Adófórum

Adózási és számviteli információk

Oktatás számlázás

ÁFA

Oktatás számlázás

HozzászólásSzerző: adotanacs » szer. márc. 12, 2008 3:50 pm

Szia Kata! Mint ahogy írtam Neked, be tudtam illeszteni az autóvez.oktatómat, de teljesen most nem vagyok nyugodt, bizonyosság kellene, mivel nincs is alanyi mentesre bejelentkezve. Ezt most nem is tudom hogyan lehetne megtenni, ha ez ÁFÁ-s tevékenység. 1-es adószáma van, év elején megerősítettük az adó alóli mentességet. Talán a váll.igazolványt kellene bővíteni valamivel és akkor egyuttal változásbejelentést tenni? Hát nem tudom.  Ráadásul tavaly jóval több volt a bevétele 5mill.Ft-nál. Üdv. Ani
adotanacs

Oktatás számlázás

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. márc. 12, 2008 3:59 pm

Szia Ani!

Én is ezért várom, hogy Magdi mit fog hozzászólni, ha a két anyagot együtt értelmezi, mert én sem vagyok ám benne biztos. Itt van még a 7-es és 13-as hozzászólás is. Mindezekből együttvéve inkább hajlok arra, hogy a Tiéd talán nem adómentes, de mérget nem mernék venni rá! Az alanyi adómentességet így valóban nem kérheted. Talán tedd fel egy külön topicban konkrétan kifejtve a te általad érintett tevékenységet, mert hátha ott olyan is reagál rá, aki ebben a topicban még nem szólt hozzá. Üdv. Kata

kovalkata

Oktatás számlázás

HozzászólásSzerző: Takácsné2 » szer. márc. 12, 2008 5:48 pm

Sziasztok!

Én már egy hete ezen tépelődöm,hogy most mi a fene is van? Ezért is próbáltam

puhatolózni,hogy hátha másnak egyértelmű csak én érzek valami kételyt az adonavigator-oldalon megjelent állásfoglalásban ,ami kategorikusan kijelenti,hogy a 85.§ (2) bek. szerinti tevékenységet óraadóként végző adókötelesen kell,hogy számlázzon..  Kata iratából meg pont az ellenkezője jön le. Köszi a küldést Kata !  Ani neked is a szándékot.

Talán jobb lett volna ha el sem olvasom a fenti állásfoglalást, mert  addig egyértelmű volt számomra,hogy adómentes az oktatás ha OKJ-s képzést vizsgáztatást számláz valaki egy ilyen képzést végző iskolának vagy intézménynek. Ennyit a törvényekről ,mielőtt megüt a guta.    Magdi

Takácsné2

Oktatás számlázás

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » pén. márc. 14, 2008 8:34 am

Sziasztok! Rákérdeztem a nálam gépjárműoktatást végző egyénivállalkozóimra: 2008.01.01-től 855301 TEÁOR , az apeh szerint a 85§ szerint változatlanul mentes azaz, közérdekű jellegére mentes tevékenység, nem kell összevonni az 5millió számításánál.

Megköszönném, ha valaki nekem is elküldené az állásfoglalást, amiből ez a kérdés kiindult, hátha van nálam is olyan oktató aki rajtuk kívül viszont áfás, van többféle tanárom is aki oktat, felkészít más témában.

A fenti jelszavam @t-online.hu címre.

Köszönöm Márti

viragmarta60

Oktatás számlázás

HozzászólásSzerző: adotanacs » pén. márc. 14, 2008 8:47 am

Szia Márti! A guta akar megütni, a 85§ 2bek.b pontjából arra következtettem, hogy nem ÁFÁ-s. ".....illetve egyéb jogszabály alapján szervezett oktatás,képzés" Szerintem is többen ide sorolják. Ha ez mégis ÁFÁ-s, akkor az én vállalkozóm nem fér bele az alanyi mentes határba. Egyhelybe topogok a témában. Az a baj, hogy én nem tudom elküldeni, de hátha olvassa Magdi vagy Kata és elküldi. Üdv. Ani
adotanacs

Oktatás számlázás

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » pén. márc. 14, 2008 11:27 am

Szia Kata!

Beidézem ide amit Andulka is feltett és Te általad küldött állásfoglalásban is benne van:

85. § mentes az adó alól

(1) j) az a szolgáltatásnyújtás, amelyet óvodai, tanári, oktatói, nevelői tevékenységet végző - ilyen minőségében - teljesít a köz- és felsőoktatás, továbbá a (2) bekezdésben meghatározott egyéb oktatás keretében, ideértve az előzőekben felsoroltakhoz kapcsolódó magánóraadást is;

Én megnéztem most a jogtáramat erről a paragrafusról, általában a jogtár jelzi, ha valamire figyelni kell, ahol a közszolgáltató , ahol költségvetési szerv azt is kiemeli, jelzi is pontonként.

Az én értelmezésemben a 85§ egyes pontjait változatlanul lehet alkalmazni a nem haszonérdekeltségű, nem közszolgáltatókra is.

Ha megnézzük, úgy kezdődik : Adó alóli mentesség a tevékenység közérdekű jellegére, nem úgy, hogy a  közszolgáltatók adó alóli mentessége a tevékenység közérdekű jellegére tekintettel.

Vannak pontok benne pl. 1) bek.,b,f,g,h. stb., ahol kimondottan a közszolgáltatókat említi, de sehol nincs megfogalmazva a többire, hogy a közszolgáltatók .

Tehát szerintem ezt a 85 § -t pontonként kell értelmezni és csak amelyik pont hivatkozik a közszolgáltatóra az ott jelölt nem lehet mentes, ha vállalkozó.

A 3) bekezdésben pedig azt sorolja fel, hogy milyen képesítések kellenek, ez is azt igazolja, hogy a vállalkozó is lehet mentes.

Igaz Kata neked írtam válaszként, de várom mások véleményét is, mert így a sokadik olvasatra is én így értelmezem.

Üdv: Márti

Hogy értelmezni lehessen a 85 §-t ezért a 4.bekezdésében a közszolgáltatókat kifejtik, mert valószínűleg máshol nincs leírva, így nem tudnánk, hogy kit ért az áfa törvény közszolgáltató alatt.

viragmarta60

Oktatás számlázás

HozzászólásSzerző: kovalkata » pén. márc. 14, 2008 12:26 pm

Szia Márti!

Az a helyzet, hogy én úgy vagyok vele, ahogy Ani. Szerintem is lehet adómentes, de biztos mégsem vagyok benne, akárhányszor olvasom, főleg a másik állásfoglalás miatt, amit még nézegettünk. Tudod, az hogy mi így gondoljuk a jogszabályból, sajnos nem jelenti azt, hogy az apeh is így fogja gondolni egy esetleges ellenőrzéskor (sajnos ma ez a tényállás magyarországon). Passz. Biztos véleményem nincs. Nekem még nem kezdték meg az oktatás számlázását, benne van a tevékenységi körükben, de még egyenlőre arról nem számláznak (szerencsére). Különben jelen pillanatban én is nagy kínban lennék, mint Ani.

üdv. Kata

kovalkata

Oktatás számlázás

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » pén. márc. 14, 2008 2:31 pm

Sziasztok ! Az APEh honlapját nézegettem, itt van egy link.

http://www.apeh.hu/tablazatok/afakulcs_adomen/afakulcs_adomen.html?wa=ADORSS0807

Ebből én megint csak azt olvasom ki, ha a 3.beknek megfelelek, akkor mint vállalkozó is lehetek mentes oktatási tevékenység tekintetében is, kivéve ha közszolgáltatónak is kell minősülnöm.

A 4.bekezdésből pedig nem tiltottak ki, mint vállalkozót.

viragmarta60

Oktatás számlázás

HozzászólásSzerző: adotanacs » szomb. márc. 15, 2008 6:36 am

Szia Márti! Én is így gondolom ahogy elolvasom a linket, hogy a 2.bek.szerinti tevékenységnek megfelel"...ill. egyéb jogszabály alapján szervezett oktatás..." A 3.bek.szerinti hatósági engedélyük megvan. A 4.bekezdés az, amiről nem tudom mit gondoljak, hogy azért magyarázzák-e hogy az 1-2.pont szerinti tevékenységet mentesen csak ők végezhetik? Üdv. Ani 
adotanacs

Oktatás számlázás

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » szomb. márc. 15, 2008 6:54 am

Szia Ani! Ahogy a fentiekben is írtam, a 85§ bizonyos pontjaihoz egyenként oda van írva, hogy ilyen minőségében teljesít, a 2 pont szerintem azt akarja kifejezni, hogy a többiek is beleférnek , ha van megfelelő végzettségük, engedélyük a tevékenység folytatásához.

Egyébként a jövő héten kérek, majd erre egy állásfoglalást, de konkrét esetre , amire konkréten tudnak válaszolni, mert Katának írt válaszban is azt próbálják ecsetelni, hogy csak akkor ha konkrét az eset és próbálnak kibújni a válasz adás alól.

viragmarta60

ElőzőKövetkező

Vissza: ÁFA