Adófórum

Adózási és számviteli információk

Átalányadó, kivét, eho, különadó (EV nappali diák)

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: zsmbr » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok,

a következő paraméterekkel szeretnék optimalizálni: nappali diákság melletti EV, 870 ezer bevétel, 391 ezer költség, 60 ezer forintnyi adójóváírási lehetőség (az összevont adóalapból). A következők a kérdéseim:

1. az átalányadózást előre választanom kellett volna a tavalyi bevallásban, most nem ikszelhetem be csak úgy? (Nem egyértelmű a törvény, bíróságon szerintem nyernék :))

2. ha a bonyolult módon kell adóznom, megpróbálhatok most, késve bevallani egy decemberi kivétet, vagy ez nagyon átlátszó? Kéne, mert nincs mivel szemben érvényesíteni az adójóváírást. Az adójóváírás 30% lehet, a kivétet mekkora járulék és adóteher sújtja, van ennek bármi értelme, vagy több, mint 30%? többfélét is olvastam itt.

3. kieg vállalkozóként hogy kell ehót fizetnem, mindenképp százalékosan az osztalék után?

4. van különadóm? 

köszi,
Zsombor

(Egyszer már leírtam ugyanezt, de több óra elteltével snem jelent meg kérdésként, bocs, ha végül kétszer jelenik meg külön.)

zsmbr

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » pén. feb. 15, 2008 7:20 am

Szia! Először is adójóváírás, csak m.viszonyból származó jövedelem után érvényesíthető, e. vállalkozó ,ha főállású nem élhet ezzel.

Az átalányadózást, a vállalkozás megkezdésekor , vagy az 53-as bevalláson nyilatkozhat a következő évre, ha a feltételeknek megfelel( pl. nem lehet munkaviszonyban)

Amennyiben kivétet vettél volna ki, akkor az költség és a járulékok egy része is 21% ny.j. + 5+3 egb.jár ktg. 8,5% (8+0,5)ny.jár , 4+2% eg.bizt.j nem ktg. Adójóváírás nincs. Ha kivétet akarsz utólag elszámolni, a 0758 be kell adni( fenn áll a büntetés veszélye)

A nyugdíjas egyéni vállalkozó, mivel évközben nem ad bevallást így a jövedelmet elszámolhatja kivétként is és osztalék formában is, csak az utóbbi esetben kell fizetni EHO-t

Ha van osztalékalap, akkor van kulönadó is , meg 14%-os EHO-is 

Mária

valterjozsefne

HozzászólásSzerző: markne » pén. feb. 15, 2008 7:36 am

Máriához csatlakozva :

Gondolom, hogy nem is adójóváírásról lenne szó, hanem összevonandó adóalapot terhelő adókedvezményről. Számolni kell, hogy azokkal a ráfordításokkal, amelyeket Mária ismertetett, kedvezőbb-e az adózás, mint a váll. SZJA + osztalékalap terheivel.

Az átaláyadózás választásával kapcsolatban: én nem terelném jogi útra, egy bizonytalan kimenetelő jogi eljárás is van olyan macerás, mint az adóbevallás elkészítése, és ráadásul ahogy számoltam, 44%-os az árbevételarányos költség, az átalányadó általános kölséghányada 40 %. odafigyeléssel ez még kedvezőbbé is tehető.

2007. év eredményét figyelembevéve kellene dönteni inkább, hogy 2008-ra milyen adózási módot válasszál

Persze, a döntés rajtad múlik.

És nem tudom, jól értettem-e, hogy kiegészítő tevékenységes vállalkozó alatt saját magadat értetted? Csak a precizitás érdekében: a nappali tagozatos diák a jogszabályi értelemzés szerint nem az. Kérlek ne vedd kioktatásnak, ezt jószándékkal jegyeztem meg.

Üdv: Rózsa

.

markne

HozzászólásSzerző: mifer2 » pén. feb. 15, 2008 8:34 am

Az elsőként feltett kérdésednél van a válaszom rá. Természetesen az előző két válaszhoz csatlakozva.
mifer2

HozzászólásSzerző: zsmbr » pén. feb. 15, 2008 10:13 am

Kedves valterjózsefné,
köszönöm.

Kedves márkné,
valóban pontatlan voltam, tandíjról lévén szó, értelemszerűen adókedvezményről van szó -- ami tehát tényleg csak az összevonandó alap jövedelmeivel szemben volna érvényesíthető, a vállalkozói SZJA-ból nem?

Ami az utólagos kivétet illeti, szerintem van annyira átlátszó trükk, hogy még egy gépi ellenőrzés is kiszúrja, nem kockáztatnám meg. Ha ettől vagy a késedelmi bírságtól nem tartanék, egyébként úgy számolom, megérné bevállalni némi kivétet, de hát eső után köpönyeg.

Kieg: igen, ahogy a másik kérdésnél írtam, itt is pontatlan voltam, nem főállásút értettem alatta (állampolgár volnék, nem könyvelő, épp ezért dehogy veszem kioktatásnak).

2008-ra már végre átjelentkezhettem az EVA alá, ez az utolsó ilyen rettenetes év, amit még le kell zárnom.

(A jogi utat csak ironikusan vetettem fel, bár megjegyzem, tényleg nem találtam jogszabályt, amely leírná, hogy az átalányadózás választásának az előző évi adóbevallásban meg kell történnie. De van jobb dolgom is, mint jogszabálypontosító pereket vívni az APEH-hel.)

Köszönöm,
Zsombor 

zsmbr

Vissza: Egyéni vállalkozók