Adófórum

Adózási és számviteli információk

Teljesítés ideje újra

Számlázás

Teljesítés ideje újra

HozzászólásSzerző: szucspit » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Újra ezt a nagyon gyakran végigjárt dolgot hoznám fel egy kérdés erejéig! Sajnos nagyon sokan (talán a többség) nem tudja, hogy határozott idejű elszámolások esetén megváltozott a szabály, miszerint ezen esetekben a számla teljesítése a fizetési határidővel egyezik meg!

Legtöbbször azt a választ kapom, hogy ez választható!!!! EZ IGAZ?? Eldönthető, hogy alkalmazom-e ezt a dolgot, vagy maradok a régi rendszer szerinti számlázásnál???

A másik fontos kérdésem, hogy ha befogadok olyan számlát, ami határozott idejű elszámolásról szól, de a teljesítés nem egyezik meg a fizetési határidővel, akkor az felróható a befogadó félnek is hibaként, vagy ez esetben kizárólag a számla kiállítója a hibás!

Válaszaitokat előre is köszönöm!!!

ÜDV: István

szucspit

Teljesítés ideje újra

HozzászólásSzerző: HIDNA » csüt. márc. 06, 2008 5:30 pm

Igen, jól tudod a szabályt.

A szabály alkalmazása a felek megállapodásától függ, magyarul kell lenni írásos megállapodásnak ezen elszámolás kivitelezéséhez.

Ha elfogadsz helytelenül kiállított számlát, az a befogadóra nézve is elmarasztaló.

Klári

HIDNA

Teljesítés ideje újra

HozzászólásSzerző: szucspit » pén. márc. 07, 2008 1:54 pm

"A szabály alkalmazása a felek megállapodásától függ, magyarul kell lenni írásos megállapodásnak ezen elszámolás kivitelezéséhez."

Ez most mire vonatkozik? A jogszabály kötelező érvényű, tehát határozatlan idejű szerződés és határozott elszámolási időszak esetén a teljesítés és fizetési határidő kötelezően ugyanazon napra kell essen, vagy nem????

Ha a szerződésbe beleírom, hogy a teljesítés a hónap utolsó napja, akkor a fenti jogszabály ellenére is külön napon lesz a teljesítés és fizetési határidő???

Elfogadott helytelen számla esetén, mi lehet a bűntetés???

szucspit

Teljesítés ideje újra

HozzászólásSzerző: ecoplussz » pén. márc. 07, 2008 2:16 pm

A kérdés első részével kapcsolatban nem tudom, hogy köthetek-e olyan megállapodást, amiben eltérek az áfa 58. §-tól. Különösen evás vállakozás esetén érdekel, mert rájuk csak az áfa tv. néhány §-a vonatkozik és az 58. nincs közöttük (mint pl. a X. fejezet a számlázásra vonatkozóan, vagy a 142. §. a fordított adózásra vonatkozóan stb., de ezeket az eva tv. nevesíti)

Ami a büntetést illeti, ott az történik, hogy mint befogadó korábban vonom le az áfát, mint amikor jogosult lennék, ha a teljesítés és a fizetési határidó különböző hónapokra esik, így áfa-hiányom lesz az adott hónapban (vagy negyedévben, ha negyedéves bevalló esetén éppen negyedév-váltás van a két időpont között) és ez késedelmi pótlékkal és bírsággal jár.

eco

ecoplussz

Teljesítés ideje újra

HozzászólásSzerző: zspotorke » pén. márc. 07, 2008 10:25 pm

Szia!

Áfa tv. 58. § (1) Termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében, ha a felek részletfizetésben vagy határozott időre szóló elszámolásban állapodtak meg, teljesítés az ellenérték megtérítésének esedékessége, amelyre az adott részlet vagy elszámolás vonatkozik.
(2) Abban az esetben, ha az az időszak, amelyre az adott részlet vagy elszámolás vonatkozik, tartamában meghaladja a 12 hónapot, az (1) bekezdéstől függetlenül - időarányos részteljesítésként-teljesítés a tizenkettedik hónap utolsó napja is.

Lényeges tehát az elszámolás időszakát meghatározni (és írásba foglalni), mert befolyásolja a számla kiállításának időpontját is.
De: a számla kiállításának időpontja nem lehet későbbi, mint az adott cégre vonatkozó adómegállapítási időszak utolsó napja, illetve az attól számított 15 nap.

Tehát nem szabadon választott a megfelelő adattartalmú számla kiállítása. Elő kell venni a szerződést és ha helytelen a számla, vissza kell küldeni javításra - mert a befogadó felelőssége is fennáll - ahogy ezt már a többiek is mondták figyelmedbe ajánlva a kapcsolódó jogkövetkezményeket is.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

Teljesítés ideje újra

HozzászólásSzerző: szucspit » szomb. márc. 08, 2008 12:45 pm

Sziasztok!

Tehát, ha jól értem: a mi tevékenységünk élőerős őrzés, mely tevékenységet hosszú távú, határozatlan idejű szerződés keretében végzünk, alvállakozók igénybevételével. a szerződésben leírjuk:  a számla havi elszámolás alapú!

Ebben az esetben a fenti paragrafus szerint kell kiállítanom a számlát, tehát a teljesítés a fizetési határidő lesz, a kiállítás pedig a tárgyhónapot követő hó 15. napjáig kell meglegyen.!!! És ezt számon kell kérnem az alvállalkozóimtól is!

Jól gondolom???

UI.: kft-ről van szó, tehát nem evás

Üdv: István

szucspit

Teljesítés ideje újra

HozzászólásSzerző: szucspit » hétf. márc. 10, 2008 9:18 am

Kicsit magammal is beszélgetek, de meg kell, hogy osszam az alábbi dolgot:

Újra elérkezett hónap elejével egy számlázási időszak!

Jómagam a fentiek szerint állítottam ki a Megrendelő felé a számlát! Teljesítés=fizetési határidő!

Viszont három alvállalkozóm közül egy sem állította ki helyesen felém a számlát! Náluk továbbra is a teljesítés=hónap utolsó napja! Kértem őket, hogy beszéljenek a könyvelőikkel és utaltam nekik az Áfa törvény 58. paragrafusára. Mindenféle válasz jött: az új alkalmazás választható, a törvény többféle képpen értelmezhető, csak áthárított szolgáltatás esetén kell alkalmazni...stb. Az irodánk bérlésére kiállított számla se jó!!!!

Ilyenkor mit tegyek??? Kezdjek vitatkozni három könyvelővel, még a sajátommal is? Fogadjam be így a számlákat?

Miért ilyen ismeretlen ez a törvényi rendelkezés???

szucspit

Teljesítés ideje újra

HozzászólásSzerző: dorkavics » csüt. márc. 13, 2008 3:55 pm

Sziasztok!

Én is hasonló problémával küzdöttem és már a fél világgal vitába szálltam emiatt. Én a következő megoldást választottam végső elkeseredettségemben:

A számlát befogadom, de levonásba csak a fizetési határidő hónapjában állítom be, mivel elévülési időn belül később is visszaigényelhetem a bejövő számla áfatartalmát.  Emiatt nem keletkezik késedelmi pótlékot keletkeztető áfám. Tudom, hogy nem jó ez a megoldás, de jobb még nem jutott eszembe.

Üdv: Dorka

dorkavics

Vissza: Számlázás