Adófórum

Adózási és számviteli információk

Erdőgazdasági szolgáltatás őstermelőként

SzJA

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » szomb. feb. 02, 2008 10:44 am

Szia János ! Úgy értem az írásából, hogy korábban volt állásfoglalása és ebben az évben ütközik először, abba problémába, hogy a falugazdáknak is vizsgálni kell , ahhoz az őstermelői tevékenységhez, amit fel akar venni van-e valamilyen jogosultsága, itt pl. saját kert szóba sem jöhet, de ha lenne erdő akkor végzehetné őstermelőként is.

Köszönöm, hogy foglalkoztok a kérdéssel (Garbo50, jános123) , mert érdekelt jól értelmezem-e, most már annyi mindent megforgatunk lassan már az alap dolgok sem lesznek egyértelműek, vagy inkább már megerősítést kérek rá. Üdv: Márti

viragmarta60

HozzászólásSzerző: jános123 » szomb. feb. 02, 2008 10:51 am

Hello Márta!

Ha van saját erdő tulajdona, az még nem jogosítaná arra, hogy szolgáltatást végezzen őstermelőként. Engem az érdekel, hogy milyen törvény alapján gondolja azt, hogy szolgáltathat is az őstermelő??????

HA erre válaszolna valaki, akkor lenne értelme foglalkozni az alap kérdéssel.

János

jános123

HozzászólásSzerző: jános123 » szomb. feb. 02, 2008 10:57 am

A falugazdász azért nem akarja bejegyezni, mert nincs ilyen őstermelési tevékenység. Olyan vagy, Hogy : "Erdőgazdálkodás és e tevékenység termékeiből". Tehát ez azt jelenti, hogy ha van erdő tulajdona, akkor bejegyzi, mert így leht erdőgazdálkodó (saját erdő), de mivel nincs ezért nem jegyzi be.

János

jános123

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » szomb. feb. 02, 2008 11:13 am

Köszönöm János! Most már tényleg a kérdést feltevő jön!

Jó étvágyat az ebédedhez!, az enyém most készül.

Üdv: Márti

viragmarta60

HozzászólásSzerző: jános123 » szomb. feb. 02, 2008 11:19 am

Csak a Te kedvedért, mert ma nem is akartam fórumozni. Sok a munkám és szombaton tudok a legtöbbet haladni. De kérésed "parancs".

Üdv.: János

jános123

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » szomb. feb. 02, 2008 11:29 am

Akkor ezért külön köszönet, de ma én sem akartam fórumozni, csak tegnap este felbosszantott a sok elveszett anyag , nem szeretem ha nincs rend. Így most én is megyek dolgozni! Üdv: Márti
viragmarta60

HozzászólásSzerző: kohnmari » szomb. feb. 02, 2008 12:03 pm

Sziasztok!

Márti, most vettem észre, hogy hiányoltál, de nem voltam délelőtt itthon. Egyetértek Veletek, ez semmiképpen nem őstermelői tevékenység. Az SZJA törvény 6. sz. melléklete szól a mg. őstermelői tevékenységekről: "a saját tulajdonú földterületen végzett erdőgazdálkodás, mindezekre nézve akkor, ha az előállított termék vagy a tevékenység az e melléklet II. pontjában felsoroltak valamelyikébe tartozik".

Marcsinak találtam  Csátaljay Zs.-tól egy kérdésre adott választ.

Kérdés: "Erdőgazdálkodást végző zrt. vagyunk. Hogyan vonatkozik ránk a fordított adózás (fakitermelés, erdőfelújítás, erdőtelepítés, csemeteművelés)?

Válasz: Sajnos, úgy tűnik, hogy fordított adózás   (2008.01.11.)

Üdv. Mari

kohnmari

HozzászólásSzerző: erdoapolas » szomb. feb. 02, 2008 12:14 pm

Szia Mari!

Hol találom meg az írást? Teljesen tanácstalan vagyok, senki nem küld állásfoglalást P.M, Apeh..stb. Sőt fokozza a kavarodást, tegnap két vállalkozó állított ki számlát és nem fordítottan. Nagyon vegyes volt a munka amit végeztek, volt csemete ültetés, tísztítás, vadkerítés javítás.

Üdv: Marcsi

erdoapolas

HozzászólásSzerző: kohnmari » szomb. feb. 02, 2008 12:23 pm

Szia Marcsi!

Átküldöm Neked. Látod még Cs.Zs. is azt mondja, hogy "úgy tűnik". A PM és az APEH sem adott még ki ezzel kapcsolatosan állásfoglalást, még gondolkodnak rajta.

Üdv. Mari

kohnmari

HozzászólásSzerző: jános123 » szomb. feb. 02, 2008 12:40 pm

Sziasztok !

Nem tudom, hogy tudjátok-e, de a következő fog történni.

2008.02.11-én a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete, megbeszélést fog tartani a PM munkatársaival. Az Alkotmánybíróságnak addig nem nyújtják be, a beadványukat, ami egyébként elkészült. A megbeszélés eredményétől függ, hogy fordulnak-e az Alkotmánybírósághoz.

A PM egyáltalán nem küld állásfoglalást, az Apeh álláfoglalása pedig nem sokat ér, még akkor sem ha megpróbál esetleg valami konkrétat válaszolni.

A fordított számlákkal kapcsolatosan, én úgy cselekszem, hogy ha nem egyértelműen fordított akkor megpróbálom áfa-san kiállíttatni az ügyfelemimmel, így az ügyfeleimet nem érheti szankció (pl.: áfa megállapítás) Az igaz hogy a befogadónál megállapíthatják a jogtalan levonást, de ha befogadja a számlát, és aláírja a nyilatkozatot, akkor ez már az ő felelőssége. Tudom jól, hogy nem ez a tökéletes megoldás, de valamit tenni kell. Az élet nem áll meg. Egyébként a fordított adózásról szóló törvény rész azért hibás, mert az EU erre vonatkozó irányelvét rosszul FORDÍTOTTÁK le. Hát szóljatok hozzá, ha tudtok. Rosszul fordítanak és így rossz a fordított.

HA HA HA

Hello: János

jános123

ElőzőKövetkező

Vissza: SzJA