Sziasztok!
A következők a paramétereim: nappalis diákság melletti kieg egyéni vállalkozó, 850 ezer bevétel, 390 ezer elszámolható költség, és 60 ezer forint igénybe vehető tandíj utáni adókedvezmény. Ebből szeretném kihozni a 2007-es SZJA-bevallásban, amit lehet. Két konkrét kérdésem van:
1. kérdés: adózhatok-e átalányadó szerint, ha csak most ikszelem be, vagy ezt előre jeleznem kellett volna a tavalyi bevallásban? Ha igen, adózhatok, akkor csak átalányadó || tételes eho (1950/hó) van? És tudom érvényesíteni az adókedvezményt?
2. kérdés: ha nem adózhatok átalányadó szerint, akkor osztalékalap után 35% || 14% eho, és még az adókedvezményt sem tudom érvényesíteni, ezt jól látom?
Ebben az esetben van értelme késedelmesen kivétet bevallani decemberre (ezt, ha jól értem, január 12-ig kellett volna), hogy legalább az adókedvezményt legyen miből érvényesíteni? Azaz, lehet-e egyáltalán késedelmesen kivétet kivenni technikailag, számíthatok-e bírságra, és van-e értelme egyáltalán, vagy az így az adókedvezmény révén megtakarított pénzt egyből el is viszik a kivétre eső járulékok?
3. Kivét vagy osztalék után kell különadót fizetni?
Előre is nagyon köszönöm mindenkinek, aki 15-én veszi a fáradságot...
zsombor