtem a dologba kérlek segitsetek: elszámolható még a felvásárlási jegy is, vagy csak a számla?

zsazsa65
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

őstermelő megint

HozzászólásSzerző: Budainé » hétf. márc. 17, 2008 5:03 pm

Szia Zsazsa65!

Az őstermelők az értékesítéseikről kötelesek nyugtát, vagy számlát adni, attól függően, hogy a vevő kér-e számlát, vagy sem. Amennyiben azonban a vevő felvásárlási jegy kiállítására jogosult, abban az esetben az őstermelő nem állít ki számlát, hanem a VEVŐ ad felvásárlási jegyet!

Feltételezve, hogy az őstermelő nem az ált. szabályok szerinti adózást választotta az ÁFA-val kapcs. nyilatkozatában.

Üdv.: Budainé

Budainé
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

őstermelő megint

HozzászólásSzerző: markne » hétf. márc. 17, 2008 5:05 pm

Szia, Zsazsa!

Ha az őstermelő adószámmal rendelkezik, és az adószám igénylésénél megjelölte, hogy kompenzációs felárra tart igényt, és a zöldségboltosod felvásárol tőle, akkor a boltos állítja ki a felvásárlási jegyet, kifizeti a vételárral együtt a kompenzációs felárat, majd a saját ÁFA bevallásánál visszaigényli, ha általános szabályok szerint számolja el az ÁFA-ját. Ezeket mind tisztázni kell az esemény előtt.

A boltosnak kell beszerzenia felvásárlási jegytömböt, kiállítani, első példányát magánál tartja, másodikat a felvásárló kapja. Az őstermeő nem állít ki felvásárlási jegyet.

A 808-ason, mint kifizető szerepelteti az ügyletet a boltos.

Üdv: Rózsa

Bocsánat, kerülték egymást a hozzászólások. 

 

markne
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

őstermelő megint

HozzászólásSzerző: zsazsa65 » hétf. márc. 17, 2008 6:29 pm

Bocsi kicsit rosszul fejeztem ki magam. Persze, hogy a vevő állítja ki a felvásárlási jegyet. De honnan lehet azt tudni, hogy elég-e, vagy pedig ragaszkodjon a számlához? Szimplán bemondás alapján?Ugy tudom már minden őstermelőnek adószámosnak kell lennie, de csak nem kérheti el mindenkitől a bejelentkezési lapot.

 

zsazsa65
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

őstermelő megint

HozzászólásSzerző: markne » hétf. márc. 17, 2008 7:28 pm

Zsazsa, sajnos nincs más megoldás, el kell kérnie, de nemcsak azt, hanem minden adatát, ami a 808-hoz szükséges, az adóazonosító, adószám, regisztrációs szám,  őstermelői igazolvány szám, TAJ szám, születési adatok. Enélkül nem tudja az adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni a vállalkozód, helyesebben: nem tudod a megbízásának megfelelően teljesíteni a kötelezettséget.

Gondolom, azért nem kilónként veszi az árut a piacon a bolt részére.

Valószínű, az őstermelő azért nem akar számlát adni, mert ha alanyi mentesként adná, amennyiben ezt is választotta az adószám igénylésénél, elesik a kompenzációs felártól.

 

Üdv.

markne
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am


Vissza: Számlázás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 37 vendég

cron