Sziasztok.
Mit írjak a 259.sor a oszlpába? Heti 36 órát meghaladó EV vagyok, és kivétet vettem ki a vállalkozásomból. Akkor a kivét és a bérem után a 11% eb járulékot írjam? Kérlek segítsetek. Köszi.
Sziasztok.
Mit írjak a 259.sor a oszlpába? Heti 36 órát meghaladó EV vagyok, és kivétet vettem ki a vállalkozásomból. Akkor a kivét és a bérem után a 11% eb járulékot írjam? Kérlek segítsetek. Köszi.
Szia Lujza!
A 259 sorba akkor lenne adatod ha a vállalkozásból eredményed lenne és a 16 % -os adó után ( eredmény - a16%-kal számított rész) maradna oszatlékalapod. Ha ilyen nincs 14%-os eho sincs.
A kivét után és béred után nem kell ehot fizetned.
Üdv.
Szia Lujza!
Ha felvettél vállalkozói kivétet, azt ugyanúgy le kellett TB-zned és szja-znod. Tételes ehod és vállalkozói járulékod nem volt, mert volt heti 36 órás munkaviszonyod. A kivét után mást nem kell számolnod. De ha maradt vállalkozásból származó jövedelmed is, és kell fizetned osztalék utáni szja-t, akkor viszont százalékos ehod is keletkezik, ami 14%-os eho. Nem tudom mit értesz a 11% eb járulék alatt, de szerintem valamit összekeversz.
Üdv. Kata
Szia Lujza!
259.sor= 411.sor X 14 %-al, és ezt írod az f. oszlopba. Ildikó
Bocsi , vállalkozói osztalékalap 419 sor (411 helyett)
Bocsi, azt nem írtam, hogy kell fizetnem 14%-os ehót. Azt ki is tudom számolni, csak a 259. sor "a" oszloppal van bajom.
Lujza. Értem mire gondolsz, nekem is probléma a 09. lap a. mezője. Én munkaviszony mellett vagyok ev és tőlem rendesem vontak egészségbiztositási járulékot. Én ugy gondolom, hogy amit munkahely kiadott járulék alapokról szóló igazolást arról leirom az egészségbiztositási járulék összegét (4+ 3%), valamint még ugy gondoltam, hogy hozzáteszem amit a munkahelyem fizetett utánam az (5+3%-ot). Ezt kiszámolom arra amit leközölt járulékalapot. Igaz még igy sem éri el a 450 ezer forintot. Én igy értelmezem, hogy aztán jó e vagy sem azt már nem tudom. Szerintem tul nagy jelentősége nincs az a./ rovat adatának csak abból a szempontból, hogy a 450 ezer forintot ha meghaladná, akkor nem kellene az osztalék után fizetni a 14 %-os eü hjárulást. Nekem fizetni kell a 14 %-ot azt már tudom.
Remélem érthető volt amit le akartam irni.
Üdv. Kati
Sziasztok!
Nekem is gondom van a 9-es lappal. Én azt nem tudom eldönteni, hogy mitől függ az, hogy 4% vagy 14%-os ehot kell fizetni. Mind a kettő hozza a 35%-os osztalék alapot. Párom is 36 órát meghaladó munkaviszonnyal rendelkező ev.
Aki tudja az elmagyarázná nekem? Előre is köszönöm.
Éva
Szia Éva!
Egyéninél ez nem kérdés, mert mindig a tárgyévi bevallással kell megfizetni az osztalék utáni adó és ehoját, azaz nekik most 14%. Ez olyan magánszemélyeknél lehet 4%, akiknél volt korábbra elhatárolt osztalékjuk, és még a 4% alá tartoztak, de most vették fel az osztalékot, ezért nekik még 4%. Szóval egyéninél ezzel nem kell foglalkoznod, az 14%. Egyébként 1998.évi LXVI tv. 3 §.
Üdv. Kata
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 86 vendég