Elektronikus feltöltésnél kaptok áfás számlát?
Zsuzsa
Amennyiben az egyéni vállalkozók vagy a gazdasági társaságok (bt, kft, rt, stb.) a munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállalójuk részére mobiltelefonjukhoz feltöltő-kártyát vásárolnak, akkor a személyi jövedelemadóról szóló törvény 69. § (1) bekezdésének „d” és „e” pontja alapján nyújtott magáncélú juttatás adóköteles természetbeni juttatásnak minősül. Miért beszélünk magáncélú juttatásról? Azért, mert feltöltő-kártya esetén nem tudjuk bizonyítani, hogy mennyi a magáncélú és a hivatalos célú beszélgetések aránya (költsége), hiszen részletes híváslista nem áll rendelkezésre.
Én úgy tudom, hogy az egyéni vállalkozónál a feltöltő-kártya vásárlása személyi jövedelemkivétnek minősül, tehát ugyanazok a közterhek fizetendők a beszerzési ára után, mint a kivét után. De ha nem így van ez a rész, akkor úgyis kijavítanak. Én sehogyan sem szoktam az ev-nál elszámolni a feltöltőkártyát, nemhogy áfát igényelnék utánna. Üdv EtusJa, az elektronikus feltöltésnél nekem a bankkártyás feltöltés ugrott be. Bocs. Tényleg, az is elektronikus, ha pl. ujságosnál vagy hasonló helyen töltesz fel.
Zsuzsa
Sziasztok!
Én eddig akkor számoltam el kártyás feltöltést (havonta egyet), ha egyébként nem volt a vállalkozónak előfizetése.
Úgy könyvelem, ahogy Enci is írja: 50% költség, ÁFA nulla.
Amiről Etus ír, az a munkavállalónak adott feltöltőkártyára vonatkozik, de az egyéni vállalkozó (saját maga) nem minősül munkavállalónak.
Én ezért mertem eddig elszámolni, de ezek után elbizonytalanodtam.
Üdv. Andi
Szja tv. 11. sz. melléklet
12. az üzlet, a műhely, a gazdasági épület, az iroda bérleti díja, a fűtés, a világítás és a technológiai energia költsége, a telefon, rádiótelefon, telefax, cb-rádió, telex (ha a lakás és a telephely műszakilag nem elkülönített, akkor a tevékenységgel arányosan lehet e kiadásokat figyelembe venni az adott költségre jellemző mértékegységek - például nap, m2, m3 - alapulvételével), továbbá az internethasználat díja (ha a lakás és a telephely műszakilag nem elkülönített, az internet használati díjának 30 százaléka);
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 11 vendég