Adófórum

Adózási és számviteli információk

őstermelő adókedvezménye

SzJA

őstermelő adókedvezménye

HozzászólásSzerző: Napraforgó » vas. jan. 27, 2008 7:10 pm

Sziasztok!

A kitöltési 137-es oldalán foglalkozik hogy a közös őstermelői birtokában a tagokat külön-külön megilletik a kedvezmények, és a bevételeiket (ideértve a támogatásokat is) egyenlő arányban kell elosztani, függetlenül attól hogy kinek a nevére szól.  PONT!!! (ezt az Apeh-nak szántam).

Én a közös őstermelőinél mindenkinek ugyanazt az őstermelői és ugyanazt a reg.számot fogom beírni.

Napraforgó

őstermelő adókedvezménye

HozzászólásSzerző: garbo50 » vas. jan. 27, 2008 7:41 pm

Szia!

Én a családi gazdálkodókkal kapcsolatban hallottam erről, de ettől még  a közös őstermelőire is vonatkozhat:

"Ha a családi gazdaság 2007-ről szóló egyéni őstermelői Szja bevallásánál jövedelem kerül kimutatásra, akkor az őstermeléshez kapcsolódóan - 7 millió Ft értékesítési bevételig 1 főre jutóan - 100.000 Ft adókedvezmény vehető igénybe az Szja törvényben rögzítettek szerint. Ez a kedvezmény de minimis támogatásnak minősül, ezért az ezt igénybe vevőnek MVH regisztrációs számmal (141/2003. FVM rendelet) kell rendelkeznie. Tehát az Önök esetében a családi gazdaság minden tagjának MVH regisztrációs számmal kell rendelkeznie legkésőbb a 2007. évi Szja bevallás leadásakor. Ezt a G001-es MVH-s nyomtatványon lehet megkérni.

A szakképzettség kérdése most az Önök esetében pályázati támogatáshoz kapcsolódik, de a jelenlegi farmtámogatási (SPS) rendszer tervezetében ez minden támogatást igénybevevőnél követelményként megjelenik 2009-től. A pályázaton résztvevőknél is MVH regisztrációs szám kell. Ha a pályázaton esetlegesen most nem nyernek, akkor sincs gond azzal, hogy MVH regisztrációs számmal rendelkeznek."

Üdv. 

garbo50

őstermelő adókedvezménye

HozzászólásSzerző: Napraforgó » kedd jan. 29, 2008 10:58 pm

Szia!

Amit  biztosan tudok:  A családi gazdálkodók és a közös őstermelői igazolvánnyal rendelkezők SZJA szerinti adózása megegyezik! 

Viszont: Az az igazság, hogy akárhányszor is olvasom a 141/2003-as FVM rendeletet, arra a következteésre jutok, hogy SEMMI KÖZE a deminimis támogatásnak "minősített" 100 eFt-os adókedvezményhez, amit az SZJA tv előír.  De egyáltalán: Mi köze az FVM rendeletnek  és az SZJA tv-hez???

Továbbá:más az FVM-es  pályázat és más az SZJA .

Ezeket a véleményeket nem neked, hanem az Apeh ezzel foglakozó "szakembereinek" szántam. Üdv:Napraforgó 

Ui: a lényeget elfelejtettem: Köszönöm hogy közzétetted a hallottakat!!! Üdv. mégegyszer

Napraforgó

őstermelő adókedvezménye

HozzászólásSzerző: Napraforgó » kedd jan. 29, 2008 11:17 pm

Sziasztok! Még  idemásolnám a rendelet "lényegét", amit szerintem minden FŐ CÍM is takar (ez esetben az Uniohoz való csatlakozás-ról és a Nemzeti Agrártámogatásról szól)

141/2003. (IX. 9.) Korm. rendelet

az Európai Unió Közös Agrárpolitikája magyarországi végrehajtásában, illetve a nemzeti agrártámogatási rendszerben érintett ügyfelekkel összefüggő ügyfélregiszter létrehozásáról és az ezzel kapcsolatos nyilvántartásba vételről

módosította: 231/2003. (XII. 16.) Korm. rendelet - kék színnel a szövegben!

módosította még 31/2005. (II. 15.) Korm. rendelet - sárga háttéren kék színnel a szövegben

Az Európai Unióhoz való csatlakozást elősegítő adatbázis létrehozása érdekében a Kormány a következőket rendeli el:

Napraforgó

őstermelő adókedvezménye

HozzászólásSzerző: Rónyai » szomb. feb. 02, 2008 8:59 am

Szia Napraforgó ! A  témával kapcsolatban 02.01-én az APEH honlapon megjelent az értelmezése, miszerint ugy látom, hogy nekem van igazam az őstermelői adókedvezmény tekintetében. E szerint valóban csak a reg.számmal rendelkezők vehetik igénybe a 100.000 Ft-os adókedvezményt. Igazt. hogy irja az APEH, hogy a bevallás benyujtása előtt szerezzék meg, de annak akinek nincs a tulajdonában, használatában hivatalason föld, állat az igazán nem tudja mire regisztráltatni magát. / Én  legalább is nem mérném /  Üdv.  Margó

Rónyai

őstermelő adókedvezménye

HozzászólásSzerző: Napraforgó » szomb. feb. 02, 2008 7:44 pm

Szia! TELJESEN IGAZAD VAN!  (Most olvastam én is az APEH honlapján)

A törvény kitalálóinak viszont nem adok igazat!  "Hogy kerül a csizma az asztalra...? úgy hogy a 2008 évi törvényváltozás kieszelői FORDÍTOTT gondolkodásúak. Minősíthetik  deminimissé, de az MVH az  agrár támogatásokat folyósítja, az adókedvezményt viszont az SZJA törvény biztosítja. ÉN NEM ÉRTEM AZ ÖSSZEFÜGGÉST!

De ha egy papírral több kell, sajnos meg kell kérni a BEVALLÁS ELŐTT.  Kiadják "terület" nélkül is.  ))):?????????

Febr. 6-án megyek a FriutVeb-hez, ahol a mezőgazdaság  ill. a TÉSZ-ek könyvelőinek tartanak "kiokosítást". Megkérdezem miért kell "még egy papírral több..." ? Főleg, hogy nincs mögötte gazdálkodásra utaló földterület?  Üdv:Napraforgó

Napraforgó

őstermelő adókedvezménye

HozzászólásSzerző: Napraforgó » szomb. feb. 02, 2008 8:02 pm

Szia Rónyai! A regisztrációs szám igényléséhez szükséges  G001-es számú  nyomtatványt megtalálod a www.mvh.gov.hu oldalon. Üdv.Napraforgó
Napraforgó

őstermelő adókedvezménye

HozzászólásSzerző: adotanacs » szomb. feb. 02, 2008 8:16 pm

Sziasztok! Nekem is van egy családi gazdálkodó csoportom. Eddig a bevallásukra csak az őst.ig.számot írtam, elegendő volt. Ez a szám mindegyiküknek más volt, tehát nem közös. Ilyen késői időpontban nem akarok nekik telefonálni, szerintetek akkor lehet mindegyiküknek reg.száma? Vagy az nem függvénye az őst.igazolványnak? Lehet hogy hülyeséget kérdeztem. Üdv. Ani 
adotanacs

őstermelő adókedvezménye

HozzászólásSzerző: Napraforgó » szomb. feb. 02, 2008 8:42 pm

Szia Ani! Ha eddig az őstermelői igazolványuk "közös" volt, akkor az MVH-s reg.számukat is közösnek tekintettük (Lásdd:MVh-s támogatás bevételét osztottuk az őstrem.igazolványon résztvevők számával)

Ez a 100 eFt-os mg-i adókedvezmény viszont feltétele hogy  tagok  külön-külön reg.szám igényeljenek az MVH-tól.......????

A kérdésedre a válasz csak most jön: ÁLTALÁBAN (99,99%-ban) az őstermelői igazolvánnyal rendelkezőknek volt MVH-s reg.számuk. De ez csak ahhoz kellett, ha bármiféle támogatást igényeltek (legalapvetőbb: a területalapú támogatás) amit  úgymond megillatte, ha KÉRTE. És ha egyszer megkérte a termelő. akkor az MVH  volt olyan KEDVES (szó szerint) hogy  csak a  területek  aktualizálása végett kiküldte  évente a támogatásra jogosító igénylőlapot.

Viszont a komp.felárra jogosító feltételek között (2008 előtt) az szerepelt, hogy ha mégsem volt  a termelőnek érvényes  ősterm.ig.száma, viszont volt MVh-s reg.sáma, akkor ez is elegendő volt.

Most viszont beállt a 100 eFt-os adókedvezményhez kötött reg.szám feltétel. Üdv:Napraforgó

Napraforgó

őstermelő adókedvezménye

HozzászólásSzerző: adotanacs » szomb. feb. 02, 2008 8:52 pm

Tehát ha jól értem egy őst.igazolványhoz "jár" egy reg. szám?
adotanacs

ElőzőKövetkező

Vissza: SzJA