Adófórum

Adózási és számviteli információk

APEH Ellenőrzés

Egyéni vállalkozók

APEH Ellenőrzés

HozzászólásSzerző: klara1976 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Alábbi kérdésre várok választ:APEH, kiskereskedő egyéni vállalkozónál tartott ellenőrzést /próbavásárlást / a boltban. Mindent rendben találtak csak az áru eredetét bizonyító számlákat nem tudta átadni a vállalkozó, mivel a könyvelőnél voltak. Az APEH ellenőrei ezt nem fogadták el érvként, arra hivatkozva, hogy másfél éve kötelező az üzletben tartani a számlákat.Kérem írjátok meg , hol találok erre vonatkozóan törvényi szabályozást
klara1976

APEH Ellenőrzés

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » kedd márc. 04, 2008 9:25 pm

Szia!

Az Art 172. § g pontja.

A magánszem adózó 200 e ft-ig, más a dózó 500 eft-ig terjedő mulsztási bírsággal sújtható, ha az ellenőrzés időpontjában az áru eredetét tanúsító bizonylattal, vagy annak másolatával nem rendelkezik.Üdv.Nelly

tothkornelia69

APEH Ellenőrzés

HozzászólásSzerző: KárolyPál » kedd márc. 04, 2008 9:47 pm

Az eset tényleg érdekes,ha a számlák az üzletben vannak akkor a könyvelő mialapján tud könyvelni,vagy előfordulhat,hogy pl.kiutalás elötti ÁFA ellenörzésre jelölik ki a céget és be kell vinni az APEH-hoz és az anyag, hetekig bent van a hivatalban,ilyenkor mivan?

Az ellenöröknek azt kellett rögziteni,hogy az árú eredetét a helyszinen nemtudták bizonyitani, véleményem szerin ilyen esetben fel kell szólitani céget-tulajdonost-,hogy meghatározott napon belül az áruk eredetét igazoló- megfelelő- bizonylatokat a hivatalban mutassa be.

KárolyPál

APEH Ellenőrzés

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » kedd márc. 04, 2008 10:01 pm

Kell lennie az üzletben legalább a másolatnak, nem fogadható el indokként, hogy a könyvelőnél vannak a bizonylatok. Fénymásolatot kell készíteni ha nem több példányos a számla, és az üzletben tartani. 3 napon belül az eredetit is be kell tudni mutatni.Üdv:Nelly
tothkornelia69

APEH Ellenőrzés

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » szer. márc. 05, 2008 5:51 am

Sziasztok ! Nellyvel egyetértve az Art. előírja a kötelezettséget, gyakorlati tapsztalat is az apeh ellenőrök nem fogadják, ha nincs legalább számla másolat, vagy szállítólevél amivel az igazolni lehetne az áru eredetét. Egyedül a vámos ellenőrök fogadják el a 3 napon belüli bemutatást, de nálunk sajnos még ebben az esetben is van következménye mert a hiányosságot átjelentik a helyi önkormányzatnak és az önkorméányzat mégis ad bírságot, mert még a helyi rendeletben is benne van , hogy a helyszínen igazolni kell az áru eredetét, így a vám nem bírságol, de az önkormányzat igen.

Tehát okvetlen kell legalább számla másolatot, vagy szállítólevelet a helyszínen tartani.

Ha ellenőrzésen van az anyagunk, akkor a aoeh átvételi jegyzőkönyv alapján a mostani ellenőrök elfogadják, hogy náluk van és megnézik, ha úgy akarják bent az apehnál.

Üdv: Márti 

viragmarta60

APEH Ellenőrzés

HozzászólásSzerző: Gyongyi81 » szer. márc. 05, 2008 6:13 am

Sziasztok!

Totál igaza van Nellynek. Ha az eredeti bizonylatok a könyvelőnél vannak, abban az esetben másolatnak kell az üzletben lenni. Ezt én is így tudom.

Üdv: Gyöngyi 

Gyongyi81

APEH Ellenőrzés

HozzászólásSzerző: hmariann75 » vas. márc. 16, 2008 10:06 pm

Sziasztok!

Én egy fogyasztóvédelmi ellenőrzés keretében találkoztam ezzel a problémával, és az ellenőr nekem is felhívta a figyelmememet, hogy ha nincs a boltban a számla mert a könyvelőnél van, akkor előtte le kell fénymásoltatni, és azt tartani az üzletben. Én is Nelly állítását igazolom.

Üdv: Mariann

hmariann75

Vissza: Egyéni vállalkozók