Adófórum

Adózási és számviteli információk

Oktatás számlázás

ÁFA

Oktatás számlázás

HozzászólásSzerző: adotanacs » szomb. márc. 15, 2008 7:28 am

Ok, remélem kedvező lesz a válasz. Köszi előre is, akkor várakozó álláspontra helyezkedem. Üdv. Ani
adotanacs

Oktatás számlázás

HozzászólásSzerző: kovalkata » szomb. márc. 15, 2008 8:07 am

Szia Márti!

Akkor majd kíváncsian várjuk, hogy neked mit fognak írni. (egyébként valóban az a jellemző, hogy igyekeznek nem konkrét választ adni) Üdv. Kata

kovalkata

Oktatás számlázás

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » szomb. márc. 15, 2008 2:57 pm

Szia Kata! Azért nem bízom el magam a válasszal kapcsolatban, de megpróbálom a Neked érkezett válasz kapcsán a kérdést arra öszpontosítani, hogy ami miatt ott a felek közötti jogviszonyt emlegetik, rápróbálkozok egy átfogó vizsgálatra is alkalmas kérdés megfogalmazására. Mert véleményem szerint Te feltettél egy számomra egyértelmű kérdést, azt is olvastam értettem, tudtam mit akarsz kérdezni, erre a válasz behivatkozik a törvényre, amit persze látunk és még mellé teszik, hogya "..Mivel.." , "...Az adóhatóság a felek közötti...." (szándékosan nem idéztem ide be)szóval nekem nem nyert a válaszuk, szerintem Neked sem, mert biztos nem ezt vártad egy ilyen kérdésre. A bizonytalanság fokozására nagyon jó lett. Üdv: Márti
viragmarta60

Oktatás számlázás

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szomb. márc. 15, 2008 4:48 pm

Szia Márti!  Az oktatási dolgokban nem nagyon vagyok érintett, de sokat keresgéltem még decemberben egy ismerősöm kérdése miatt, hogy a sima magánóraadás nem akreditált, nem közép,felső okt. keretében, az most akkor ÁFÁ-s vagy, sem, ha azt ev.végzi, aki végzettségénél fogva tanár. Pl. angolból magánóra nem szervezett keretek között, 2007-ben mentes volt.  Aztán nem igazán mertem neki konkrétat állítani, azóta pedig nem is foglalkoztam a kérdéssel.  

Én is csak az ÁFA tv-ből tudok idézni? s az alapján, amit a kérdező ír: hogy akreditált felnőttképzésnél a vizsgáztatás az ÁFÁ-s, vagy mentes, én az mondanám, hogy mentes:

ADÓ ALÓLI MENTESSÉG
Adó alóli mentesség a tevékenység közérdekű jellegére tekintettel
85. § (1) Mentes az adó alól:
j) az a szolgáltatásnyújtás, amelyet óvodai, tanári, oktatói, nevelői tevékenységet végző - ilyen minőségében - teljesít a köz- és felsőoktatás, továbbá a (2) bekezdésben meghatározott egyéb oktatás keretében, ideértve az előzőekben felsoroltakhoz kapcsolódó magánóraadást is;

(2) Az egyéb oktatás körébe tartoznak:

a) a felnőttképzésből az Országos Képzési Jegyzékben meghatározott szakképesítést adó oktatás, képzés, továbbképzés, vizsgára való felkészítés és vizsgáztatás;

b) a felnőttképzésről szóló törvény alapján szervezett és akkreditált, illetőleg egyéb jogszabály alapján szervezett oktatás, képzés, továbbképzés, vizsgára való felkészítés és vizsgáztatás;
c) az államilag, illetőleg nemzetközileg elismert nyelvvizsga-bizonyítvány kiadásának alapjául szolgáló vizsgáztatás;
d) a tanulmányi és tehetséggondozó verseny szervezése, lebonyolítása.

(3) Abban az esetben, ha az (1) és (2) bekezdésben meghatározott valamely tevékenység
a) gyakorlását jogszabály - ide nem értve az önkormányzati rendeletet - hatósági engedélyhez (a tevékenységi kör gyakorlásához szükséges engedélyhez) köti, a termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás adómentességének feltétele, hogy az érintett személy, szervezet az engedély birtokában és annak alapján végezze tevékenységét;

b) képesítéshez kötött, és jogszabály - ide nem értve az önkormányzati rendeletet - kivételt nem tesz, a termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás adómentességének feltétele, hogy az érintett személy, szervezet javára tevékenykedők között legalább 1 olyan természetes személy legyen, aki a jogszabályokban foglalt képesítési követelményeknek igazolt módon megfelel.

Tehát, ha a képzés a felnőttképzésről szóló törvény alapján szervezett és akreditált, s a vizsgáztató megfelel annak a képesítési követelménynek amit jogszabály megkövetel, s tevékenységét megfelelő engedély birtokában végzi - akkor az a vizsgáztatás szolgáltatási díj mentes.     /A felnőttképzési törvényt, valamint, hogy milyen oktatási, vizsgáztatási tevékenység milyen engedély birtokában végezhető és mi a képesítési követelmény - nem tudom,  ezt azok ismerik jobban, akik oktatási tevékenységgel foglalkoznak./

A kérdező azt írja, hogy korábban a vizsgáztatás közvetlenül oktatásnak volt minősítve, s hogy most meg nincs így nevesítve, tehát ÁFÁ-s. Az én véleményem pedig az ezzel kapcsolatban, hogy nem csak az tv.feltételeknek megfelelő akreditált képzés keretében megvalósuló közvetlen oktatás mentes,  hanem nevesítetten a vizsgáztatás, sőt a vizsgáztatásra való felkészítés is, (figyelemmel a 85.§.(3).bekezdésében foglaltakra is nyilván).     Nekem ez a véleményem /attól még lehet hibás eszmefuttatás!/   Üdv. 

melcsi62

Oktatás számlázás

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » szomb. márc. 15, 2008 5:34 pm

Szia Melcsi! Köszönöm a válaszodat, értelmezésem szempontjából a 85 § (1) bek szerintieket, a közszolgáltatókra vonatkoztatva csak akkor kell alkalmazni, ha a pontokban külön bele is írták, kiemelték, hogy rájuk vonatkozik, valahogy ezt próbáltam korábban fejtegetni, hogy a (4) bekezdés ebben a 85§-ban csak azért van, hogy ahol közszolgáltatót emleget, azt a törvény e §-a hogyan értelmezi le, de nem általános a (2) bekezdés szerinti, ha megfelel a (3) bek. szerintinek, akkor mentes az oktatás is. Tehát egyetértünk, persze igazad van lehet attól még hibás eszmefuttatás, de lassan szerintem már azért nem értjük a törvényeket egyértelműnek, ahol egyértelmű ott sem, mert mindenhol csapdát keresünk,- túlságosan kiemelték már a büntetéseket és az ellenőrzéseket , túl sok tájékozató, magyarázó anyag jelenik meg- és ettől a végén már úgy tűnik számomra, mintha mi ragoznánk túl , mintha valahogy elbizonytalanodtunk volna, mintha mindent bonyolultabban néznénk, vizsgálnánk át, persze lehet rosszul látom. Köszönöm: Márti
viragmarta60

Előző

Vissza: ÁFA