átalányadós ev. fizethet-e több járulékot mint a minimálbér, ha az át.adó alapja nem éri el azt, de nem akarja /tudja megfizetni a dupla járulékot.
válaszotokat előre is köszönöm. Kata
átalányadós ev. fizethet-e több járulékot mint a minimálbér, ha az át.adó alapja nem éri el azt, de nem akarja /tudja megfizetni a dupla járulékot.
válaszotokat előre is köszönöm. Kata
Kata!
Nekem éppen fél éve volt hasonló esetem. Átvettem egy átalányadós vállalkozót, aki havi 80 e. ft után fizette meg a TB-t. Igenám, csak, hogy a havi átalányadó alapja 20-40 e. ft között mozgott. Felhívtam egy profi TB-st, aki jelenleg az Apeh-nál dolgozik és ott a következő felhomályosítást kaptam: hiába szeretne a vállalkozó több járulékot fizetni, (ami nem jellemző), nem teheti meg. Ő az átalányadó alapját képező jövedelem, de legalább a ninimálbér alapulvételével fizetheti meg.
Az egyéni vállalkozók járulékfizetése Tbj.29.§. (1).bekezdés.
Mivel említett vállalkozó fél éven át 80 e. ft után fizette a TB-t, nekem jutott az a megtiszteltetés, hogy önellenőrizhettem minden egyes hónapot. Üdv. T. Kata
Szia Ani!
De minek fizetne többet, ha nincs rá jogalap. Nekem pont ilyenem van. Kértem az ev-t, hogy emeljük fel 80 000 forintra a kivétjét, vagy jövedelmét, ami után fizet. Azt hittem, hogy ezzel már jót cselekedtem! Tehát ezek után nézhetem, hogy havonta elérte-e ezt az összeget, vagy meghaladta. Ami ugye csak negyedévente derül ki!!! De jó, hogy ilyen is van?? Üdv Etus
Szia Ani!
Ez biztos? Szerinted akkor ha az én átalányadózó ev-m, havi 80.000 után fizet tébét és miegymást, nem kezdő lévén, jól teszi így, vagy kötelességünk megemelni 138 e forintra. Köszi Etus
Szia Etus! Alapvetően mindenkinek a dupla van előirva. A normál adózásu fizethet a 69000Ft és a 138eFt közötti összegre, amennyiben a vállalkozói kivétje e között van, tehát itt lehet a két összegtől eltérő.
Átalánydíjasnál nincs kivét, tehát itt csak a jöv.hányad alapján megállapított alap, vagy a 69eFt vagy a dupla alap jöhet szóba. Nyilván hogy 150eFt havi bevételből nem fizet senki duplát, de már 400eFt-nál elképzelhető, pláne ha távlati célja van./annak ellenére hogy 20%-os jöv.hányadnál is csak 80eFt lenne az alap/ Nem olvastam sehol, hogy az át.dijas ne fizethetne 138eFt után önként. A 80eFt az viszont csak akkor jó, ha a jöv.tartalma annyi. Ani
Sziasztok!
Osztom azoknak a nézetét akik azt irják, hogy a min.bér után kell fizetnie ha az átalányadós jöv.alap kevesebb ennél. Ő nem választhat mint a sima vállakozó nem lehet 70-80-90eFt a jár.alapot képező összeg. Ha mégis többet választ és esetleg volt táppénzen egy esetleges ellenőrzésnél (ha az átalányadós jöv.alap ennél kevesebb és a min.bér után kellett volna fizetnie) a különbözetett mely után a téppénzét kiszámitották vissza kell fizetnie jogosulatlan felvét miatt. ( TB ellenőr nyilatkozat szerint). Viszont a befizetett többlet nem járvissza neki!!! Érdekes ugye?
Nekem is volt ilyen 2007-ben, ezért 2008-ban csak a tényleges át.jöv.alapot vagy ha az kevesebb a min.bér után fizetettek velük.A kétszeres min.bért nem ajánlom nekik, igaz nem is akarnak annyit fizetni.
Ha valaki közel van a nyugdijhoz neki viszont ajánlom, ( nem mintha lenne értelme lehet, hogy nyugdij fizetés már nem is lesz mire eléri a kort) de kevesen veszik igénybe.Ez egyébként állandó probléma az átalányadosoknál, remélhetőleg nálik is hoznak egy olyan változást mint a kezdő ev-nél, hogy már választhat 2008-ban magyasabb jár.alapot (váll.kivétet) mint a min.bér.
Üdv: Beckari
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 80 vendég