Adófórum

Adózási és számviteli információk

Egyéni vállalkozó támogatása

Egyéni vállalkozók

Egyéni vállalkozó támogatása

HozzászólásSzerző: jános123 » szomb. feb. 02, 2008 7:04 pm

Hello ANikó!

Kijavítottam!

Kérdezz nyugodtan, ha valami nem tiszta. Majd mi elbeszélgetünk a kérdésről, mivel a kérdésfeltevő mát eltűnt.

János

jános123
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Egyéni vállalkozó támogatása

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » szomb. feb. 02, 2008 7:18 pm

A 40% elszámolható költségátalány mellé még pluszban figyelembe veheti azokat a költségeket, amikről számlával rendelkezik?

Még egy kérdés: mi a feltétele annak, hogy mg termelő egy összegben elszámolja a beruházást amortizációként?

aniko.varga2006
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Egyéni vállalkozó támogatása

HozzászólásSzerző: jános123 » szomb. feb. 02, 2008 7:24 pm

Igen, figyelembe veheti, de csak akkor van 40 %, ha nem haladja meg az ÉRTÉKESÍTÉS bevétele a 7mFt-ot, mivel addig számít kistermelőnek.

A beruházás után elszámolható écs-vel ugyanaz a helyzet, mint az egyéni váll-nál. Gondold át, ha kap 20mFt-ot valaki eszköz létesítésre, akkor legrosszabb esetben 400.000 Ft écs-t számolhat el, "legjobb esetben pedig (20%-al)  4.000.000 Ft-ot. HA ezt le kellene adózni, akkor nem sok értelme lenne a támogatásnak.

János

jános123
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Egyéni vállalkozó támogatása

HozzászólásSzerző: sznéildikó » hétf. feb. 04, 2008 10:34 am

Sziasztok, még nem zárom le a kérdést, újabb kérdéseim vannak, remélem tudtok segíteni. (Jánosra gondolok elsősorban :)

Az emberem nem akar őstermelő lenni, a támogatást csak ev-ként kapja meg. Kérdései: ha vesz egy 2millió forintos teherautót, mennyi költséget számolhat el 2008-ban? Az amortizáció 20% mint a társaságoknál? Azt mondja, hogy nem a támogatásból akarja megvenni, az üzleti tervben ez nem szerepel. Tehát ha nem támogatásból veszi, akkor hogyan amortizálódik? A másik dolog, hogyha nem egyben fizeti ki hanem lízingeli vagy tartós bérletbe veszi, akkor mi a helyzet az amortizációval? Van-e különbség a lízing és a tartós bérlet között az écs szempontjából? Pl. 50 e Ft havi díjat fizetne. A kamat plusz kezelési költség az gondolom költség.

Ja és még az áfa is kérdéses, hiszen az áfa törvényben azt olvastam hogy a mezőgazdasági tev-t végző adóalany adófizetésre nem kötelezett, adó levonására nem jogosult. Ez ezt jelenti, hogy ha autót vesz (vagy bármit) akkor nem igényelheti vissza az áfát? Tudom hogy sok a kérdés, de ev-ben teljesen járatlan vagyok. Megköszönném ha segítenétek. iLDIKÓ

sznéildikó
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Egyéni vállalkozó támogatása

HozzászólásSzerző: jános123 » hétf. feb. 04, 2008 1:28 pm

Hello Ildikó!

Az amortizáció tgk esetén 20%. Az amortizáció független a lizingtől, ha a tulajdonos az egyéni váll. A lizing szerződésben általában megtalálható, hogy az eszközt a vevő nyilvántartja a könyveimben, és elszámolja az amortizációt.  Lizing esetén van amortizáció, tartós bérlet esetén nincs, mert ebben az esetben csak bérletről beszélünk és nem vételről. A bérleti díj elszámolható költség. Én személy szerint, nagyon régen találkoztam tartós bérlettel, mostanában mindenki azt a variációt választja, ahol kölcsönt vesz fel egy pénzügyi finanszírozást végző cégtől, és ebből akölcsönből fizeti ki az eszkö vételárát. Ilyen esetekben a bank utalja át a pénzt a tgk értékesítőjének. Igen a kamt és kez költség , elszámolható költség, mivel ez egy olyan hitel amit a vállalkozás működésének érdekében vett fel az e.v.

Az mg. tev-et végző, akkor nem vonhat le áfa-t, és nem fizet áfa-t, ha a különleges jogállást választja. Ebben az esetben a beszerzései után nem vonhatja le az áfa-t, értékesítés esetén nem számít fel áfa-t, így nem kell fizetnie áfa-t, kompenzációs felárat kap a felvásárlától.

Áfa-t akkor számíthat fel, és vonhat le, ha az általános szabályok szerinti adózást választja. El kell dönteni, hogy mit akar.

Szép napot kívánok!

János

jános123
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Egyéni vállalkozó támogatása

HozzászólásSzerző: sznéildikó » hétf. feb. 04, 2008 2:44 pm

János, köszi a válaszodat. Idő közben eszembe jutott, hogy az écs-n felül biztosan igénybe veheti a kisvállalkozók adóalap-csökkentő kedvezményét is. Jól gondolom? Az áfával kapcsolatban szerinted érdemes inkább az ált.szabályok szerint bejelentkezni? Ő ugyanis a komp.feláras variációt akarja. Ha az ált.szabályok szerint áfázik, akkor nincs komp.felár, viszont 20%-ot számít fel az értékesítésre? A könyvelését pénztárkönyvben vagy naplófőkönyvben előnyösebb vezetni? Köszi: Ildikó

sznéildikó
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Egyéni vállalkozó támogatása

HozzászólásSzerző: jános123 » hétf. feb. 04, 2008 2:56 pm

Igen igénybe veheti. Ha a komp felárat választja, akkor kap 7% kompfelárat, de nincs tgk áfa, gázolaj áfa, takarmány költség áfa és egyéb áfa. Melyik a jobb? Ki kell számolni. Nem tudom eldönteni, mert nem tudom a mennyi lesz az értékesítés, és a beszerzés. Nekem igen sok cs.g. és őstermelő is van, de ezek olyan nagyságrendek, hogy szóba sem jött a komp feláras rendszer, mert mindenkinél jelentős összegű eszköz beszerzés valósult. Csak a "kicsik",  és a max 1-2mFt árbevételig választoták néhányan a komp. feláras rendszert, de ők jellemzően csak értékesítenek, minimális beszerzésük van.

Ha ált szab. szerint adózik, akkor 20%-ot számít fel. Lehet még alanyi mentes is komp. felár mellett, de akkor sincs áfa visszaigénylés.

János

jános123
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Előző

Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 108 vendég

cron