Adófórum

Adózási és számviteli információk

0808 bevallás nyugdijasnál

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: Kása » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Na, én nekiveselkedtem a 0808 bevallásnak, és nem is hoz ki hibaüzenetet, de ez már felettébb gyanús, ezért kérném a véleményeket:

Még az A lapot nem csináltam, csak a M -et.

Nekem a fejlécnél mindent rendben hoz ki, viszont azt hiszem Madora irta, hogy nem lehet R vagy T jelet irni a fejléc utolsó sorába, csak ha hó közben történt ez ügyben változás /rész vagy teljes foglalkoztatott/ viszont én ha beirom akkor sem jelez hibát, meg akkor sem ha nem irom be...

Tehát nem tudom igazán, hogy irjam avagy ne irjam?

a 0808-04 lapon a 389 sorban a nyugdijas esetén nem kell beirnom a nyugdija összegét? mert én nem irtam, de nem tudom.

0808-10 lapon 557 sorban van ilyen, hogy nyugellásátsban részesülő személy által fizetendő nyugdijjárulék alapja, ide kell-e valamit irnom?

Csupán ennyi a kérdésem, ha még valaki él és virul, akkor kérem segítsen!

Kása

HozzászólásSzerző: madora100 » kedd feb. 05, 2008 3:50 pm

Az R és T-re válaszolnék. Nem ír hibaüzit akkor sem, ha beírod a jelölést. De a kitöltésiben benne van, hogy csak akkor kell jelölni, ha hó közben a teljes munkaidősből részmunkaidős lett, vagy fordítva. A többit még nem néztem.
madora100

HozzászólásSzerző: Juci1010 » kedd feb. 05, 2008 6:40 pm

Ha hó közben  NEM változott a  teljes, vagy részfoglalkozás, ne irjál se T se R betűt.  Maradjon üresen. Nem jelzi hibának, mert ő nem tudhatja, hogy változott-e.

Az 557 sorba, csak akkor kell beirni a  jövedelmet, ha  alkalmazás minősége első kockába 2-es ,illetve 3-as számot irtál. Ha 1-est  irtál akkor az 555-ös sorba  kell irni a havi jövedelmet.

Én így csinálom.....Üdv:  Györgyi

Juci1010

HozzászólásSzerző: lelik.istvan » szer. feb. 06, 2008 3:06 am

Sziasztok!

Válaszolok a 389-es sort érintően.

A kitöltési utmutató ide vonatkozó passzusa:

"Ebbe a sorba az SzJA Tö. 3.&. 23. pontjában felsorolt jogcimeken folyósitott ellátások összegét kell  az azt kifizetőnek beirni, abban az esetben, amikor olyan járadékot stb. folyósit, amelyet nem nyugdijfolyósitó szervként juttat.

A nyugdijfolyósitó szervet nem terheli havi adó és járulék bevallási kötelezettség az általában kifizetett -adóterhet nem viselő járandóságnak minősülő - nyugdij, illetőleg a nyugdijast megillető baleseti járadék és egyéb más folyósitott ellátás tekintetében." Eddig az idézet.

A 389-es sorba  tehát nem kell a nyugdijfolyósitó által  kapott nyugdijat beirni. Ha viszont a munkáltatótól -akihez az M-et hozzárendeled-  kapott a munkavállaló  a hivatkozott Tö-ben felsorolt járadékokból, stb,  azt viszont be kell irni. Mivel e sorba nem irtál semmit, valószinűsitem, hogy nem ez a helyzet.

A program nem tudhatja, hogy mi a helyzet, ezért akár irsz ide valamit, akár nem, hibát nem fog jelezni. 

Üdv: Pista

lelik.istvan

Vissza: Adatszolgáltatás