Adófórum

Adózási és számviteli információk

Fordított áfa, építőipar

Számlázás

Fordított áfa, építőipar

HozzászólásSzerző: jános123 » hétf. feb. 04, 2008 9:36 pm

Szerintem, ha a vevő magánszemély, vagy különleges jogállású, vagy alanyi mentes, akkor szóba sem jöhet a fordított áfa.

János

jános123

Fordított áfa, építőipar

HozzászólásSzerző: melcsi62 » hétf. feb. 04, 2008 9:49 pm

János! Ezzel nem is vitatkozik veled senki. .  De a "2" kérdésedben azt kérdezted a kérdést feltevőtől, hogy ÁFÁ-s adószáma van-e az A-nak és B-nek. S arra céloztam neked, hogy csak az adószámból sajnos nem dönthető el, hogy azok felei-e a ford.ÁFÁ-nak. Üdv.
melcsi62

Fordított áfa, építőipar

HozzászólásSzerző: jános123 » hétf. feb. 04, 2008 9:52 pm

Tehát csak van értelme megkérdezni, hogy van-e áfas adószám!

Jó éjt !

János

jános123

Fordított áfa, építőipar

HozzászólásSzerző: jános123 » hétf. feb. 04, 2008 9:58 pm

Nem értelek!

"S arra céloztam neked, hogy csak az adószámból sajnos nem dönthető el, hogy azok felei-e a ford.ÁFÁ-nak"

Ha van kedved, magyarázd meg.

János

jános123

Fordított áfa, építőipar

HozzászólásSzerző: melcsi62 » hétf. feb. 04, 2008 10:13 pm

A 2-ik hozzászólás János123:       "Hello Mónika!

"A" és "B" áfás adószámmal rendelekzik?

János"

Erre írtam, hogy én már az ilyen fordítottas kérdésnél nem szoktam azt kérdezni, milyen adószámmal rendelkezik: áfá-ssal, vagy mivel., mert csak az adószámból már nem dönthető el, hogy a vevő esetleg attól, hogy milyen adószámmal rendelkezik, pld. mentessel "1"-es , még mint vevő pld. ÁFA körös adóalanytól, vagy EVA alanytól igénybevett takarítási szolgáltatásnál a fordított ÁFÁ-nak egyik fele, tehát pld. egy kizárólag ingatlan bérbeadással foglalkozó társaság, aki nem kért áfa-körösséget, az ingatlan bérbeadás pedig az ÁFA tv.86.§.alapján alapból mentes, bizony ha az ingatlanok takarításáról ő kapja a számlát -, akkor függetlenül attól, hogy kizárólag mentes és ÁFA levonásra nem jogosult, meg a saját tevékenysége után ÁFA fizetése nincs, de ezen kapott fordítottan ÁFÁ-zó takarítási számla miatt lesz fizetendő ÁFÁ-ja, s fog ÁFA bevallást is készíteni.  Nem tudom jól fogalmaztam-e, de semmi esetre sem volt szándékom esetleg kötekedni. Üdv.

melcsi62

Fordított áfa, építőipar

HozzászólásSzerző: jános123 » hétf. feb. 04, 2008 10:17 pm

Köszi!

Jó éjt!

János

jános123

Fordított áfa, építőipar

HozzászólásSzerző: Takeuchi » szer. ápr. 16, 2008 8:49 am

Az adószámnak igenis van jelentősége.
Vegyük csak a sima alapokat, csak az 1-est, 2-est, 3-ast. Egy régebben elhangzott tájékoztatás szerint nagyon könnyen meg lehet állapítani a fordított adózást az adószámok alapján:
Nincs fordított ÁFA a köv. esetekben
Adószám : Ha bármelyik fél adószáma 1-es, kivételt képez ez alól a tárgyi adómentes kategória. Azaz, ha pl az A vevő alanyi mentes, vagy magánszemély, akkor édes mindegy milyen a másik, norm. ÁFA
Van fordított ÁFA a köv. esetekben
Adószám : Bármelyik fél vagy 2-es vagy 3-as adószámmal rendelkezik.
Összességében : ha a felek 2-es adószámmal rendelkeznek, vagy 3-asok ( EVA ), netán 1-esből tárgyi adómentesek, akkor minden esetben van fordított ÁFA. Természetesen a még egyszerűbb mód erre az előírt lenyilatkoztatás, amit a partnerek felé csak 1x kell megtenni. Én az építőipari cégeimmel szemben ezt tettem.
A kérdéssel kapcsolatban pedig :
A - B közötti számlázás fordított ÁFA alá tartozik
B - magánszemély közötti számlázást normál ÁFA
Takeuchi

Előző

Vissza: Számlázás