Adófórum

Adózási és számviteli információk

08T1041 nyom.

Egyéni vállalkozók

08T1041 nyom.

HozzászólásSzerző: kerdelyi » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Az egyéni vállalkozó munkaviszony mellett dolgozott, de február végével megszűnt a munkaviszonya és március 1-től már főfoglalkozású egyéni vállalkozó lett.

Azt írtátok hogy a következő nyomtatványokon kell jelenteni a változást 08T101E-esen ez rendben is van, de írtátok még hogy a 08T1041-esen is kell.

Ezzel a nyomtatvánnyal van gondom hogyan lehet változást jelenteni mikor a kitöltési útmutatóban írja hogy B5-be nem lehet írni.

Én úgy gondoltam volna hogy az A5-be beírom hogy 1342 és a B5-be pedig hogy 1341, de ide nem lehet írni változás esetén.

Ha valaki tud kérem segítsen hogyan kellene kitölteni.

kerdelyi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

08T1041 nyom.

HozzászólásSzerző: simke » pén. márc. 14, 2008 3:06 pm

Szia!

Szerintem neked nem változást, kell bejelented, hanem mint új jogviszonyt csak a B5-be. Mivel gondolom a munkáltató, kijelentette február végével, neked csak az újat kell rögzítened. Üdv Etus 

simke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

08T1041 nyom.

HozzászólásSzerző: adotanacs » pén. márc. 14, 2008 3:07 pm

Szia! Két pótlapot kell csatolni hozzá. Az egyiken A/5-ben 1342, B oszlopba a végét és hatálydátumát írod , ez az adatbejelentés jellege V, , majd a másik lapon uj bejelentésként hozod. Üdv. Ani  
adotanacs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

08T1041 nyom.

HozzászólásSzerző: parafa » hétf. márc. 17, 2008 10:37 pm

Szia !

Egyéni vállalkozónak a jogviszony változása (másodállásúból főállású) nem teremt új jogviszonyt, csak az egyéni vállalkozói jogállásában bekövetkezett változást, amit 08T101E lapon kell bejelenteni. Ebben az esetben NEM KELL 08T1041-est benyújtani, azt csak a foglalkoztatottak jogviszonyában történő változás esetén kell benyújtani. Az egyéni vállalkozó önmagának nem  lehet a foglalkoztatója, ő "A" vállalkozó, a vállalkozásából nincs bérjövedelme, neki kivétje van ha úgy dönt, vagy az sincs.

Üdv. parafa 

parafa
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

08T1041 nyom.

HozzászólásSzerző: adotanacs » kedd márc. 18, 2008 6:48 am

Szia! Nem jól tudod, az egyéni vállalkozó önfoglalkoztatónak minősül. Üdv. Ani
adotanacs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

08T1041 nyom.

HozzászólásSzerző: parafa » kedd márc. 18, 2008 6:13 pm

Szia !

 

Vállalkozó: a magánszemély, ha belföldön saját nevében és kockázatára rendszeresen, haszonszerzés céljából üzletszerű gazdasági tevékenységet végez, és vállalkozói igazolvánnyal rendelkezik, továbbá az a magánszemély, akinek a tevékenységét törvény vállalkozási tevékenységnek minősíti, valamint a jogi személy, egyéb szervezet, amely rendszeresen üzletszerű gazdasági tevékenységet folytat. A vállalkozásban a tulajdonos a befektetett eszközök értékét meghaladó nyereségre törekszik, saját tőkén kívül idegen forrásokat is kész mozgósítani, befektetését, illetve a tőke kivonását a várható megtérülés határozza meg.

Az önfoglalkoztatók célja a családi megélhetés biztosítása, megfelelő fogyasztási színvonalon. Tevékenységének eredménye, befektetéseinek jövedelme a háztartásba kerül, fogyasztásra fordítják. A termelés vagy szolgáltatás színvonalának emelését a konkurencia kényszeríti ki, és a stabil piaci helyzet megőrzése érdekében eszközölt pótlólagos tőkebefektetések, beruházások nem haladják meg a szükségesnek tekintett minimális mértéket. Háztartása és jövedelemszerző tevékenysége nem válik el élesen.

A közösségi jogban az önfoglalkoztató fogalmát alapvetően az önfoglalkoztató és a munkavállaló közti különbségtétel alapján lehet meghatározni. Munkavállalónak az minősül, aki munkaszerződés alapján, egy másik személy részére, munkaideje alapján számított bérért, annak irányítása alatt végez munkát. A munkavállaló tehát a munkáltatóval szemben függő, alárendelt helyzetben van. Ehhez képest az önfoglalkoztató alárendeltség nélkül, saját maga végez tevékenységet egy másik független gazdasági szereplő részére, a közöttük szabadon kialkudott összegért. Ebbe a körbe tartoznak a különböző mezőgazdasági termelők és a szellemi szabadfoglalkozásúak, amennyiben foglalkoztatásukat maguk szervezik.

 

parafa
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

08T1041 nyom.

HozzászólásSzerző: zspotorke » kedd márc. 18, 2008 6:47 pm

Szia Parafa!

Akkor én folytatom az általad elkezdett eszmefuttatást:

Az önfoglalkoztatói jogállás szabályozása

 

a) A jelenlegi szabályozás

 

A magyar jog is kiterjed - általában külön jogszabályokban, speciális adózási, társadalombiztosítási szabályokkal - a nemzetközi jog által önfoglalkoztatóként körvonalazott személyi körre, az egyéni vállalkozóra, a gazdasági társaság tevékenységében személyesen közreműködő tag munkavégzésére, az őstermelőre, a szellemi szabadfoglalkozásúakra.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szélesebb körben definiálja az önfoglalkoztató fogalmát. Önfoglalkoztatóként határozza meg

  • a nem jogi személyiségű gazdasági társaság olyan tulajdonosát, aki a társaság tevékenységében személyesen közreműködik, továbbá

  • a szövetkezet dolgozó tagját,

  • a segítő családtagot,

  • az előzőekben nevesítettek által alkalmazott szakmunkástanulókat,

  • az alkalmi munkásokat.

Az Európai Unióban nincs általánosan kötelező önfoglalkoztató fogalom, amelyet a tagállamoknak saját nemzeti jogukba kötelezően át kellene venniük. Az egyes nemzeti jogok meglehetősen eltérő fogalmakat használnak, mivel az önfoglalkoztatás az élethelyzetek széles körét ölelhetik fel. Az önfoglalkoztatás közös ismérve, hogy a munkát végző személy maga szervezi foglalkoztatásának feltételeit. Az önfoglalkoztatással kapcsolatosan meghatározott célok alapvetően a színlelt szerződéssel szembeni fellépést, továbbá az önfoglalkoztatók szociális biztonságának megteremtését irányozzák elő.

Ebből következően a nemzetközi fogalmak nem egy sajátos, atipikus jogviszonyként határozzák meg az önfoglalkoztatást, hanem egy összefoglaló kategóriaként használják azt, melybe minden olyan munkavégzésre irányuló foglalkoztatási forma beleértendő, ahol a munkát végző személy bármiféle munkáltatótól független, ebből következően nem bérből vagy fizetésből él, jövedelemszerző tevékenységet pedig saját felelősségére folytat.

Nem tartom szerencsés dolognak, amikor nemzetközi jogi hátteret vonultatunk fel egy egyszerű gyakorlati kérdés mellé -ami persze semmiképpen nem haszontalan - de ha már idehoztad, akkor láthattad Te is, hogy bizony az általad is idézett anyagban ott van az egyéni vállalkozó is!

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

08T1041 nyom.

HozzászólásSzerző: garbo50 » kedd márc. 18, 2008 7:24 pm

Zsuzsát megerősítve, még egy kis adalék:

Az ILO, a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal szabványosított metodikája a foglalkoztatási státuszok 5 típusát különíti el, s hazánkban 1992-től a KSH a rendszeresített munkaerő-felméréseit szintén ezzel a csoportosítással készíti:

1. alkalmazott,

2. szövetkezeti tag,

3. társas vállalkozás tagja,

4. vállalkozó,

5. segítő családtag.

Az önfoglalkoztatást szűkebben és tágabban is értelmezik. A szűkebb értelmezésben a társas vállalkozás tagját és a vállalkozót sorolják az önfoglalkoztatók közé, a tágabb értelmezés szerint még idetartozik a szövetkezeti tag és a segítő családtag is.

 

A kérdezőnek egyébként a 2 # válaszban Ani adta meg a választ. Ez a vita nem sok megoldáshoz vezet, mint a másik hasonló kérdésben már megemlítettem. Ettől még a bejelentést teljesíteni kell.

Üdv.

garbo50
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

08T1041 nyom.

HozzászólásSzerző: adotanacs » kedd márc. 18, 2008 7:38 pm

Sziasztok! Csak ámulok hogy Ti miket tudtok idézni! Én csak egyszerü józan paraszti eszemmel eljutottam a végeredményhez, vagyis ha nem kellene küldeni az egyéni vállalkozónak saját magáról, miért tették bele a kódját. Ani
adotanacs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

08T1041 nyom.

HozzászólásSzerző: zspotorke » kedd márc. 18, 2008 7:53 pm

Szia Ani!

Így van - ennyire egyszerű a dolog és a kérdező megoldani akarja - jogi eszmefuttatás és büntetés nélkül a kérdést. (és természetesen jól) Ha a kérdésben már gyakorlatot szerző kollégája továbbadja a saját tapasztalatát - az elvezeti a megoldáshoz.

Amikor ezen túljutottunk, akkor már ráérünk az eszmefuttatásokra, boncolgatásokra mert kétségtelen, hogy szükség van arra is, hogy értsük a miértet, világítsuk meg több oldalról a kérdést- de ettől még jó vagy rossz, helyes vagy helytelen - az elvárt/bevált gyakorlat az amit írtok.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron