Sziasztok!
Segítségeteket kérem: egyéni vállalkozó egy társaságtól 2006. évi osztalékot kapott, melyből levonták a 4 %-os EHO-t. Kérdésem, hogy ezt a 4 %-os EHO-t szerepeltetni kell a 0753-as bevallás 9-es lapján?
Köszönöm: Mari
Sziasztok!
Segítségeteket kérem: egyéni vállalkozó egy társaságtól 2006. évi osztalékot kapott, melyből levonták a 4 %-os EHO-t. Kérdésem, hogy ezt a 4 %-os EHO-t szerepeltetni kell a 0753-as bevallás 9-es lapján?
Köszönöm: Mari
Szia Mari!
A kitöltési útmutatót olvasva, úgy látom kell.
Klári
Érdekes eset valóban. Én a következőképpen látom: A 260. sornál egyértelműen írja, hogy a felső határig(400.000.-) fel kell tüntetni a kötelezettséget.Az is egyértelmű, hogy a túlfizetést jelölni kell.
Gondolom az adózó folyószámláján kötelezettségként meg fog jelenni az összeg, amit a 0708-ason jelentett, levont összeg fog kompenzálni. Mindenesetre én sem értem, hogy itt miért nem kell feltüntetni a levont összeget, úgy mint az adóelőlegnél. Ráadásul a 07M30-ason sem kapja meg a dolgozó az ezzel kapcsolatos információt, csak a járulékigazoláson szerepel.
A logikája ennek még egy kicsit új.
Klári
Sziasztok!
Kinyomtattam a kitöltési útmutató idevonatkozó részét, letettem a földre, de így sem tudok rajta elmenni.
Igaz, a 260. sor: Ebben a sorban csak azt az összeget vallja be, amely a felő határig kötelezettségként jelentkezik. Nálam az egész levont EHO ilyen, tehát beírom.
262. sor: Az Ön által 2007-re befizetett EHO-t itt tüntesse fel, melyhez adja össze a befizetési bizonylatok alapján az Ön által 2007-re befizetett összegeket. -- Itt kezdődik a probléma, mert ezt nem én fizettem be, hanem a kifizető.
263. sor: Ennek a sornak az "a" oszlopába - tájékoztató jelleggel - a kifizető által levont hozzájárulás összegét kell feltüntetni. (Most akkor ide írom a levontat?)
A "b" oszlopba az "a" oszlopban szereplő hozzájárulás összegéből a kifizető által 2007. évben - a 14 %-os EHO címén - túlvont hozzájárulás összegét írja be. (Na ilyen nálam nincs, mert nem vonták túl és nem is 14 %-ot vontak.
Vagyis összefoglalva, ha beírom a 260. sorba a kifizető által levont EHO összegét, nem tudom a 263. sor "a" oszlopán kivűl sehova beírni, amit nem vesz figyelembe a számításnál, mert csak tájékoztató adat, akkor nekem kötelezettségem jön ki, pedig nincs, mert levonta a kifizető.
Hogy boldogultok ezzel?
Üdv. Mari
Igen Mari, ez kifejezetten kötelezettségként jelenik meg, csak abban reménykedhetünk, hogy a 0708 miatt hiányként nem fog realizálódni.Azt sem tehetjük meg, hogy nem valljuk be, mert a 260.sor egyértelműen kéri.
Ha nem állítjuk be, a 0708 miatt ott lesz a magánszemély folyószámláján jóváírásként, és nem lesz mellette a kötelezettség része.
Klári
Sziasztok!
Tavaly hasonló okoskodás végeredményeként úgy jártam, hogy előírták kötelezettségként a folyószámlán,(ahogy Mari mondja) a tájékoztató adatot nem könyvelték - és mehettem rendbetenni a folyószámlát. Nálam bérbeadás + 4% EHO volt.
Nem is tudom mikor tud előfordulni a 260-as sorban ily módon adat - létezik, hogy a kifizető valamilyen oknál fogva nem tudja levonni?
Érdekes, kíváncsi leszek a megoldásra - de keresem én is csak még nem tartok az 53-as bevallásoknál.
Üdv: P.Zsuzsa
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég