Adófórum

Adózási és számviteli információk

Különadó, TÁNYA feltöltés

TAO

HozzászólásSzerző: Feribá » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Megerősítést, illetve helyesbítést várnék a következő kérdésemre

1. Tudomásom szerint az 50M árbevétel allatti vállalkozásoknak nem kell A TÁNYÁT feltölteni, de a különadót igen.

2. A különadóra bevallást nem kell 2006.évben benyújtani, de a TÁNYA feltöltésre a kötelezettneknek igen.

3. A harmadik kérdésem nem TAO, helyi iparűzésiadó feltöltési kötelezettsége szintén az 50M árbevétel feletti vállalkozásoknak kell.

Az 50M természetesen a két év átlagában....

Válaszokat köszönön Feri bá

Feribá

különadó, TÁNYA feltöltés

HozzászólásSzerző: BÜTYÖK » kedd dec. 12, 2006 5:40 pm

Igen, jól tudod, a TÁNYÁt nem kell feltölteni 50 milliós árbevételig, de a különadót igen, és az iparüzési adóra is a TÁNYA szabályai vonatkoznak a feltöltési kötelezettség szempontjából. Az 50 milliónál szerintem, amit te leírtál, az kötelező könyvvizsgálatnál van, csak abban van igazad, hogy ha nem egész évben volt a vállalkozásod, akkor időarányosan kell figyelni az 50 milliót. A különadó bevallásra én úgy tudom, hogy a TAO-ban lesz valami külön sor.

Bütyök

BÜTYÖK

HozzászólásSzerző: sabina » kedd dec. 12, 2006 8:41 pm

Kedves Feribá!

Igen, szinte mindent jól soroltál fel Egy picit pontosítanék, egyenlőre ugye a különadó előlegről és a társaságiadó előlegről beszélünk, amit de. 20-ig kell fizetni és vallani. Mindkettő bevallását majd a májusi bevallásban tesszük meg. Valóban ebben az esetben nem a két év átlagát kell figyelembe venni, csak a 2005. év árbevételét.

Üdvözlettel

Kicsi

sabina

HozzászólásSzerző: sünci » szer. dec. 13, 2006 7:29 am

Csak a pontosítás miatt:

Azt már jól mondták az előttem szólok is, hogy az 50 milliós árbevétel határt az előző üzleti évre vonatkozóan kell nézni (most ez jellemzően 2005, kivéve az eltérő üzleti évet alkalmazóknál). Feltöltési kötelezettség az iparűzési adóra és a társasági adóra csak akkor keletkezik, ha az imént említett határt átlépi a cég. A különadó feltöltési kötelezettség viszont mindenkit érint, aki alanya a 2006. évi LIX törvénynek (ez szól az államháztartás egyensúlyát javító különadóról). A különadó meghatározása során alkalmazható korrekciós, módosító tételek is ebbe na törvényben vannak felsorolva, de ezek körét kis mértékben módosítani fogják (erről a héten határoznak a jogalkotók, és ezek a módosítások jellemzően a nagyobb cégeket fogják érinteni).

Bevallani a társasági adófeltöltés kell december 20-ig a 0629/K nyomtatványon. A különadó feltöltést majd az éves bevallásban kell megtenni (ez várhatóan a társasági adóbevallással lesz összevonva).

sünci

HozzászólásSzerző: sabina » szer. dec. 13, 2006 12:14 pm

Kedves Marcsi !

Nem kell, vezessük végig, az Art. 2. mell. II. 2. c. 9  "a társasági adóelőlegnek az adóévi várható fizetendó adó összegére történő kiegészítésére kötelezett vállalkozónak a helyi kommunális és iparűzési adó előleget a várható éves fizetendő adó összegére  az adóév dec. 20. napjáig kell kiegészítenie."

Szóval Te nem vagy erre kötelezett, mert nem tartozol a Tása hatálya alá, tehát nem töltöd fel az Ipát!

Ugye, ha végig gondolod, így van. Ne hagyd magad megzavarni, tudod Te ezt csak már meg "hülyítenek" bennünket.

Üdvözlettel

Kicsi

sabina

HozzászólásSzerző: ducheniko » szer. dec. 13, 2006 7:42 pm

Szia!

Nyugodj meg, nem kell feltölteni. De ha kezdessz kételkedni a könyvelődben és be is igazodnak a sejtelmeid ideje váltani.

Üdv: ducheniko

ducheniko

HozzászólásSzerző: zsazsa65 » pén. dec. 15, 2006 5:09 pm

Sziasztok,

Igaza van kicsinek tényleg meghülyítenek bennünket. Eddig azt hittem, tudom, mit kell csinálnom, de már nem vagyok biztos benne. A különadót is fel kell tölteni most mindenkinek, ez egyértelmű, de bevallani csak a 29-esben kell, vagy most is? Ahány helyen utána nézek, annyi féle variációt olvasok. Ti mit gondoltok erről?

Köszi: Zsazsa

zsazsa65

Vissza: TAO