Adófórum

Adózási és számviteli információk

Kerekités 1-2 ft miatt

Egyéni vállalkozók

Kerekités 1-2 ft miatt

HozzászólásSzerző: Napraforgó » vas. márc. 02, 2008 8:56 pm

Szia Garbo!

Az igaz hogy ha azt esti zárás különbözete többlet vagy hiány azt valóban bev-ként vagy ráf.-ként  kellene  könyvelni, de éppen az a bökkenő, hogy itt most nem "tévedést" kell regisztrálni, hanem törvényalkotta hülyeséget (||) a tévedési különbözetet. A tévedésnek viszont az a lényege, hogy a záráskori különbözet megmutatja hogy tévedtünk-e vagy "hülyék" voltunk-e. És ez a zárás nagyon fontos!!!  Több esetet is tudok, hogy a pénztárosnak akár 20eFt-ja is maradt ???, amiért jogosan jelenkezhetett a "sérült". De olyan esetet is tudok, hogy a cégvezetőt felhívta egy (NAGYBETŰS BECSÜLETES termelő), aki elmondta hogy szerinte  100eFt-tal többet fizetett ki részére a pénztáros, de nem 100% hogy  jól számolt-e, mert itt is volt-ott is volt és estére több maradt 100eFt-tal mint gondolta. És amikor a cégvezető a gyakorlatban is rájött, hogy szegény  pénztáros még ÉJFÉLKOR  is a napi ki-be fizetéseit sírva vizsgálja....

Hát egyszóval fontos a PONTOS  zárás... De ha 100  eltérés van...? akár adódhat  +100  és -200  ból is, vagy fordítva.. Üdv.Napraforgó

Napraforgó
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Kerekités 1-2 ft miatt

HozzászólásSzerző: garbo50 » hétf. márc. 03, 2008 7:29 am

Szia Napraforgó!

Én nem vitatom a pénztáros felelősségét, leterheltségét ( főleg az általad említett szezon kifizetésnél, vagy a postai példánál maradva) , ez a felelősség eddig is nagy volt, pontosságot igényelt. A gyakorlott pénztárosok ezeknek a feladatoknak is meg fognak felelni. Sőt meg merem kockáztatni, hogy a kerekítési különbözetből olyan nagyságrendű eltérés sem keletkezhet, ha a matematikai logikát követjük, hisz annyi lehet a + majdnem, mint a -,( és a pénztárbizonylatok alapján nyomon is követhető) ha 20 ezer ft-os eltérés van az biztosan nem ebből adódhat. Viszont a tévedési lehetőség kétségtelenűl nagyobb. De mint említettem ez a fillérek esetében is ugyanúgy előfordult, sőt mind a mai napig van rá precedens- igaz a nagyságrend a tized része lehet.

Szóval összegezve nem akarom azt mondani hogy nincs rizikó ebben az egész dologban, de olvasva azt hogy közvéleménykutatást végeztek abból hogy van e szükség az 1 és 2 ft-osokra - elsöprő vélemény a lakosság szerint, hogy nincs- akkor bele kell törödnünk abba, hogy ez a döntés megszületetett, és gondolkoznunk kell azon, hogyan lehet a területünkön zökkenőmentesen megoldani. Nem utolsósorban nem akartalak megbántani, remélem nem vetted bántásnak, amit írtam, hisz legfőbb erénye az embernek, hogy tiszteli embertársait ( ???) én kérdőjelek nélkül így érzek irántad.

Üdv. és szép hetet : Garbo

garbo50
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Kerekités 1-2 ft miatt

HozzászólásSzerző: 494 » hétf. márc. 03, 2008 7:58 am

Sziasztok. Én is feltettem e témakörben kérdést, de semmi megnyugtató(bb) nem jött rá. Az élelmiszerkereskedő vállalkozó este a kassza és a napi zárás közti különbséget írja pénztárbizonylatba. (És itt jön közbe a téves elszámolás lehetősége, mint ahogy Ti is írtátok, ezért sem jó ez, úgy gondolom.) Ez lesz a kerekítési korrekció. Az apeh honlapjáról azt olvasom, hogy ezt minden egyes vásárlás után meg kellene tennie... Ez képtelenség. Egyetlen megoldást tudok, a pénztárgépek gyors átállítását.
494
 
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Kerekités 1-2 ft miatt

HozzászólásSzerző: Zskovács » hétf. márc. 03, 2008 9:08 am

Szia Napraforgó!

A 2008. évi III. törvény 4. § (2) írja, hogy az (1) bekezdés szerinti kerekítésből származó kiadások az adott ellátások ( nyugdíj, TB ellátások, stb..) költségvetési előirányzatait terhelik.

Így pontosabb a megfogalmazás, erre írtam, hogy a kerekítésből adódó többletkiadás a költségvetést terheli, illetve a költségvetés előirányzatait terhelik.

Szép napot Mindenkinek!

Zsuzsa

Zskovács
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Kerekités 1-2 ft miatt

HozzászólásSzerző: steinné » hétf. márc. 03, 2008 9:26 am

Sziasztok !

 

Elég zavaros ez az egész. Én is azokkal a vállalkozóimmal vagyok bajban, akik pénztárgépet használnak. Mert kerekíteni blokkonként kell, de a nap végi zárás akkor már megint nem stimmel. Tavaly év végén voltam egy továbbképzésen, ahol azt mondta az előadó, hogy nem csak pénzben kell a kerekítést majd megfizetni, hanem a blokkot is kerekíteni fogják, de ez eddig még következett be. Egyébként én is kerekítési különbözetként fogom lekönyvelni ezeket a tételeket, de bosszantó, hogy megint egy olyan zavaros törvényt alkottak, ami ránk nézve plusz munkát ad. A boltosokról nem is beszélve, mert mint az imént említettem, blokkonként kell kerekíteni, és hogy a napi zárás stimmeljen, minden eladás után be kellene vezetni egy "táblázatba" a kerekítést. Na de hol van idő ilyesmire egy üzletben.

További szép napot ! Zsu 

 

steinné
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:19 am

Kerekités 1-2 ft miatt

HozzászólásSzerző: laci77 » hétf. márc. 03, 2008 3:42 pm

Egyéni vállalkozók (bankszámla nyitásra nem kötelezett) 0858-as bevallásában ha az adott hónapban táppénzen volt akkor a járulékokat bevallja és kerekítve fizeti be az összeget az APEH felé? Ha lefelé kerekít akkor a folyószámláján majd jelentkezik pl. 2,-Ft tartozás vagy túlfizetés?
laci77
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Kerekités 1-2 ft miatt

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » hétf. márc. 03, 2008 3:49 pm

A bevallásokat forintban, illetve ezer forintban kell változatlanul beadni, az Art. nem változott. A kerekítést 1-2 forintját a posta nyeli le vagy ajándékozza oda.
aniko.varga2006
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Kerekités 1-2 ft miatt

HozzászólásSzerző: sz.ili » kedd márc. 04, 2008 10:41 am

Sziaztok! Nekem a bérprogram megcsinálja a kerekitést. Az adókat, pedeig úgy gondoltam, hogy a csekkes fizetéseknél vagy többet vagy kevesebbet fizetek, ne a postának legyen többlete, vagy hiánya, a végén kikerekedeik. Szerintem a 02.29-i pénztárat is kerekiteni kellene, mivel a 03 hónaptól már nincs csak 0 vagy5. sz.ili
sz.ili
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Kerekités 1-2 ft miatt

HozzászólásSzerző: madaraszne999 » szer. márc. 05, 2008 2:39 pm

Sziasztok!

A lányomnak boltja van, és pénztárgépe.  A pénztárgép forgalmazója szerint, csak az igazán "új" gépek tudják a kerekítést, illetve külön programmal lehet, külön engedélyeztetve, apehnak jelentve stb. Nem ismerem ezt az oldalt. Viszont magam sem tudom eldönteni, hogy hogyan csináljuk a kerekítést?

Külön táblázatba, naponként és blokkonként kell beírni, melyik tételnél felfelé és melyik tételnél lefelé kerekítettünk, és ez alaján bevétel, vagy ráfordításként könyveljük? Hogyan fog egyezni a nap végi zárás a kasszában lévő pénzzel? Kell a kerekítési különbözetről valamilyen bevételi/kiadási bizonylatot kiállítani? Mi alaján kell könyvelni a kerekítési különbözetet?

Azzal sem vagyok tisztában, hogy a pénztárgép kasszájába kerülő " napi váltó pénzt" hogyan tartom nyilván. Erről is vezetek egy táblázatot, hogy naponta mi a nyitó pénzkészlet, mennyi a forgalom és mennyi a záró. Ha nem stimmel, akkor elszámoltam magam? Az Apeh folytat ilyen irányú ellenőrzést is? Azaz kasszát zárathat és megnézi mennyi pénzem van?

Zsuzsi

 

 

 

 

madaraszne999
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:19 am

Kerekités 1-2 ft miatt

HozzászólásSzerző: ibike67 » szer. márc. 05, 2008 2:50 pm

 

Bizony, az APEH kasszát zárathat bármikor, bárkinél. Ez eddig is így volt. Megszámoltatja a pénzt. Ha nem stimmel, akkor büntet. Továbbá ez alapján megbecsülheti a "feketézést"i. Attól függően, hogy hiányt, vagy többletet talál. Ha hiány van, megbecsüli a fekete beszerzést, ha többlet, akkor a fekete értékesítést.

Volt részem pénztárzáratásban. Kb 3 éve is már 60 ezer Ft-ba került egy elenyésző eltérés.

ibike

ibike67
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:19 am

ElőzőKövetkező

Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 34 vendég