Adófórum

Adózási és számviteli információk

VTSZ. és SZJ szám feltüntetés??

Számlázás

VTSZ. és SZJ szám feltüntetés??

HozzászólásSzerző: ettrade » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Az egyik szállítónknál a kiadott számláira 2008.-tól nem vezet fel SZJ. számot. Telefonon beszéltem könyvelőjükkel, és kértem, hogy pótolják! A válasza erre az volt, hogy 2008. évi ÁFA törvény alapján ezen azonosító számokat (VTSZ,SZJ)nem kell feltüntetni, ezért nem is fogják kérésemet teljesíteni!  Kérdésem röviden, nektek mi a véleményetek erről? Illetve ilyen eltérő vélemény esetében mit lehet tenni?

ettrade
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

VTSZ. és SZJ szám feltüntetés??

HozzászólásSzerző: validitas » kedd feb. 05, 2008 8:56 am

Szia!

Nem kötelező az SZJ ill. VTSZ szám feltüntetése a számlán, amennyiben nem szükséges az Áfa-tv. szerinti azonosításhoz, pl. a le nem vonható Áfá-s értékesítések SZJ-számát, a  telefonktg (az SZJA tv. miatt fontos!), stb. De amennyiben szükség van a VTSZ-re, SZJ-re más törvény előírásai miatt (pl. gépkocsi személy v. teher), akkor arra való hivatkozással kérheted, hogy tüntessék fel, és köteles ráírni.

Sajnos az ÁFA-tv. 169.§-a a számla kötelező adattartalmánál csak azt a VTSZ ill. SZJ számot teszi kötelezővé feltüntetni,  amire az áfa-tv. hivatkozik, más esetekben nem. Szerintem nagy hibája a törvénynek (és a réginek is az volt), hogy nem veszi figyelembe, hogy más jogszabályok miatt is szükséges a VTSZ vagy SZJ. Mivel nem úgy fogalmaz, hogy akkor kötelező ráírni a számlára, ha arra jogszabály hivatkozik, ezért pl. tárgyi eszköz esetében sem írják rá, pedig a Tao.tv. écs-kulcsok melléklete VTSZ-szám szerinti beazonosítást kíván, az SZJA-tv. 69.§-a telefonktg. meghatározását SZJ-számhoz köti, stb. Tehát nem csak az ÁFA-tv. miatt kellene ráírni néhány esetben a számlákra. Csak nehéz kicsikarni, hogy ráírják. 

Üdv:Böbe 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

VTSZ. és SZJ szám feltüntetés??

HozzászólásSzerző: ettrade » kedd feb. 05, 2008 10:24 am

Szia Böbe!

Köszönöm a válaszod! Valóban ezt így értettem is, csak hát a törvénnyel nem értek egyet még így sem. De legalább megerősítettél abban Te is, hogy a törvények egymásnak ellent mondanak! Így legközelebb a nyuszi sapkája lesz a büntetés, ha van sapka akkor azért, ha nincs akkor meg azért!

ettrade
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am


Vissza: Számlázás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 37 vendég