Szia Ani!
Én is ezért várom, hogy Magdi mit fog hozzászólni, ha a két anyagot együtt értelmezi, mert én sem vagyok ám benne biztos. Itt van még a 7-es és 13-as hozzászólás is. Mindezekből együttvéve inkább hajlok arra, hogy a Tiéd talán nem adómentes, de mérget nem mernék venni rá! Az alanyi adómentességet így valóban nem kérheted. Talán tedd fel egy külön topicban konkrétan kifejtve a te általad érintett tevékenységet, mert hátha ott olyan is reagál rá, aki ebben a topicban még nem szólt hozzá. Üdv. Kata
Sziasztok!
Én már egy hete ezen tépelődöm,hogy most mi a fene is van? Ezért is próbáltam
puhatolózni,hogy hátha másnak egyértelmű csak én érzek valami kételyt az adonavigator-oldalon megjelent állásfoglalásban ,ami kategorikusan kijelenti,hogy a 85.§ (2) bek. szerinti tevékenységet óraadóként végző adókötelesen kell,hogy számlázzon.. Kata iratából meg pont az ellenkezője jön le. Köszi a küldést Kata ! Ani neked is a szándékot.
Talán jobb lett volna ha el sem olvasom a fenti állásfoglalást, mert addig egyértelmű volt számomra,hogy adómentes az oktatás ha OKJ-s képzést vizsgáztatást számláz valaki egy ilyen képzést végző iskolának vagy intézménynek. Ennyit a törvényekről ,mielőtt megüt a guta. Magdi
Sziasztok! Rákérdeztem a nálam gépjárműoktatást végző egyénivállalkozóimra: 2008.01.01-től 855301 TEÁOR , az apeh szerint a 85§ szerint változatlanul mentes azaz, közérdekű jellegére mentes tevékenység, nem kell összevonni az 5millió számításánál.
Megköszönném, ha valaki nekem is elküldené az állásfoglalást, amiből ez a kérdés kiindult, hátha van nálam is olyan oktató aki rajtuk kívül viszont áfás, van többféle tanárom is aki oktat, felkészít más témában.
A fenti jelszavam @t-online.hu címre.
Köszönöm Márti
Szia Kata!
Beidézem ide amit Andulka is feltett és Te általad küldött állásfoglalásban is benne van:
85. § mentes az adó alól
(1) j) az a szolgáltatásnyújtás, amelyet óvodai, tanári, oktatói, nevelői tevékenységet végző - ilyen minőségében - teljesít a köz- és felsőoktatás, továbbá a (2) bekezdésben meghatározott egyéb oktatás keretében, ideértve az előzőekben felsoroltakhoz kapcsolódó magánóraadást is;
Én megnéztem most a jogtáramat erről a paragrafusról, általában a jogtár jelzi, ha valamire figyelni kell, ahol a közszolgáltató , ahol költségvetési szerv azt is kiemeli, jelzi is pontonként.
Az én értelmezésemben a 85§ egyes pontjait változatlanul lehet alkalmazni a nem haszonérdekeltségű, nem közszolgáltatókra is.
Ha megnézzük, úgy kezdődik : Adó alóli mentesség a tevékenység közérdekű jellegére, nem úgy, hogy a közszolgáltatók adó alóli mentessége a tevékenység közérdekű jellegére tekintettel.
Vannak pontok benne pl. 1) bek.,b,f,g,h. stb., ahol kimondottan a közszolgáltatókat említi, de sehol nincs megfogalmazva a többire, hogy a közszolgáltatók .
Tehát szerintem ezt a 85 § -t pontonként kell értelmezni és csak amelyik pont hivatkozik a közszolgáltatóra az ott jelölt nem lehet mentes, ha vállalkozó.
A 3) bekezdésben pedig azt sorolja fel, hogy milyen képesítések kellenek, ez is azt igazolja, hogy a vállalkozó is lehet mentes.
Igaz Kata neked írtam válaszként, de várom mások véleményét is, mert így a sokadik olvasatra is én így értelmezem.
Üdv: Márti
Hogy értelmezni lehessen a 85 §-t ezért a 4.bekezdésében a közszolgáltatókat kifejtik, mert valószínűleg máshol nincs leírva, így nem tudnánk, hogy kit ért az áfa törvény közszolgáltató alatt.
Szia Márti!
Az a helyzet, hogy én úgy vagyok vele, ahogy Ani. Szerintem is lehet adómentes, de biztos mégsem vagyok benne, akárhányszor olvasom, főleg a másik állásfoglalás miatt, amit még nézegettünk. Tudod, az hogy mi így gondoljuk a jogszabályból, sajnos nem jelenti azt, hogy az apeh is így fogja gondolni egy esetleges ellenőrzéskor (sajnos ma ez a tényállás magyarországon). Passz. Biztos véleményem nincs. Nekem még nem kezdték meg az oktatás számlázását, benne van a tevékenységi körükben, de még egyenlőre arról nem számláznak (szerencsére). Különben jelen pillanatban én is nagy kínban lennék, mint Ani.
üdv. Kata
Sziasztok ! Az APEh honlapját nézegettem, itt van egy link.
http://www.apeh.hu/tablazatok/afakulcs_adomen/afakulcs_adomen.html?wa=ADORSS0807
Ebből én megint csak azt olvasom ki, ha a 3.beknek megfelelek, akkor mint vállalkozó is lehetek mentes oktatási tevékenység tekintetében is, kivéve ha közszolgáltatónak is kell minősülnöm.
A 4.bekezdésből pedig nem tiltottak ki, mint vállalkozót.
Szia Ani! Ahogy a fentiekben is írtam, a 85§ bizonyos pontjaihoz egyenként oda van írva, hogy ilyen minőségében teljesít, a 2 pont szerintem azt akarja kifejezni, hogy a többiek is beleférnek , ha van megfelelő végzettségük, engedélyük a tevékenység folytatásához.
Egyébként a jövő héten kérek, majd erre egy állásfoglalást, de konkrét esetre , amire konkréten tudnak válaszolni, mert Katának írt válaszban is azt próbálják ecsetelni, hogy csak akkor ha konkrét az eset és próbálnak kibújni a válasz adás alól.
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 23 vendég