Adófórum

Adózási és számviteli információk

Haszonélvezet ismét...

SzJA

Haszonélvezet ismét...

HozzászólásSzerző: Ercsi66 » vas. márc. 02, 2008 8:03 pm

Ezt a táblázatot ismertem én is, ezért nem értettem, hogy sz.ilinek hogy jött ki a fix 20 %? Jelen esetben előnyösebb lenne, hisz az érintett az eladáskor 48 éves volt, tehát 8/20=40 % az arány. Még mindig nem tudom hogyan osszam meg a bevételt...  
Ercsi66

Haszonélvezet ismét...

HozzászólásSzerző: garbo50 » vas. márc. 02, 2008 8:08 pm

Ez mint Anikó is írta az illeték kiszabásánál bír kötelező érvénnyel, ettől az adásvétel során el lehet szerződésileg térni. Kérdés hogyan van ez az adásvételi szerződésben, mert ott kellett erre is szerintem kitérni. Ha nincs rá utalás viszont, csak ez lehet a számítási alap itt is.

Üdv.

garbo50

Haszonélvezet ismét...

HozzászólásSzerző: Napraforgó » vas. márc. 02, 2008 8:16 pm

Sziasztok!:  anio.varga és garbo50 !

Csak egy icike-picike "betolakodó" kérdésem lenne: Van egy lányom, aki a lakását  (amelyen a nagymamák haszonélvezeti joga van, mivel szerzéskor, -több mint 15 éve- anyagilag segítették-) eladná az öccsének.

Szerintetek mi lenne illeték-és szja szerint minden oldalról a kedvezőbb, ha az "öcsi" megvásárolná haszonélvezeti joggal terhelten (nem tudom lehet-e így), vagy tisztán a saját tulajdona lenne. A haszonélvezeti jogért egyik nagyszülő sem kér semmit, és az sem probléma ha a lakáson rajta maradna. Esetleg később...??? ha a haszonélvezeti jog rajta maradna visszaüt...?

Nem számokat szeretnék, csak úgy általános véleményt, mert úgy látom ti értitek ezt a témát. Köszönöm ha válaszoltok. Üdv:Napraforgó

Még annyit: a nagymamák 86 és 89 évesek.

Napraforgó

Haszonélvezet ismét...

HozzászólásSzerző: Ercsi66 » vas. márc. 02, 2008 8:45 pm

A szerződésben sajnos csak ennyi áll:

Eladók kijelentik, hogy a teljes vételár megfizetését követően - azzal -egymás között elszámolnak, annak összegét a tulajdonjog és a vagyoni értékű jogot képviselő haszonélvezeti jog értékének arányában egymás között megosztják."

Tartok tőle, hogy ennek alapján a táblázatot kell használnom és marad a 40 %.

Ha ezt így osztom meg, akkor a haszonélvező bevétele 4 milió Ft, a szerzőskori 6 milllió 40 %-a, tehát 2,4 millióval szemben, tehát a jövedelem (a költségeket msot nem számolom, mert még nem áll rendelkezésemre minden adat) 1,6 millió Ft és ennek 25 %-a az szja...

Az asszonynak marad a 6 millió bevétel, aminek csak a felét kell bevallani, mert a másik felét több, mint 15 éve szerezte. Eddig ok. És a kiadások? A lakás második felének megszerzéskori értéke 6 millióra értékelték az egész lakást, tehát a fele 3 millió... csakhogy gondolom ezt a szerzéskori 3 milliót csökkenteni kell a haszonélvezeti jog megszerzésének értékével, tehát nő az adóalap. Eddig jó????

Már csak abban nem vagyok biztos, hogy mivel az asszony a lakás második felét szerezte meg, a férj viszont ugyanakkor az egész lakásra a teljes haszonélvezetet, az asszony 3 milliós költségét a haszonélvezet megszerzési értékének FELE csökkenti vagyis növeli az adóalapot? Jelent pillanatban ezt a pontot érzem a leggyengébb láncszemnek... kezdek belegabalyogni... és fáradni...

Mindenkinek köszönöm a segítségét!

Ercsi  

Ercsi66

Haszonélvezet ismét...

HozzászólásSzerző: Ercsi66 » vas. márc. 02, 2008 8:54 pm

Mivel ezt a haszonélvezettel foglalkozó kérdést én vetettem fel nem is tudom merjek-e válaszolni?:-)

Én úgy gondolom, hogy ha úgy veszi meg az "öcsi" a lakást, hogy rajta maradnak a haszonélvezetek, akkor csak a vagyonszerzési illetéket kell megfizetnie, a lányod meg szja mentesen adhatja el.

A haszonélvezeti jog a nagymamák élete végéig tart, nem örökölhető, én úgy gondolom, hogy azt akkor csak töröltetni kell...  Ha tévedek elnézést kérek!

Ercsi

Ercsi66

Haszonélvezet ismét...

HozzászólásSzerző: Napraforgó » vas. márc. 02, 2008 9:04 pm

Szia Ercsi!

Bocs hogy nem "mindenknek" szólt a kérdés. Nagyon örülök hogy válaszoltál! És én kérek elnézést, hogy a te kérdésedet használtam fel válaszadásra, de csak úgy "beugrott" a mai napon ez a családi téma. Mégegyszer köszönöm. Üdv:Napraforgó

Napraforgó

Haszonélvezet ismét...

HozzászólásSzerző: Ercsi66 » vas. márc. 02, 2008 9:29 pm

Szia Napraforgó!

Ahogy nekem is jól esik, ha segítenek mások, úgy én is szívesen segítek, ha tudok. Remélem majd a többiek is hozzászólnak és kiderül, hogy jó volt-e a válaszom...

Üdv.: Ercsi

Ercsi66

Haszonélvezet ismét...

HozzászólásSzerző: sz.ili » hétf. márc. 03, 2008 7:48 am

Szia Ercsi! Mivel a szerződés szerint is meg kell osztani a tulajdonjogot és a haszonélvezeti jogot, ennek a mértékét kellene rögzíteni. Az én szerződéseim holtig tartó haszonélvezetről szóltak és ezért számoltam 20 %-kal. Mi lenne, ha külön megállapodásban ezt kettőjük között rendeznék. Úgy, hogy az az adó miatt is kedvező legyen. Minél kevesebb a haszonélvezet, annál kevesebb lesz az adó, mert nagyobb a feleség 1/2 része ami nem adózik már. A bevételt és a ks-et is arányosan osztani kell, a haszonélvezetre is kellene adni. Pl 10mill bevétel 2mill haszonélvezet -1,2mill ks = jövedelem 800 e Ft.

A fennmaradó 8mill bevétel fele az adózandó mert a többit előzően szerezte. Ebből ha a lakás 6milliót ért 2002 ben a vásárolt fele 3mill, ennek a 80%-a 2,4 mill. A jövedelem 4-2,4=1,6mill, aminek a 25%-a az adó.

Az egyéb ks-ek nincsenek benne, és ha be akarja fektetni, még 05.20-ig ha megteszik, akkor nincs adó, ha utána átmeneti tv szerint, ki kell fizetni 05.20-ig, vagy kérvényezni lehet a részletfizetést, vagy a halasztást.

Tőlem ennyi tellett, hátha valaki jobban tudja. sz.ili

sz.ili

Haszonélvezet ismét...

HozzászólásSzerző: garbo50 » hétf. márc. 03, 2008 7:52 am

Szia Napraforgó!

Az túlzás hogy értem a témát, csak találkoztam már ( hosszú pályafutásom alatt, ami a koromat is elárulja) egy-két esettel, először is a haszonélvezeti joggal szerintem nem kellene foglalkozni, hisz a nagymamák életkorát ( maradjanak még sokáig a köreitekben) nézve egyszerűbb, ha majd törlik a bejegyzést. A lányodnak szja fizetési kötelezettsége nincs, mivel 15 éve szerezte a lakást. Az öccsének illetékfizetési kötelezettsége lenne, itt sávosan állapítják meg a fizetendő illetéket, 4 millióig 2% - majd 6%. .. Ha első lakásszerző és azt hiszem a kor is számít ( 35 évig) és a lakás értéke 8 millió alatti 50% kedvezményt is kaphat az illeték fizetés alól.

Kapásból ennyi jutott eszembe, talán Anikó kiegészíti, ami az én figyelmemet elkerülte.

Üdv. Jutka

garbo50

Haszonélvezet ismét...

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » hétf. márc. 03, 2008 2:23 pm

Igen, lehet haszonélvezeti joggal terhelten elidegeníteni az ingatlant. Még annyi pici kedvezmény is van, hogy a nagymamák haszonélvezeti joga miatt 20%-kal alacsonyabb lesz a forgalmi érték, tehát az illeték alapja, igaz, ennyivel alacsonyabbra kerül a 2%-os sáv határa is, tehát nem 4 milllióig 2%, utána 6%, hanem 3,2 millióig 2%, utána 6%. 

aniko.varga2006

Előző

Vissza: SzJA