Adófórum

Adózási és számviteli információk

Pénztárkönyv év végi zárása

Egyéni vállalkozók

pénztárkönyv év végi zárása

HozzászólásSzerző: zspotorke » pén. dec. 29, 2006 10:41 am

Sziasztok!

Ahogy a többiek is írták a bank illetve a pénztár záró egyenlege a következő év nyitó egyenlege úgy, hogy be nem számító bevételként könyveljük és analítikában bontjuk. Miután az egyszeres könyvvitel elég sok analítikát kíván, ezért a be nem számító oszlopokba könyvelt tételekhez is kell csatlakoztatni a kézi könyvelés esetén ilyeneket. Számítógéppel ez megfelelő alábontással megoldható.

Kriszta!  Mind a bank (ha kötelezett a vállalkozó sámlanyitásra), mind pedig a pénztár igenis nyitó a következő év elején. A bankszámlát pedig vezetni kell az egyszeresben is, (analítikában!) az nem indul minden évben "0"-ról, egyenlege azonos a pénzintézeti kivonattal. A pénztár egyenlegét megszüntetni be nem számító kiadással lehet, ha indokolt. A tagi betét valóban nem értelmezhető, de az üzemviteli kölcsön igen.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: kriszta4 » pén. dec. 29, 2006 11:17 am

Az én véleményem az alábbi:

A pénztárkönyv az nem egyszeres könyvelés.

A pénztárkönyvbe a bevételeket és a kiadásokat kell bevezetni a pénzügyi teljesités napján.

Ezzel én be is fejezem, 15 éve igy vezetem a pénztárkönyvet, több átfogóm is volt már és jó volt hogy 0-ról indítottam.

DE még egy példát azért leírok:

Az EV-nek van deviza számlája is. Év végén van rajta külföldi fizetőeszköz. Szerintetek akkor ezt hogy szerepelteti a pénztárkönyvben nyitó tételként? 

kriszta4

HozzászólásSzerző: zupo » pén. dec. 29, 2006 1:02 pm

Sziasztok!

Köszönöm mindenkinek a választ és a hozzászólást. Úgy látom a többség szerint a záró egyenleget a következő évben az egyéb, adóalapot nem képező bevételnél kell szerepeltetni.Egy másik fórumon is feltettem a kérdésem, ahol ez a válasz érkezett: ". 

A pénztárkönyv pénzforgalmi szemléletű. Az összes könyvelt bevétel és az összes könyvelt kiadás különbsége a meglévő pénzkészlet. Ennek összege az évi összesítés után az egyéb, adóalapot nem képező kiadások rovatba könyvelendő, mint záró állomány - záró tétel. Ezzel együtt az összes bevétel megegyezik az összes kiadással. Következő évi nyitás - nyitó pénzösszeg - egyéb, adóalapot nem képező bevétel. A pénzkészlet a bankszámla egyenlege és a készpénz összege együttesen, amennyiben bankszámlája is van az egyéni vállalkozónak. Ha nincs, akkor csak a készpénz a meglévő pénzállomány"

Ehhez mit szóltok?  

zupo

HozzászólásSzerző: zspotorke » pén. dec. 29, 2006 8:38 pm

Szia Zupó!

A kérdésedre ez a szakszerű, számviteli nyelven írt válasz. Az általad idézettek szerint tanítják. A tétel tulajdonképpen pénztárkönyv év végi zárótétele, úgy ahogy írtad.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

Pénztárkönyv év végi zárása

HozzászólásSzerző: jóska50 » kedd feb. 12, 2008 12:36 pm

Milyen programmal végzed a pénztárkönyv vezetését? Esetleg saját készítésű tábla?

Előre is köszönöm a válaszodat!

Üdv.! 

jóska50

Előző

Vissza: Egyéni vállalkozók