Az APEH portálon fenn van az 1-2 Ft-os kerekítéses tájékoztató, a szakmai résszel együtt a pénztárgép, taxaméter vonatkozásában is. nem tették kötelezővé a kerekítési különbözet számlán történő szerepeltetését, tehát kétféle kerekítés van: egyik ami közvetlenül a készpénzt kezelőnél csapódik le, a másik, amikor a számlában külön ÁFA körön kívül szerepltetik a kerekítési különbözetet. Bármelyik kerekítési különbözetről legyen szó az egyéb bevétel, vagy egyéb ráfordításként könyvelendő.
A fentiekkel összefüggésben részletesebb szakmai tájékoztatást találnak az APEH honlapján az érintett adózók és a téma iránt érdeklődők.
Számla tételenként nem lehet kerekíteni, csak a tényleges számla, pénztárgép nyugta (adóügyi) végöszegét követően.
Nekem ugyan nincs pénztárgépesem, de érkeznek olyan bejövő kp-s számlák, akik nem szerepltetik a kerekítési különbözet a számlán, én az ÁFA analitika, folyószámla könyvelésileg a számla pontos összegeit könyvelem, s számított kerekítési különbözetet (a kiadási pénztárbizonylat az a tényleges kifizetett, tehát kerekített összegben állítódik ki a pénztáros által, ugyanakkor a mögötte lévő számlák nem 5-10 Ft-ra kerekítetten szólnak) felkönyveltetem előjeltől függően kerekítési ráfordításként, illetve kerekítési bevételként. /A programozóval módosítottuk a kp-s számla könyvelési programrészt, a kerekítési különbözetet automatikasan számolja a program és az adott eddigi kontírhoz felkönyvelteti a kerekítési különbözetet a pénztár főkönyvi számlával szemben, ha az nem szerepel a számlán, ha szerepel, akkor a számla rögzítésénél a feltüntetett kerek.különbözetet a számlán szereplő összegben rögzítem, mely szintén automatikusan könyvelődik fel. Ahol nem számláról van szó, hanem mondjuk egy átutalásosra kiállított számlát fizet be valaki kp-ban, akkor a pénztáros a bevételi pnztárbizonylatot két sorosan írja: egyik a számla kiegyenlítése a számlán szereplő összeggel, másik a kerekítési különbözet +/- és a bevételi pbiz.befizetett összesen összege: a már kerekítve befizetett összeg. Ez alapján könyvel a könyvelő két helyre vevő/pénztár kerekítési kül/pénztár.
nem tudom segít-e valamit, hátha. Üdv.