Adófórum

Adózási és számviteli információk

Iparűzési adó, anyagktg.

Egyéni vállalkozók

Iparűzési adó, anyagktg.

HozzászólásSzerző: gyula741220 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! A segítségeteket kérném, ip.adó ügyben, az anyagköltség alatt ti mit értetek egyéni vállalkozónál?
gyula741220
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:19 am

Iparűzési adó, anyagktg.

HozzászólásSzerző: ecoplussz » pén. márc. 07, 2008 9:28 am

Az adóévben költségként elszámolt anyag, ezt kell korrigálni a záró-nyitó változással.

A mi önkormányzati adóhatóságunk az iparűzési adóbevallásokat össze szokta hasonlítani az 53-as bevallás adataival, mert abban is külön soron szerepel az anyag-és árubeszerzés költsége és a nyitó-záró leltárkészlet értéke. Ha ezek az adatok nem egyeznek meg, akkor bírság jön. Ugyanígy a T.adósoknál is.

Azt tanácsolom, hogy az 53-as bevallás adataival egyezően töltsd ki az iparűzési adóbevallást is.

Üdv.eco

ecoplussz
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Iparűzési adó, anyagktg.

HozzászólásSzerző: validitas » pén. márc. 07, 2008 9:31 am

Szia!

A helyi adókról szóló 1990.évi C. törvény 52.§ 37.pont:

37. anyagköltség: a kettős könyvvitelt vezető vállalkozások esetében a vásárolt anyagoknak - a számvitelről szóló törvény szerint - anyagköltségként elszámolt bekerülési (beszerzési) értéke. Az egyszeres könyvvitelt, valamint - a személyi jövedelemadóról szóló törvény hatálya alá tartozó - pénzforgalmi nyilvántartást vezető vállalkozók esetében a tárgyévi anyagbeszerzésre fordított kiadás, csökkentve a kifizetett anyagkészlet leltár szerinti záró értékével, növelve a kifizetett anyagkészlet leltár szerinti nyitó értékével. Csökkenti az anyagköltséget a saját vállalkozásban végzett beruházáshoz felhasznált anyagok bekerülési (beszerzési) értéke, továbbá az az érték, amellyel az adóalany a 36. pont szerint az eladott áruk beszerzési értékeként, a 40. pont szerint a közvetített szolgáltatások értékeként nettó árbevételét csökkentette;

38. anyag, áru: a számvitelről szóló törvény szerinti vásárolt készletekből az anyagok, az áruk;

<>A számviteli törvény szerint: 

5. vásárolt készletek: az anyagok [alap-, segéd-, üzem- és fűtőanyag, alkatrészek, a 28. § (3) bekezdésének a) pontja szerinti eszközök], az áruk (kereskedelmi készletek, betétdíjas göngyölegek, a közvetített szolgáltatások), a készletre adott előlegek;
  
(3) A készletek között kell kimutatni továbbá
a) használatba vételükig azokat az anyagi eszközöket (szerszám, műszer, berendezés, felszerelés, munkaruha, egyenruha, védőruha), amelyek a vállalkozó tevékenységét legfeljebb egy évig szolgálják,
  
 

Azaz egyéni vállalkozónál a tárgyévi anyagfelhasználás értéke, az alap- segéd- üzem- és fűtőanyag, alkatrészek, munkaruha, védőruha, szerszám, műszer, felszerelés, ami egy év alatt elhasználódik.

Üdv: Böbe 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Iparűzési adó, anyagktg.

HozzászólásSzerző: validitas » pén. márc. 07, 2008 9:34 am

Szia Eco!

Ha az anyagbeszerzés értékét a HIPA-nál korrigálni kell a készletváltozással, már nem is egyezhet meg az 53-as bevallással!

Üdv: Böbe 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Iparűzési adó, anyagktg.

HozzászólásSzerző: ecoplussz » pén. márc. 07, 2008 10:14 am

Az 53-as bevallásban mindhárom adat szerepel, amiből az iparűzési adó alapjának meghatározásához használt anyagköltséget kiszámolod.

A vállalkozás tárgyévi tényleges anyagköltsége(költségként elszámolt) = 53-as bev. 15-01.lap 391. sor (ha anyag és áru is van, akkor  meg kell bontani, de együttesen akkor is ezzel a sorral kell egyeznie(

Nyitó anyagkészlet január 01-én = 53-as bev.15-03. lap 436. sor (anyag és áru esetén szintén megbontva az előbbiek szerint)

Záró anyagkészlet december 31-én = 43-as bev. 15-03.lap 437. sor (anyag és áru esetén szintén fentiek szerin)

Ennek a három sornak az adataiból  összeadási és kivonási műveletek elvégzésével jön ki az az adat, amit a HIPA megfelelő soraiban veszel figyelembe, ha csak anyagod, illetve csak árud van, akkor az ELÁBÉ, illetve az anyagköltség összege önmagában fog megegyezni azzal, mit az 53-as három sorából kiszámoltál, ha anyagod és árud is van, akkor a HIPA két sorának együttes összege adja ki az 53-as megfelelő három sorának értékét. Ezt az egyeztetést nálunk automatikusan elvégzi az önkormányzat, nem csak külön ellenőrzés keretében. Ha nincs egyezőség, akkor automatikusan bírságol. És ehhez nem is kéri be a bevallásokat, gondolom hozzáfér az APEH-nál?

Tehát az 53-asnál kell jól meggondolni, hogy milyen adatokat gyűjtesz a 391. sorba, mert utána már nem "szerencsés" attól eltérni. (legalábbis nálunk)

Egyébként Böbe pontosan leírta, hogy mit takarnak az egyes fogalmak, én csak a gyakorlati tapasztalataimat írtam, a kitöltésnél mindig az adóbevallásból írom át az adatokat, mert az 53-as sorainak kitöltésekor már megfelelően gyűjtöm az odavaló költségeket. A nyitó-záró meg a leltárból jön természetesen, amit szintén tartalmaz az 53-as.

Talán így érthetőbb voltam

Üdv.eco

ecoplussz
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Iparűzési adó, anyagktg.

HozzászólásSzerző: validitas » pén. márc. 07, 2008 10:23 am

Szia Eco!

Igen, így már világos az egyeztetési eljárás. És az is fontos, amit írtál. hogy ki hogyan gyűjti a megfelelő sorba való költségeket, mert sokan csak az alapanyagot könyvelik anyagköltségbe, ezt írják a bevallás 391. sorába, az összes többi anyagot pedig az egyébbe. Ezért nyilván nem is egyezik a Hipa bevallásba beírt adattal. Attól még ugyan a hipa bevallásnál szerintem el kell fogadniuk, ugyanis ha nem a helyes soron szerepel is, az sehol nincs a hipa törvényben leírva, hogy emiatt nem fogadható el, illetve bírságolható. Hiszen az anyagköltségeket a bizonylattal igazolod, nem azzal, hogy az SZJA-bevallás mely sorában szerepel. A HIPA tv. nem hivatkozik az SZJA-bevallásra! Az ilyen "automatikus" bírságolást én mindenképpen megfellebbezném.

Üdv: Böbe 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am


Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 12 vendég

cron