Adófórum

Adózási és számviteli információk

Oktatás számlázás

ÁFA

Oktatás számlázás

HozzászólásSzerző: Takácsné2 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Most olvastam egy  állásfoglalást ,ami szerint az akkreditált oktatási tevékenység számlázásakor ,áfásan kell kiállítani a számlát. Lehet,hogy csak engem lepett meg, de azért leírom hátha tudok segíteni vele másnak is.

A régi  áfa tv. 2sz.mell. 17.d,oktatás ,vizsgáztatás megvalósítása-ként  végzett tevékenységet „ közvetlenül nyújtott „tevékenység-nek minősítette  ,az új áfa tv. viszont nem rendelkezik ilyenről ,ezért  2008-tól áfásan kell beszámlázni az oktatást , akkreditált  intézménynek is ha nem választott alanyi adómentességet ezen tevékenységére 2008-ra az adózó.

Magdi

Takácsné2

Oktatás számlázás

HozzászólásSzerző: kovalkata » pén. márc. 07, 2008 10:32 am

Szia Magdi!

Én is épp egy ilyen miatt kértem internetes állásfoglalást az apehtól, amiben ugyan konkrét választ nem adtak, de a lényege az, hogy minden ilyen áfamentes szolgáltatásnak a kulcsszava: "közérdekű tevékenység, mely alapvetően társadalmi közös fogyasztásként" valósul meg. Ezek alapvetően szervezeti formához kötöttek, tehát a tevékenység akkor mentesülhet az adó alól, ha azt állami, vagy nyereségre nem törekvő szerv végzi.

Megpróbálom ezt az állásfoglalást teljes egészében ide feltölteni az Erőforrások alá, hátha másnak is segítségére lesz.

Remélem segítettem, üdv. Kata 

kovalkata

Oktatás számlázás

HozzászólásSzerző: tepimail » pén. márc. 07, 2008 11:28 am

Szia Kata! A dolog engem is érint, kíváncsian várom és  köszönöm a segítséged. üdv:tepimail 
tepimail

Oktatás számlázás

HozzászólásSzerző: Babu » pén. márc. 07, 2008 12:18 pm

Szia!

Hát ezzel most nagyon megleptél. Nekem egy gk. oktató cégem van, lehet rá is vonatkozik? Nekem kitépik az összes hajam.

Megköszönöm én is a felteszed.

Babu 

Babu

Oktatás számlázás

HozzászólásSzerző: csirip » pén. márc. 07, 2008 12:25 pm

Sziasztok!

Az oktatás maga alapban mentes. Kivéve az "oktatásszakértést" amit a nagyokosok kifelejtettek a mentesek közé venni...Szóval az oktatás maga mentes, ha valaki oktat, de elvileg a szakértés (dolgozatok felülbírálata, vizsgáztatás) lenne áfás...Több állásfoglaláskérést is kértünk ez ügyben. De lehet hogy még ezt is módosítják, és a kimaradt részt is besorolják a többi közé... 

csirip

Oktatás számlázás

HozzászólásSzerző: csirip » pén. márc. 07, 2008 12:25 pm

Sziasztok!

Az oktatás maga alapban mentes. Kivéve az "oktatásszakértést" amit a nagyokosok kifelejtettek a mentesek közé venni...Szóval az oktatás maga mentes, ha valaki oktat, de elvileg a szakértés (dolgozatok felülbírálata, vizsgáztatás) lenne áfás...Több állásfoglaláskérést is kértünk ez ügyben. De lehet hogy még ezt is módosítják, és a kimaradt részt is besorolják a többi közé... 

csirip

Oktatás számlázás

HozzászólásSzerző: adotanacs » pén. márc. 07, 2008 1:22 pm

Sziasztok! Most akkor végül a gépjármüoktatás mi? Az én egyéni vállalkozóm gyakorlati és elméleti oktatást is végez. Nem alanyi mentesként vagyunk bejelentkezve. Köszi Ani
adotanacs

Oktatás számlázás

HozzászólásSzerző: andulka » pén. márc. 07, 2008 1:28 pm

ÁFA tv.

85. § mentes az adó alól

(1) j) az a szolgáltatásnyújtás, amelyet óvodai, tanári, oktatói, nevelői tevékenységet végző - ilyen minőségében - teljesít a köz- és felsőoktatás, továbbá a (2) bekezdésben meghatározott egyéb oktatás keretében, ideértve az előzőekben felsoroltakhoz kapcsolódó magánóraadást is;

2) Az egyéb oktatás körébe tartoznak:
a) a felnőttképzésből
az Országos Képzési Jegyzékben meghatározott szakképesítést adó oktatás, képzés, továbbképzés, vizsgára való felkészítés és vizsgáztatás;
b) a felnőttképzésről szóló törvény alapján szervezett és akkreditált, illetőleg egyéb jogszabály alapján szervezett oktatás, képzés, továbbképzés, vizsgára való felkészítés és vizsgáztatás;
c) az államilag, illetőleg nemzetközileg elismert nyelvvizsga-bizonyítvány kiadásának alapjául szolgáló vizsgáztatás;
d) a tanulmányi és tehetséggondozó verseny szervezése, lebonyolítása.

andulka

Oktatás számlázás

HozzászólásSzerző: kovalkata » pén. márc. 07, 2008 2:54 pm

Sziasztok!

Nem tudom ide feltölteni az anyagot, mert a sima scan-t nem fogadja el formátumnak, mikor pedig átmásoltam doc-ba, akkor az volt a baja, hogy túl nagy a méret. Úgyhogy ha ideírjátok az e-mail címeteket, nagyon szívesen átküldöm arra.

Üdv. Kata

kovalkata

Oktatás számlázás

HozzászólásSzerző: garbo50 » pén. márc. 07, 2008 3:00 pm

Szia Kata!

Próbáld meg tömöríteni és úgy feltenni, aki letölti ki tudja csomagolni a saját gépén és mindjárt olvashatóvá is válik a doc formátum.

Üdv.

garbo50

Következő

Vissza: ÁFA