Adófórum

Adózási és számviteli információk

Kell-e 0858-as?

Egyéni vállalkozók

Kell-e 0858-as?

HozzászólásSzerző: potoczki » pén. feb. 08, 2008 6:02 pm

Sziasztok!

A kitöltiben ez van a 36ó-ás e.vékre:

„A bevallás benyújtásának gyakorisága és határideje

Havonta, a tárgyhónapot követő hó 12-éig:

fizeti meg és vallja be a járulékokat - főszabály szerint - az egyidejűleg több

biztosítási jogviszonyban álló egyéni vállalkozó (az az egyéni vállalkozó,

aki a vállalkozás folytatásával egyidejűleg legalább heti 36 órás

foglalkoztatással járó munkaviszonnyal rendelkezik vagy közép-, illetőleg

felsőfokú oktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytat

tanulmányokat),”

értelmezésem szerint – mivel a fenti meghatározásban nincs külön feltételhez kötve a bevallás leadása – nem úgy , mint ugye tavaly , ahol feltétel volt , hogy az adott hónapban legyen vállalkozói kivét – ez azt jelenti , hogy minden esetben , azaz 0-san is le kell adni a bevallást.

Üdv,Viki

potoczki

Kell-e 0858-as?

HozzászólásSzerző: garbo50 » pén. feb. 08, 2008 6:36 pm

Szia Viki!

A kiemelésből kimaradt, hogy főszabály szerint, pedig a az art értelmezéshez ez is szorosan hozzátartozik.

Nézzük mit mond a tv.31§ (2): 

A munkáltató, a kifizető (ideértve az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemély munkáltatót is), illetőleg az 52. § (4) bekezdésének l), p), r), s) és t) pontjaiban meghatározottak a rájuk vonatkozó bevallási gyakoriságtól függetlenül, havonként, a tárgyhót követő hó 12-éig elektronikus úton bevallást tesznek az adó- és/vagy társadalombiztosítási kötelezettséget eredményező, magánszemélyeknek teljesített kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő valamennyi adóról - kivéve a kamatjövedelem adóról -, járulékról és az alábbi adatokról:
1. a Tbj. 44. §-ának (1) bekezdése szerinti nyilvántartásra kötelezett adatairól (neve, székhelye, adóazonosító száma),
 Nézzük a tbj tv 44§-át:

A 4. § szerinti foglalkoztató, az egyéni vállalkozó, az őstermelő, valamint az 56/A. § szerinti munkavállaló, foglalkoztatott (a továbbiakban együtt: nyilvántartásra kötelezett) kötelesek a jogszabályban meghatározott nyilvántartás vezetésére és az Art. 31. §-ának (2) bekezdésében meghatározott adatokról a bevallásukban adatszolgáltatás teljesítésére.)

Tehát lényeges hogy külön nevesiti a foglalkoztatót és külön az egyéni vállalkozót( ez így van a 4 §-ban , most azt nem másolom ide, mindenki utánna tud nézni)

És itt következik az art (6) bekezdése

Az az adózó aki/amely az adóév során bármely hónapban a (2) bekezdés szerinti bevallás benyújtására volt köteles, az adóév minden ezt követő hónapjára akkor is bevallás benyújtására kötelezett, ha az adott hónapban adó- és/vagy járulék kötelezettsége - adó- (adóelőleg-), és/vagy járulékalapot képező kifizetés, juttatás hiányában - nem keletkezett.<<<<

Ebből következik, hogy addig míg nincs miről nem kell, azonban ha egy hónapban lesz adatszolgáltatás utánna, ha nem is lesz adat, 0-ásan akkor is be kell küldeni.

És ez az ami a főszabálytól eltérő, és itt van jelentősége a kitöltési útmutatóban leírt >> főszabály<<<megjelölésnek.

Ja és az általam kiemeltek azért lényegesek, hogy nem csak mint munkáltatóra, foglalkoztatóra utal a (2) , illetve ennek kapcsán a (6) bekezdés.

Üdv. 

garbo50

Kell-e 0858-as?

HozzászólásSzerző: potoczki » szomb. feb. 09, 2008 7:51 am

Szia Garbó!

nem maradhatott ki a "főszabály szerint" szó- a kitöltési útmutatóból vágtam ki a részletet , amit idéztem.

ha jól értelmezem , amit írtál , az azt jelenti , hogy  amíg nem vesz ki a 36ó -ás ev. addig semmit sem küldünk , de ha csak egyszer is kivett jövedelmet - az azt követő hónapokban mindenképpen kell leadni bevallást , akár 0-san is .

()

üdvözlettel,Viki 

potoczki

Kell-e 0858-as?

HozzászólásSzerző: garbo50 » szomb. feb. 09, 2008 12:25 pm

Szia Viki!

Nem személyeskedés miatt írtam, a kiemelésből kimaradt szóra utalást, remélem nem vetted annak, arra értettem, hogy nincs vastagon szedve.  Azt láttam, hogy a kitöltési útmutatóból van az idézet, csak arra akartam utalni, hogy lényeges az a megjegyzés, hogy főszabály szerint. Többször találkozunk ezzel a kifejezéssel( például, hogy főszabály szerint a vállalkozó ír alá valamit, de helyette más is aláírhat)

Nos az idézett részeket a tv helyekből azért  ollóztam ide, hogy ha így olvassuk, talán egyérterlmübb, hogy a (6) bekezdés nem csak a kifizetőkre munkáltatókra vonatkozik, hanem ev-kra is. Legalábbis nekem így tűnik.

Üdv. és további jó munkát és kellemes hétvégét. 

garbo50

Kell-e 0858-as?

HozzászólásSzerző: potoczki » szomb. feb. 09, 2008 5:12 pm

Szia Garbó!

minden o.k.!:)

a lényeg az , hogy az általad leírtak alapján megértettem  végre a fent tárgyalt esetre vonatkozó  bevallási gyakoriságot .

köszönettel:

Viki 

potoczki

Kell-e 0858-as?

HozzászólásSzerző: Jeszyné » szomb. feb. 09, 2008 5:26 pm

sziasztok!

Mindent végig olvastam, de mivel épp 53-okat töltök nem tudtam felfogni teljesen és egyértelmüen. Most kell vagy nem kell küldeni üresen a 0858-t a munkaviszonyos egyénieknek???

Köszönöm: Jeszyné

Jeszyné

Kell-e 0858-as?

HozzászólásSzerző: kati1012 » szomb. feb. 09, 2008 5:27 pm

Garbó amit te idéztél a tv-ből, az a 0808-ra vonatkozik. A 0858-at ugyanugy kell beadni mint 2007-ben, a gyakorlat az volt, hogy 0-an nem kellett beadni. Egy APEH tájékoztatón azt mondták, ugyanugy maradt minden mint 2007-ben csak a 0808-as esetében van változás, amit te is a fentiekben írtál.
kati1012

Kell-e 0858-as?

HozzászólásSzerző: jános123 » szomb. feb. 09, 2008 5:42 pm

Sziasztok!

Nem akarom rátok erőltetni a véleményemet, de be kell adni.

Kell beadni 0858-at minden hónapban, minden egyéni vállalkozónak, kivéve a nyugdíjas egyéni vállalkozót. A nyugdíjas egyéni a 0853-on vallja majd be a fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulékot. A 0858-at azért kell leadni a 36 óra mellettinek is, mert a nyenyi adatszolgáltatást csak így tudják megszüntetni. A Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság az t nyilatkozta, hogy ameddig nem küld minden egyéni az apehnak bevallást (akár nullásan is), addig nem tudja megszüntetni a nyenyit. Tehát ez a lényege a nullás 0858-nak.

Jó munkát, szép estét kívánok minden kedves fórumozónak!

János

jános123

Kell-e 0858-as?

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szomb. feb. 09, 2008 5:54 pm

Sziasztok!

Én Garbo-val értek egyet. Ha egy SZJA-s Ev, akinek van máshol heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonya (és nem nyugdíjas, mert a nyugdíjas a normál éves bevallásban vallja a járulékait is) és egész évben nem vesz ki válalkozói kivétet, majd csak az "osztalék jövedelmét", az 2008-ban nem kötelezett a 0858-as bevallás küldésére egyáltalán.  Ha ugyanez a válalkozó mondjuk júliusban még is vesz ki válalkozói kivétet, akkor júliustól kezve, minden hónapban küldenie kell, akár nullásan.  Nagyon sok olyan mellékállású egyéni vállalkozó van, aki a vállalkozói eredményét, osztalék jövedelemként vesz ki, vagy legfeljebb decemberben számol el vállalkozói kivétet -figyelemmel az elvárt jövedelemre is! - miért küldözne havonta 0858-at addig nullásan, ha erre a törvény sem kötelezi. Üdv. 

melcsi62

Kell-e 0858-as?

HozzászólásSzerző: garbo50 » szomb. feb. 09, 2008 5:59 pm

Szia!

Miből szűrted le, hogy ez a 808-ra vonatkozik csak?

Ebből az értelmezésből a tavalyi is csak arra vonatkozott volna:

Tavalyi:

(6) Az (5) bekezdéstől eltérően a munkáltatónak nem minősülő kifizető a (2) bekezdés szerinti havi bevallás és adatszolgáltatás benyújtására csak akkor kötelezett, ha a tárgyhónapban magánszemély részére adó- (adóelőleg-), és/vagy járulékalapot képező kifizetést, juttatást teljesített.

Idei:

„(6) Az az adózó aki/amely az adóév során bármely hónapban a (2) bekezdés szerinti bevallás benyújtására volt köteles, az adóév minden ezt követő hónapjára akkor is bevallás benyújtására kötelezett, ha az adott hónapban adó- és/vagy járulék kötelezettsége - adó- (adóelőleg-), és/vagy járulékalapot képező kifizetés, juttatás hiányában - nem keletkezett.”

A János által írt érv logikus, de még ezt sem hallottam. János ha tudsz valami hivatalos információt szívesen vennénk ha megosztanád velünk.

Üdv.

garbo50

ElőzőKövetkező

Vissza: Egyéni vállalkozók