Adófórum

Adózási és számviteli információk

Pénztárkönyv év végi zárása

Egyéni vállalkozók

Pénztárkönyv év végi zárása

HozzászólásSzerző: zupo » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok Mindenki!

A segítségetekre lenne szükségem. 36 órát meghaladó munkaviszony mellett EV tevékenységet fogok végezni. Mivel az anyagiak jelenleg nem teszik lehetővé, hogy könyvelőt alkalmazzak, úgy döntöttem, hogy én fogom vezetni a pénztárkönyvet. Már utána néztem a dolgoknak és eddig minden világos, egyetlen dolgot kivéve. Az év végi záráskor, miután a bevételből levontam költségeket, a fennmaradó összeget a következő évben nyitóként kell valahol szerepeltetni a pénztárkönyvben, vagy sem?

Előre is köszönöm válaszotokat!

zupo

pénztárkönyv év végi zárása

HozzászólásSzerző: batkigabi » csüt. dec. 28, 2006 8:09 pm

Szia!

A Pénztárkönyv lezárása után bevallod majd évet követően a bevételt és a költségeket, ebből lesz a jövedelem ami után adót fizetsz.

A pénztárkönyvet úgy képzeld el mint egy pénztárat. A bevétel és a kiadások különbsége ha pozitív akkor annyi pénz van a pénztáradban.

Évzárás után a következő évben nyitóként az Egyéb bevétel oszlopba kell beírni az előző évi záró pénzkészletet. 

batkigabi

HozzászólásSzerző: kriszta4 » csüt. dec. 28, 2006 8:26 pm

Szia!

Mivel az Egyéni vállalkozó év végén a jövedelmét leadózza, a pénztárban levő összeg a sajátja, azt kiveheti, nem kell a pénztárban tartania.  

Én a következő évre ennélfogva nem szoktam átvinni, 0-ról indulok.

kriszta4

HozzászólásSzerző: zupo » csüt. dec. 28, 2006 8:39 pm

Szia Batkigabi!

Az egyéb bevételként az adóalapba nem számító bevételt értetted, ugye?

HA minden évben ebbe az oszlopba írom a bevétel és költség különbségét, és mondjuk az mindig pozitív,

akkor folyamatosan nő ez az összeg. Ezzel nincs semmi teend

zupo

HozzászólásSzerző: kriszta4 » csüt. dec. 28, 2006 8:44 pm

Zupo!

Nincs semmi teendő, de teljesen felesleges beirni nyitónak az adóalapba be nem számitő bevételbe. Mint fentebb irtam, az a Te leadózött pénzed, szabadon rendelkezel vele, felesleges göngyölgetni magad előtt.  A 0-ról indulás a legjobb.

kriszta4

HozzászólásSzerző: zupo » csüt. dec. 28, 2006 8:54 pm

Szia Kriszta!

Köszi a választ, de most kinek higgyek? Olvastad Batkigabi válaszát? 

zupo

HozzászólásSzerző: kriszta4 » csüt. dec. 28, 2006 8:59 pm

Zupo!

Egy független harmadiknak!

kriszta4

HozzászólásSzerző: zupo » csüt. dec. 28, 2006 9:10 pm

Sziasztok! Segítsetek lécci! Mivel a kérdésemre válaszoló két személy más-más véleményen van, várom egy független harmadik válaszát.

köszi

zupo

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » pén. dec. 29, 2006 8:43 am

Szia!

Igen, a  pénztár záró egyenlege, ha van bank, akkor annak egyenlege a következő év nyitó egyenlege lesz. Adóalappba nem számitó  bevételnek  kell könyvelni. Kérdésedből az tűnik ki , hogy ezután  kezded  a vállalkozást, így iduláshoz  is be kell tenni a pénztárba u.nevzett tagi betétet adóalapba be nem számító bevételként, hogy tudjad fedezni a kiadásokat, amelyek általában előbb jelennek meg, mint az árbevétel.

Üdv. Valterné

valterjozsefne

HozzászólásSzerző: kriszta4 » pén. dec. 29, 2006 9:17 am

De miért is lenne a bank egyenlege a következő év nyitó egyenlege? A pénztárkönyves egyéni vállalkozó nem vezet  külön bankot és pénztárat.A kérdező pénztárkönyvbe akarja vezetni a bevételeit és a kiadásait. Mint már fentebb is irtam, az egyéni vállalkozó minden évben minden forintot leadózik. Az a saját pénze. Év végén kiveszi a saját pénzét, és 0 a pénztárkönyv egyenlege. Amennyiben év elején szeretne a kiadására pénzt betenni, - amennyiben  előbb van kiadása mint bevétele - egyéb, be nem számító bevételbe "saját pénz betét" cimen tehet be pénzt, hogy ne legyen minuszos a pénztárkönyv. Amikor az egyenleg megengedi, akkor pedig kiveszi.-

A tagi betét az EV-nél nem értelmezhető, mivel egymagában van mint egyéni vállalkozó, magánszemély.

kriszta

kriszta4

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók