Adófórum

Adózási és számviteli információk

Magánszemély külfüldi jövedelme.

SzJA

HozzászólásSzerző: kofler » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket kérni abban, hogy magánszemély külföldön dolgozik és a jövedelme külföldön 25 mill-ft.

Mivel külföldi jövedelem eggyezmény is van, ezért adóterhet nem viselő járandóságnak minósül. Ez oké.

Kérdésem ,fizet e utána 4% különadót?

6780.E.ft lavonása után maradó rész után.

Előre is köszönöm!

kofler 

kofler

HozzászólásSzerző: melcsi62 » pén. feb. 08, 2008 10:26 pm

Szia Kofler!

Remélem hasznát veszed!  Mivel nem írtad, hogy Mao-on mennyi az összevonandó jövedelme, konkrét választ nem lehet adni, de úgy gondolom, hogy a belföldről származó összevonadó jövedelme összege után teljes egészében különadó fizetésére kötelezett.

- Ha az összevont adóalapba tartozó jövedelem nem éri el a járulékfizetés felső határát, értelemszerűen nem kell különadót fizetni.
- Ha az összevont adóalapba tartozó jövedelem meghaladja a járulékfizetés felső határát, de abban
 = a belföldről származó jövedelemrész kisebb, mint az összes jövedelem és a járulékfizetés felső határa közötti különbség, akkor a különadó alapja a belföldről származó jövedelem.
 Példa:
 a belföldről származó jövedelem 1 millió forint
 a külföldről származó jövedelem 9 millió forint
 a járulékfizetés felső határa (6 748 850 forint) és az összes jövedelem (10 millió forint) különbsége 3 251 150 forint
 ami több, mint a belföldről származó jövedelem, ezért a különadó alapja a belföldről származó jövedelemrész, azaz 1 millió forint
 = a belföldről származó jövedelemrész nagyobb, mint az összes jövedelem és a járulékfizetés felső határának különbsége, akkor a különadó alapja a járulékfizetés felső határa és az összes jövedelem közötti különbség.
 Példa:
 a belföldről származó jövedelem 6 millió forint
 a külföldről származó jövedelem 4 millió forint
 a járulékfizetés felső határa (6 748 850 forint) és az összes jövedelem (10 millió forint) különbsége 3 251 150 forint
 ami kisebb, mint a belföldről származó jövedelem, ezért a különadó alapja a járulékfizetés felső határa és az összes jövedelem közötti különbség,
 azaz 3 251 150 forint.

2007/90. Adózási kérdés  magánszemély külföldön megszerzett jövedelemének figyelembevétele a különadó megállapítása esetén
[az államháztartás egyensúlyát javító különadóról és járulékról szóló 2006. évi LIX. törvény (a továbbiakban: Kjtv.) 2. §]
A Kjtv. nem rendelkezik arról, hogy a magánszemélyek esetében a különadó alapjának megállapításánál hogyan kell figyelembe venni a külföldről származott jövedelmeket. A nemzetközi egyezményekből következően azonban csak azokat a jövedelmeket lehet adóztatás alá vonni az egyes államokban, amelyekről az egyezmény kifejezetten így rendelkezik. Mivel a különadó is jövedelem alapú adó, ettől eltérő elvet követni értelemszerűen nem lehet. Így azokban az esetekben, amikor a vonatkozó nemzetközi egyezmény alapján az adott jövedelem nem adóztatható a magánszemély illetősége szerinti államban (jelen esetben Magyarországon), az nem lehet a különadó alapja sem. Ha azonban a jövedelem az egyezmény szerint az adóalap megállapításánál figyelembe vehető (adóterhet nem viselő járandóság), értelemszerűen része az összevont adóalapnak is, így befolyásolja a mellette szerzett belföldi jövedelem személyi jövedelemadó- és különadó kötelezettségét is.
Ha az összevont adóalapban külföldről és belföldről származó jövedelem egyaránt van, meg kell állapítani az összes jövedelem és a járulékfizetés felső határa közötti különbséget. Ha az együttes jövedelem kisebb, mint a járulékfizetés felső határa, értelemszerűen nem kell különadót fizetni. Ha az összes jövedelem meghaladja az említett határt, de a belföldről származó jövedelemrész kisebb, mint a különbség, akkor a különadó alapja a belföldről származó jövedelem összege. Abban az esetben, ha a belföldi jövedelem nagyobb, mint a különbség, a különadó alapja a két összeg különbsége.
(PM Jövedelemadók főosztálya 7341/2007. - APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási főosztály 3302480745/2007.; AEÉ 2007/9.)

melcsi62

HozzászólásSzerző: Babu » szomb. feb. 09, 2008 5:14 am

Sziasztok!

Úgy gondolom, hogy amit Melcsi írt, ez így jó. Azért arra figyelj oda, hogy tényleg adóterhet nem viselő járandóság-e (183 napot meghaladó). Az én esetemben csak megbízása van az illetőnek, illetve osztalékot kap kintről, így az nem adóterhet nem viselő. Mondjuk majd most kiderül jól csináltam-e, mert az illetőnél most kezdődik a vagyonosodási vizsgálat. De a különadó témájában én is idáig jutottam.

Üdv Babu 

Babu

HozzászólásSzerző: kofler » szomb. feb. 09, 2008 6:07 am

Szia Melcsi!

Gyönyörű választ kaptam Tőled!

Igaz számokat tényleg nem írtam.

De a külföldi jövedelme sokkal több mint a belföldi. A bevallás kitöltésekor beírtam a

0753  14.sor.      25.mill.

18.sor.      25.mill.

30.sor.       9.mill.

32,sor.       9.mill.

46.sor.       25.mill.

Eddig rendben is van. Mostjön az ellenőrzés és írja, mi a hiba

a 211.sor nem kitöltött!  

A válaszod nagyon köszönöm! Most nekiesek és megnézem.

kofler

kofler

HozzászólásSzerző: kofler » szomb. feb. 09, 2008 6:10 am

Bocsi Melcsi!

A magyar jövedelme nincs az igazoláson. De a járulék igazoláson rajta van, ami  904.800-Ft.

De ezt nemtudom figyelembe venni, mert a 07M30-ra nem vezették rá.

kofler

kofler

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szomb. feb. 09, 2008 1:41 pm

Szia Kofler! Csak most tudtam feljönni,- de amit utoljára írtál, abból nekem valami olyasmi jön le, hogy ennek az embernek nem volt Mao-i jövedelme. Ha mao-i munkáltatótól dolgozott egész évben külföldön és dec.31-én is munkaviszonyban állt, akor kellett kapnia M30-ast, ha azon kizárólag külföldi jövedelem van, ami az egyezmény értelmében adóterhet nem viselő járandóság, akkor nincs különadója, mert a külföldi után ....
melcsi62

HozzászólásSzerző: kofler » szomb. feb. 09, 2008 5:41 pm

Szia Melcsi!

Csak külföldi jövedelme van.

De híbás a bevallás! Nemtudom mi a baja.

kofler

kofler

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szomb. feb. 09, 2008 5:59 pm

Kofler!  Meg kellene nézni a kitöltésit, - a mostanit még nem olvastam -, de a korábbi években az volt, hogy akinek olyan külföldről származó jövedelme volt, ami adóterhet nem viselő járandóságnak minősül és mellette semmi más bevallani való jövedelme nem volt, akkor nem kellett bevallást adni. Kiszállok megnézem a kitöltésid rád vonatkozóan - feltételezve, hogy tényleg adóterhet nem viselő ez a fajta külföldről származó jövedelem -, addig ide tehetnéd, hogy mit ír hibának.
melcsi62

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szomb. feb. 09, 2008 6:04 pm

Kitöltési útmutató első oldal, nem kell bevallást adni, ha csak és kizáról a 12-17 sorokba tartozó jövedelemmel rendelkezik az illető.
melcsi62

HozzászólásSzerző: kofler » vas. feb. 10, 2008 5:14 am

Szia Melcsi!

Tudom, már az agyadra megyek, de bocsáss meg érte. A környezetembe senki sem tudja a választ.

Ide teszem mit válaszol hobaként

Ha a főlapon  24D> 6.748.850, akkor a 0753-07-es lap 211 . sor kitöltött.  (Hibakód=<12089/>)

kofler

kofler

Következő

Vissza: SzJA