Adófórum

Adózási és számviteli információk

Evás bt. beltag járuléka

EVA

Evás bt. beltag járuléka

HozzászólásSzerző: csibus » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Minden ehhez hasonló kérdést elolvastam itt a szakmai fórumban, mégsem látok teljesen tisztán.

Adott a saját evás bt-nk, ahol a férjem főállású ügyvezető beltag. Eddig azt a megoldást választottuk, hogy személyes közreműködésért szja-köteles tagi jövedelmet kapott 65.500 Ft összegben. Ezt bármely társaság választhatja, nemcsak evás, ezt be is jelentettük (havi 0708-okon) A bt-nek magas bevételei vannak, de a minimumjárulékalap feletti jövedelemnek csak akkor lenne jelentősége a fizetendő járulékok szempontjából, ha evás egyéni vállalkozó lenne.

Azért az szja-s tagi közreműködés ellenértékét választottuk, mert ennél a társaság döntése a mérvadó, ha a minimálbér, akkor az. (Van bérbeadásból is jövedelme, ezért nyugodtan kutakodhat az APEH, hogy miből él(ünk), ha a cégtől csak minimáljövedelmet kap.)

Most viszont olvasom a HVG TB 2008 különszámának 29.oldalán a középső hasáb közepén a következő mondatot:

Ha a bejelentett tagnak nincs személyes közreműködésre tekintettel elszámolt, szja-köteles jövedelme(mert pl. csak osztalékok veszki), a minimálbér lesz a járulékalapja.

Ezt úgy értelmezem, hogy teljesen mindegy, hogy mennyi a bt jövedelme, a beltag személyes közreműködés ellenértéke híján is fizethet szja-mentesen csak a minimálbér után járulékot.

Ti ezt hogy látjátok?

csibus
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Evás bt. beltag járuléka

HozzászólásSzerző: validitas » szer. feb. 13, 2008 1:42 pm

Szia!

Az Evás társas vállalkozóra ugyanaz vonatkozik, mint a többi társas vállalkozóra. Ha nincs máshol heti 36 órát elérő munkaviszonya, a minimumjárulékalap után kell megfizetni a járulékokat, kivéve ha a tényleges kivét, díjazás ennél kevesebb, de a min.bérnél ekkor sem lehet kevesebb.

Nem olvastam a hivatkozott HVG mondatot, de a Tbj. törvény ezt írja:

27. § (1) A társas vállalkozás a biztosított társas vállalkozó után a 19. § (1) bekezdésében meghatározott társadalombiztosítási járulékot a társas vállalkozó személyes közreműködésére tekintettel kifizetett (juttatott) járulékalapot képező jövedelem, de havi átlagban legalább a minimálbér kétszerese után fizeti meg. Ha a járulékfizetési kötelezettség nem áll fenn egy teljes naptári hónapon át, egy naptári napra az előzőek szerinti összeg harmincad részét kell figyelembe venni. Ha a járulékalapot képező jövedelem nem éri el a minimálbér kétszeresét, a foglalkoztató az Art. 31. § (2) bekezdésében meghatározott bevallásban - a tényleges járulékalapot képező jövedelem feltüntetésével - bejelentést tehet arról, hogy a társadalombiztosítási járulékot a járulékalapot képező jövedelem, de legalább a minimálbér alapulvételével fizeti meg.

Szerintem ez azt mondja, hogy havi átlagban a min.bér kétszerese után kell megfizetni a járulékot. Ha a tényleges díjazása ennél kevesebb, akkor lehet a kisebb összeg után járulékot fizetni, de - ha a díjazás kevesebb, mint a min.bér - a min.bér után akkor is meg kell fizetni. Az én értelmezésem szerint tehát tényleges kifizetésnek (ezzel egyértelműen SZJA-levonásnak) is kell lennie ahhoz, hogy ne a minbér duplája után kelljen járulékot fizetni. 

Üdv: Böbe 
 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Evás bt. beltag járuléka

HozzászólásSzerző: csibus » szer. feb. 13, 2008 3:05 pm

És mi van akkor, ha a választott tényleges járulékalapot képző jövedelem 1Ft? Mivel ez kisebb, mint a minimálbér duplája, a 0808-ason bevallva az 1 Ft-ot, fizethet a minimálbér után járulékokat.  

Sőt,innen megközelítve akár választhat 0 Ft kivétet is, már akkor is igaz rá, hogy nem éri el a járulékalapot képző jövedelem a minbér dupláját (merthogy 0 ft) és ennek bejelentése után fizethet a minbér után. Szerintem erre gondolt a HVG-s kommentár irója.

Azt nem tudom, hogy van-e bármi jelentősége bt esetében, hogy mindemellett mennyi a bt havi bevétele?

csibus
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Evás bt. beltag járuléka

HozzászólásSzerző: andulka » szer. feb. 13, 2008 3:17 pm

Hát nem tudom, de ha a Bt. havi bevétele több mint pl. havi 500 ezer, akkor egy esetleges ellenőrzésnél nehezen lehet megmagyarázni, hogy miért nem vett ki év közben több pénzt.

 

andulka
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

Evás bt. beltag járuléka

HozzászólásSzerző: csibus » szer. feb. 13, 2008 5:03 pm

Miért kéne magyarázni ?

A tag személyes magánügye, hogy mennyi személyes kivétről dönt maga számára és mennyit vesz ki "osztalékágon". Ha leevázza tisztességesen, akkor az onnantól kezdve szja-mentesen az övé a ktgek és járulékok után megmaradt rész osztalékként. Mégcsak nyilvántartást sem kell vezetnie az osztalékról, legfeljebb csak magának, ha akar.

Azt gondolom, hogy ennek a problémának ott van a kulcspontja, hogy van-e olyan jogszabály, ami meghatározza, hogy amennyiben magas a cég bevétele, muszáj magas összegű tagi jövedelmet felvennie.

Én itt látok egy jelentős különbséget az evás egyéni vállalkozó és az bevételi- evás bt beltagja között:

amíg az evás egyéni vállalkozó nem dönthet alacsonyabb járulékalapról, ha a bevétele meghaladja  a 138.000-t, addig az evás beltag dönthet úgy, hogy a személyes közreműködésért kapott összeg akár 1 Ft, a validitas által hivatkozott tvrészlet szerint a járulékot csak a minimálbér után fizeti, és a nyereséget osztalékágon veszi ki.

Validitas, te erről mit gondolsz? Vagy mások is...

csibus
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Evás bt. beltag járuléka

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. feb. 14, 2008 9:46 pm

Sziasztok!

A Bt. tagnak nem kötelező kivennie jövedelmet, függetlenül attól, hogy mekkora a társaság bevétele. Csibus véleményét osztom, akár 1 Ft is lehet a kivét (nulla nem, mert az nem kivét, tényleges kivétnek kell lennie), és akkor már a min.bér után fizetheti a járulékokat. Persze 1 Ft-ot nyilván nem határoz meg senki.

 Viszont arra figyelni kell, hogy ha valamilyen tagok közötti megállapodás, vagy társasági szerződés érvényesen rendelkezik a kivét összegéről, azt módosítani kell, mert különben vélelmezhető, hogy a kivét megtörtént. Vagy ha egyéb irat kerül elő, ami a pénzkivétet bizonyítja. De jogszabály nem teszi kötelezővé, hogy vegyen fel díjazást a tag.

Üdv: Böbe

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Evás bt. beltag járuléka

HozzászólásSzerző: andulka » csüt. feb. 14, 2008 10:13 pm

Szia Böbe!

 

Értem, mit mondasz, és szívem szerint egyet is értek veled.

De ezt vajon egy ellenőrzés során meg lehet magyarázni azt, hogy miért nem vesz ki év közben jövedelmet a tag, ha egyszer magas havi bevétele van? Nem számít az, hogy az EVÁ-s tevékenységét havi rendszerességgel folytatja? Nem tűnik fel az adóhivatalnak, hogy van pl. évi 8-10 milliós bevétele, amit csak év végén vesz ki, miközben az egyéb forrásból származó jövedelme esetleg nem elég az egyén életszínvonalának fenntartásához?

Hát nem tudom, de szerintem pl. egy vagyonosodási vizsgálat során nehezen védhető az, hogy törvény szerint ugyan nem kötelezett jövedelemkivétre, de a havi EVÁ-s bevétele mondjuk félmillió, adó után is marad kb. 300 ezer, ezt miért nem veszi ki év közben, csak év végén? Miközben "nagylábon" él?

 

Mindez főleg azért merült fel bennem, mert már több helyen is olvastam, hogy idén az EVÁ-sok számíthatnak ellenőrzésre.

 

Lehet, hogy teljesen hülyeség, amire gondolok, ha így van, ezt nézzétek el nekem :)

andulka
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

Evás bt. beltag járuléka

HozzászólásSzerző: csibus » pén. feb. 15, 2008 8:09 am

Nagyon köszönöm a válaszokat.

Validitás, egyetértek azzal, hogy 0 Ft ne legyen, bár a jogszabály megfogalmazása fordított: nem azt mondja, hogy ha van kivét, de az nem éri el a minbér kétszeresét, akkor lehet a minbér után fizetni a járulékot, hanem csak simán annyit, hogy ha a kivét nem éri el a minbér kétszeresét. Én nem olvasom sehol azt, hogy kell lennie kivétnek, csak annyit, hogy mi a helyzet akkor, ha a minbér kétszeresét nem éri el.

De abban egyet értek veled, hogy egyértelműbb a helyzet, ha van egy elhanyagolható összegű kivét, mert azután minimális az szja és akkor tényleg teljesen egyértelmű a felállás.

Andulka!

Azt ne felejtesd el, hogy amiről most beszélünk, az egy társaság, nem egy egyéni vállalkozó. Nem a beltagnak van havi rendszerességgel magas jövedelme, hanem a társaságnak. Evás bt beltagja pedig nemcsak évvégén vehet ki osztalékot, hanem folyamatosan is, minthogy leevázta a bt jövedelmét.   Az osztalék összege pedig magas bevétel esetén nagy, tehát van leadózott forrása az életszínvonalának.

Minden vagyonosodási vizsgálaton csont nélkül átmegy, hiszen hiába a kivétje csak minimális, a leadózótt osztaléka többszázezer havonta.

Az a helyzet, hogy a bevételi nyilvántartásos evás bt egy állatorvosi ló, egyfelől társaság és a beltag a tagi jövedelmét ez alapján fizetheti, másrészt olyan mint az evás egyéni vállalkozó, a leevázott jövedelmét korlátlanul, sőt nyilvántartás nékül költheti, nem készít beszámolót és nem kell az osztalékkifizetésre vonatkozó társasági szabályokat alkalmaznia.

(még egy apró megjegyzés: írtam a kérdésfelvetésben, hogy a férjemnek van bérbeadásból is jövedelme, ezért  vagyonosodási vizsgálat eleve nem merül fel.) 

csibus
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Evás bt. beltag járuléka

HozzászólásSzerző: validitas » pén. feb. 15, 2008 8:37 am

Egyetértek veled, ami után az evát megfizette a társaság, az már a tagok jövedelme, bármikor felvehetik, nem csak év végén, éppen azért, mert nem a számvit.törvény vonatkozik rájuk, ill. nem  vonatkoznak a Gt. osztalékfizetési szabályai sem. Egymással a tagok pedig elszámolnak, ez már a saját ügyük. 

Úgyhogy az APEH-nak nincs lenne semmi jogalapja arra, hogy azt firtassa, miért nem vesz ki jövedelmet a tag.  Vagyonosodási vizsgálatot persze ettől függetlenül elrendelhet, de nyilván nem fog, hiszen van leevázott jövedelem (meg még a bérl.díj is).

A 0 Ft szerintem nem kivét. A törvény azt írja, ha a kivét összege alacsonyabb... Ha azt mondod, 0 gyerekem van, akkor van gyereked? Nincs. Ha a kivét nulla, van kivét? Nincs. Ezért írtam, hogy valamennyi kivétnek lennie kell, mert csak akkor teljesül a jogszabályban megfogalmazott feltétel.

Üdv: Böbe 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Evás bt. beltag járuléka

HozzászólásSzerző: Ili8 » kedd ápr. 22, 2008 1:04 pm

Jó nagy kavarodás van e témában a T.könyvelők között,aminek magam is szenvedő alanya vagyok,mint BT beltag. Közöltem,hogy nem veszek ki jövedelmet,ezért a Tbj.tv.27.§./l/bek.-e,illetve az Art.31.§./2/bek.értelmében a minimálbér után szeretném fizetni a járulékot. Álláspontom szerint a hivatkozott jogszabályok alapján ez teljesen törvényes,hiszen a személyes közremüködésért dijat csak akkor kell fizetni,ha azt a felek /azaz a társaság bel-és kültagjai /előirták,illetve megállapodtak ebben. Véleményem szerint még 1 Ft-ot sem kell kivennem,sőt:ingyen is dolgozhatok....Mivel itt nincs kifizetett bér,vagy egyéb dijazás,ezért ugy gondolom,hogy 2008 évben 69.ooo.--Ft minimálbér után:20.010.--Ft,azaz 29% nyugdijbizt.illetve egészségbizt.-i járulékot / 24 % + 5 % /, 1035.--Ft szakképzési h.járulást,és végül 2.760 .--Ft vállalkozói járulékot kell fizetnem!  Ezzel szemben: 52.000.---Ft fizetési kötelezetséget irtak elő a könyvelők,azaz:33.000.--Ft nyugd.és eg.bizt.járulékot, 2.000.--Ft eho-t,3000 Ft vállalkozói járulékot,és 14.000.--Ft szja előleget.Üdv:Ili8i
Ili8
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

Következő

Vissza: EVA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 1 vendég