Adófórum

Adózási és számviteli információk

Változásbejelentés - új TEÁOR

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: kovalkata » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Egy nagyon egyszerű kérdésem lenne, de nyugodtabb lennék ha megerősítenétek. Ha a vállalkozói igazolvány csere csupán az új TEÁOR szám miatt van, akkor ugye nem kell sehova az adatmódosítást beküldeni?

Előre is köszönöm, Kata

kovalkata

HozzászólásSzerző: adotanacs » szer. feb. 27, 2008 3:52 pm

Szia Kata! Ha csak arra nem jutunk, hogy amely üzletnek müködési engedélye van, akkor azon is át kell íratni. Már megint kitaláltak egy olyan dolgot, amit nem gondoltak át rendesen. Ugyanis a 133/2007.Korm.rendelet alapján a müködési engedélyeken szerepelni kell a váll.igazolvány számának is. Valószinü hogy ezzel lesz teendő, de még nem jutottam oda hogy ennek utánajárjak. Láttam már olyan müködési engedélyt, amelyen rajta volt a váll.ig.szám, amelyet e rendelet hatálybalépése után adtak ki.

Másról nem tudok, egyébként is az egyablakos rendszer miatt ha más módosítás van akkor sem kell sehova jelenteni. Ani

adotanacs

HozzászólásSzerző: nagyeva1980 » szer. feb. 27, 2008 4:41 pm

Szia Kata

Ha változik a vállalkozói igazolvány, akkor más lesz a száma és azt anno fel kellett tűntetni a helyi iparűzési bejelentkezési laon, illetve amit az OEP-nek küldtél bejelntkezési lapot arra is rá kellett írni az egyéni vállalkozói igazolvány számát. Szerintem ilyenkor el kell küldeni a változás bejelentőet, az előbb említettek miatt is, illetve a TEOR miatt is, mert azt én úgy tudom hogy csak az Apeh fordítja át automatikusan, bár lehet hogy nem jól tudom.Vicuska

nagyeva1980

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. feb. 27, 2008 5:26 pm

Vicuska,

Te az "én Vicuskám" vagy? Végre regisztráltál is a Fórumra és válaszolsz is? Kata

kovalkata

HozzászólásSzerző: lelik.istvan » szer. feb. 27, 2008 5:31 pm

Sziasztok!

Julius 1-ig kell módosittatni a TEAOR számot. Ez ugy megy, hogy időpontot kell kérni az okmányirodától, majd a személyes iratokkal be kell menni és kb. 15 perc alatt  térités nélkül módositják: régi vállalkozási igazolványt beveszik és ujat, uj sorszámmal, uj TEAOR számmal adnak ki. Az APEH felé  az okmányiroda jelenti a változást,  az APEH  ezt a tényt rögziti a törzsadatok között és elektronikus levélben  tájékoztatja a vállalkozót törzsadata ilyetén változásáról. /Az APEH és Okmányiroda tehát fel van készülve, közös átgenerált bázisadatuk van/

Nem kell sehová sem jelenteni a változást, a működési engedéy is marad, meg az iparűzési adó is ki leszvetve. 

Vigyázat, mert ha elmarad a módositás,  julius 1 után nem hivatalos lesz a vállalkozó működése és az bizony sokba kerülhet!

Üdv: Pista 

lelik.istvan

HozzászólásSzerző: erzsi50 » szer. feb. 27, 2008 6:11 pm

Kedves Mindenki!

Csak megerősítem Pista válaszát, Ami miatt írok a következő:

Nálatok előfordult, hogy az automatikus átfordítás nem azt a tevékenységet takarta, amit a vállakozó végez??

Az okmányirodában azt mondták, hogy ők csak azt tudják beírni, amit a fordítókulcs alapján átfordítottak, ha ez nem jó, akkor kérje az ügyfél a módosítást, persze pénzért.

Szerintetek mit lehet ilyenkor tenni, hogy a helyes adat legyen a vállalkozóiban, és ez is ingyért??

Üdv.Erzsi 

erzsi50

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. feb. 27, 2008 6:20 pm

Szia Erzsi!

Hát ez igazán érdekes, és szerintem jogellenes is. Nálunk (bp.) még nemcsak hogy a főtevékenységnél, hanem az egyéb tevékenységnél is, ha nem volt jó az átfordítás, megkérdezték hogy mi az amire mi gondoltunk helyette, és szó (pénz) nélkül megcsinálták. Üdv. Kata

kovalkata

HozzászólásSzerző: zsonita » szer. feb. 27, 2008 6:20 pm

Szia Erszi!

Az én vállalkozómnak is pénzért írták a helyes TEAOR-t be a vállakozóiba, ugyanis az átfordított nem volt jó. De először azt tanácsolták, hogy vegye meg a könyv alakban kiadott TEAOR jegyzéket/4.500,- Ft/, mert ők is úgy vették és abból dolgoznak. Majd "szívességből" kikeresték nekí az új számokat.

Üdv:Zsonita

zsonita

HozzászólásSzerző: adotanacs » szer. feb. 27, 2008 6:39 pm

Vicuska! A Plébánosurat kifelejtetted! Üdv. Ani
adotanacs

HozzászólásSzerző: adotanacs » szer. feb. 27, 2008 6:40 pm

István a müködési engedély tényleg kérdéses. Ani
adotanacs

Következő

Vissza: Adatszolgáltatás