Szia Márti!
Akkor majd kíváncsian várjuk, hogy neked mit fognak írni. (egyébként valóban az a jellemző, hogy igyekeznek nem konkrét választ adni) Üdv. Kata
Szia Márti! Az oktatási dolgokban nem nagyon vagyok érintett, de sokat keresgéltem még decemberben egy ismerősöm kérdése miatt, hogy a sima magánóraadás nem akreditált, nem közép,felső okt. keretében, az most akkor ÁFÁ-s vagy, sem, ha azt ev.végzi, aki végzettségénél fogva tanár. Pl. angolból magánóra nem szervezett keretek között, 2007-ben mentes volt. Aztán nem igazán mertem neki konkrétat állítani, azóta pedig nem is foglalkoztam a kérdéssel.
Én is csak az ÁFA tv-ből tudok idézni? s az alapján, amit a kérdező ír: hogy akreditált felnőttképzésnél a vizsgáztatás az ÁFÁ-s, vagy mentes, én az mondanám, hogy mentes:
ADÓ ALÓLI MENTESSÉG
Adó alóli mentesség a tevékenység közérdekű jellegére tekintettel
85. § (1) Mentes az adó alól:
j) az a szolgáltatásnyújtás, amelyet óvodai, tanári, oktatói, nevelői tevékenységet végző - ilyen minőségében - teljesít a köz- és felsőoktatás, továbbá a (2) bekezdésben meghatározott egyéb oktatás keretében, ideértve az előzőekben felsoroltakhoz kapcsolódó magánóraadást is;
(2) Az egyéb oktatás körébe tartoznak:
a) a felnőttképzésből az Országos Képzési Jegyzékben meghatározott szakképesítést adó oktatás, képzés, továbbképzés, vizsgára való felkészítés és vizsgáztatás;
b) a felnőttképzésről szóló törvény alapján szervezett és akkreditált, illetőleg egyéb jogszabály alapján szervezett oktatás, képzés, továbbképzés, vizsgára való felkészítés és vizsgáztatás;
c) az államilag, illetőleg nemzetközileg elismert nyelvvizsga-bizonyítvány kiadásának alapjául szolgáló vizsgáztatás;
d) a tanulmányi és tehetséggondozó verseny szervezése, lebonyolítása.
(3) Abban az esetben, ha az (1) és (2) bekezdésben meghatározott valamely tevékenység
a) gyakorlását jogszabály - ide nem értve az önkormányzati rendeletet - hatósági engedélyhez (a tevékenységi kör gyakorlásához szükséges engedélyhez) köti, a termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás adómentességének feltétele, hogy az érintett személy, szervezet az engedély birtokában és annak alapján végezze tevékenységét;
b) képesítéshez kötött, és jogszabály - ide nem értve az önkormányzati rendeletet - kivételt nem tesz, a termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás adómentességének feltétele, hogy az érintett személy, szervezet javára tevékenykedők között legalább 1 olyan természetes személy legyen, aki a jogszabályokban foglalt képesítési követelményeknek igazolt módon megfelel.
Tehát, ha a képzés a felnőttképzésről szóló törvény alapján szervezett és akreditált, s a vizsgáztató megfelel annak a képesítési követelménynek amit jogszabály megkövetel, s tevékenységét megfelelő engedély birtokában végzi - akkor az a vizsgáztatás szolgáltatási díj mentes. /A felnőttképzési törvényt, valamint, hogy milyen oktatási, vizsgáztatási tevékenység milyen engedély birtokában végezhető és mi a képesítési követelmény - nem tudom, ezt azok ismerik jobban, akik oktatási tevékenységgel foglalkoznak./
A kérdező azt írja, hogy korábban a vizsgáztatás közvetlenül oktatásnak volt minősítve, s hogy most meg nincs így nevesítve, tehát ÁFÁ-s. Az én véleményem pedig az ezzel kapcsolatban, hogy nem csak az tv.feltételeknek megfelelő akreditált képzés keretében megvalósuló közvetlen oktatás mentes, hanem nevesítetten a vizsgáztatás, sőt a vizsgáztatásra való felkészítés is, (figyelemmel a 85.§.(3).bekezdésében foglaltakra is nyilván). Nekem ez a véleményem /attól még lehet hibás eszmefuttatás!/ Üdv.
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 18 vendég