Mari!
Ha beállítanád a 4% EHO összegét, akkor a magánszemélynél előírásra kerülne kötelezettségként a feltüntetett összeg. Viszont a 263.sorba sem lehet beírni túlfizetés összegeként, mert nem túlvont összegről van szó. Én beállítanám az osztalékot a jövedelem sorba, a levont 4% eho-t pedig a 263.sor a. oszlopába, mint kifizető által levont összeg. Tehát a 4% kötelezettséget nem tüntetném fel a bevallásba. Ha a 4%-os eho alá tartozó osztalékjövedelmet bevallod és a rá eső eho-t nem, akkor nem fordulhat elő, hogy a magánszemélynél előírják kötelezettségként a 4% eho összegét (azt az összeget, amit egyébként a kifizető a saját bevallásába a magánszemélyhez köthető kötelezettségként már bevallott.) Viszont a tájékoztató adatban feltüntetésre kerül, hogy a kifizető azt levonta a magánszemélytől. A kifizető által levont 4% eho-nak nincs sora, azt nem tudjuk ugyanúgy feltüntetni, mint a jövedelemből levont forrásadó összegét.
Talán találtam egy mondatot, amibe bele lehet kapaszkodni.
Olvassátok el a 253.sorhoz fűzötteket. Itt azt írja, hogy akkor töltsük ki, ha a magánszemélynek keletkezik fizetési kötelezettsége.Ezt én úgy értelmezem, Anival egyetértve,ha a kifizető levonta nem keletkezik a magánszemélynek, csak abban az esetben, ha nem történt meg a levonás.
Olvasgatva benneteket, újra és újra elolvasva, kezd erősödni bennem a gyanú, hogy jelen esetben nem kell kitölteni a 260.sort.
Klári
Igen Madora. Az "a" oszlopot így is lehet értelmezni
A kifizető által túlvont hozzájárulás263. sor: Ennek a sornak az „a” oszlopába - tájékoztató jelleggel - a kifizető által levont hozzájárulás összegét kell feltüntetni. A „b” oszlopba az „a” oszlopban szereplő hozzájárulás összegéből a kifizető által 2007. évben - 14%-os egészségügyi hozzájárulás címén - túlvont hozzájárulás összegét írja be, amely lehet például a felső határt meghaladóan teljesített levonás miatt, illetve abban az esetben, ha a magánszemély az ingatlan bérbeadásból származó jövedelmére az összevont adóalap szerinti adózást választja.
Szerintem az elkövetkező napokon még eldöntjük. sz.ili
Sziasztok!
Én is ezen a 4 %-os osztalék után fizetett EHO-rágódtam és felhívtam az APEH ügyfélszolgálatát, ahol azt mondták, hogy ha a kifizető vonta le az EHO-t akkor azt nem kell beállítani, mert azt a cég bevallotta és megfizette. Úgyhogy nem kell kitölteni a 260. sort. Legfeljebb a 263 sorba tájékoztató adatként be lehet írni a kifizető által levont összeget. (De ezt is furcsának találom, hogy ha nincs a táblázat kitöltve, akkor értelmezhetetlen ez az adat is)
Marcsi
Ilike!
Én nem is tudom másként értelmezni. Mert az osztalékos jövedelmet be kell állítani a bevallásba az biztos. . Az ebből levont forrásadót is. Ha van osztalék, akkor van eho is. Ha nem vonta volna le a kifizető az eho-t, akkor be kéne vallanom, mert az osztalékjövedelem eho köteles, s adókötelezettségem keletkezne. Miután a kifizető által levont eho feltüntetésére nincs a bevallásban sor, így csak a 263. a.) pontjában tudom feltüntetni (tájékoztató adatként), hogy a kifizető eleget tett a levonási kötelezettségének, s azért nem vallok én magánszemélyként eho-t. Ezzel jelzem, hogy miért nincs az osztalékhoz kapcsolódóan eho bevallásom.
Köszönöm a válaszokat.
Marcsi, a válaszokból én is azt a következtetést vontam le, hogy nem kell beírni, de a Te válaszod már csak akkor jelent meg, amikor elfogadtam a válaszokat.
Üdv. Mari
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 17 vendég