Adófórum

Adózási és számviteli információk

Lakásbérbeadás

Egyéni vállalkozók

Lakásbérbeadás

HozzászólásSzerző: csibike » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Még új vagyok itt a fórumon, de nagy segítséget kérek. Egy magánszemély vásárolt lakást és nulla forintért bérbeadja egyéni vállalkozásának. Mint egyéni vállalkozó áfásan bérbeadja egy Kft-nek.  Kérdésem a következő: a lakás reszi számláinak áfáját levonhatja-e vagy nem. Külön a rezsit nem számlázza a Kft felé. A rezsi számlák a magánszemély nevére szólnak. És itt zavarodok össze, mert úgy értelmezem az áfa törvényt, hogy a magánszemély nem alanya az áfának. Nagyon kérem, ha valaki tud nekem segíteni, segítsen.

csibi

csibike
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

Lakásbérbeadás

HozzászólásSzerző: nagy.attilane11 » pén. feb. 01, 2008 4:26 pm

Szia !

Ha jól értelmezem a kérdésedben leírtakat akkor a magánszemély az E.V.-is. Ha pedig így van akkor az egyéni vállalkozásában külön kellett,hogy válassza abérbeadásnál az áfa kört is,ha ÁFA-san számláz a KFT.-nek. Ha választotta az áfa-kört, akkor ha a KFT-nek kiszámlázná a rezsi költséget akkor le is vonhatná ÁFA-san.Andrea

nagy.attilane11
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

Lakásbérbeadás

HozzászólásSzerző: kovalkata » pén. feb. 01, 2008 4:30 pm

Szia!

Szerintem a szerződsének nem nulla forintos bérleti szerződésnek, hanem ingyenes használatba adási szerződsének kellene lennie. Ebben a használatba adásiban ki lehetne kötni, hogy cserébe a vállalkozás viseli a rezsi költségeket. Ebben az esetben a vállalkozó szerintem levonhatja az áfát. De le kellene fektetni még azt is a szerződésben, hogy a használatba vevőnek joga van bérbe adni a szerződés tárgyát képező ingatlant.

Bár bevallom Neked, hogy most itt menet közben az is felmerült bennem, hogy magánszemély önmagával ilyen szerődést nem is köthet, más lenne a helyzet, ha magánszemély jogi személynek adná bérbe v. használatba. Lehet, hogy így nem is oldható meg a dolog. Szerintem inkább az a jó megoldás, ha a magánszemély adja ki, és nem keveredik közbe az egyéni vállalkozás is. Abban az esetben viszont nem vonható az áfa.

Mostmár kíváncsian várom én is más véleményét is.

Üdv. Kata   

kovalkata
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Lakásbérbeadás

HozzászólásSzerző: zspotorke » pén. feb. 01, 2008 4:40 pm

Szia!

Én a következőket gondolnám végig: hogy jár jobban: ha magánszemélyként ad bérbe vagy vállalkozóként. Vállalkozóként jogosult-e bérbeadni? (A magánszemély véleményem szerint nem tudja bérbeadni saját magának, mint egyéni vállalkozónak az ingatlant) A bérbeadás feltételei 2008-tól változtak - érdemes számolgatni egy kicsit.

De: a magánszemély nevére szóló számlák nem számolhatók el költségként a KFT-ben, mert nem a cég nevére szólnak, ebből adódóan ÁFA sem igényelhető a számlákról.

Üdv: P.Zsuzsa

 

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Lakásbérbeadás

HozzászólásSzerző: lelik.istvan » pén. feb. 01, 2008 5:11 pm

Én ugy értelmezem a kérdezőt, hogy  magánszemély az egyéni vállalkozásától függetlenül vásárolt egy lakást.  Ezt ki akarja adni bérbe egy KFT-nek.

Akár Áfa körös, akár nem, megteheti az alábbiak szerint:

1./ Tisztázandó, hogy vállalkozói igazolványában a főtevékenység mellett  a tevékenységi körök között szerepel-e az ingatlan bérbeadás. Ha nem, akkor be kell vonni a vállalkozásba.  Tehát  gyorsan irány az okmányiroda és jelentse be ezt a tevékenységet, hogy szerepeljen benne./ Az Apeh-hoz az iroda automatikusan jelenti e változást, oda tehát nem kell menni/

2./ Március 31-ig van ideje, hogy a 08T101E nyomtatványon tájékoztassa az APEH-ot, mivel az uj ÁFA tö. a bérbeadást teljes mértékben ÁFÁ-sá tette:

 

http://www.apeh.hu/adoinfo/afa080101_hatalyos/afanyilatkozat_potlas.html?query=08TAFA-E     

 

Első oldalon a személyes adatok mellett a bejelentés tipusa: 2-es kód, a változásbejelentés ideje: 2008.01.01.    Az F lap 4/1 sorát kell csak bejelölni.

Rezsinél a legjobb, legegyszerűbb megoldás: menjen be a KFT képviselőjével a szolgáltatókhoz és a mérőórák tulajdonjogának fenntartása mellett  irassa át a téritési dij megfizetési kötelezettséget a KFT-re és az számolja el magának. Igy neki csak az ÁFÁ-s számlák kitöltése és vállalkozáson belüli elszámolása marad.

Ha ő, mint vállalkozó  megelőlegezi a rezsiszámlák kifizetését, mert az órák az ő nevén vannak,  és át akarja háritani, akkor  -az előző hozzászólások is igazolják-,  igencsak többletmunkát vállal magára.  

A bérleti szerződés tartalmazhat olyan kitételt is, hogy valamilyen oknál fogva de nem a KFT, hanem az egyéni vállalkozó fizesse a rezsiszámlákat, mivel az órák az ő nevén vannak.  Ez esetben  saját vállalkozásának keretében  költségként ÁFÁS-an elszámolhatja,  hiszen ezen ktg elszámolásra a KFT nem tart igényt. A lényeg, hogy ne mindketten számolják el.

Üdv: Pista 

lelik.istvan
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Lakásbérbeadás

HozzászólásSzerző: madora100 » pén. feb. 01, 2008 6:43 pm

Csibike

Az általad vázolt konstrukció nem működik. A magánszemély nem adhatja bérbe saját magának az ingatlant  (a magánszemély az egyéni vállalkozóként működő saját magának) Ebből következően mint egyéni vállalkozó sem adhatja bérbe a KFT-nek.

madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Lakásbérbeadás

HozzászólásSzerző: jános123 » pén. feb. 01, 2008 6:58 pm

Kedves Forumozók!

Legyetek szívesek a következők szerint eljárni.

Az adoforum@freemail.hu postafiókban lévő dokumentumokat ne küldjétek tovább a saját e-mail címetekre, mert át kerülnek az elküldött levelek közé és ott nem mindenki találja meg, illetve egy kicsit nehezebb kikeresni az e-mailt.

A megoldás az lenne, hogy rákattintottok a levélre, és a fájlt nem megnyitjátok, hanem mentitek egy általatok létrehozott mappába. Így a saját gépetekre kerül a dok.

Köszi Mindenki nevében is

János

jános123
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Lakásbérbeadás

HozzászólásSzerző: HIDNA » szomb. feb. 02, 2008 5:54 am

János!

Látom sok kérdéshez beszúrtad a felhívást. Nagyra értékelem a fáradozásodat mindannyiunk nevében. Ma be akartam lépni a közös email-re, de hibás jelszó miatt többször is visszautasított.

Véletlen volt, vagy valami történt, csak nem tudok róla?

Klári

HIDNA
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Lakásbérbeadás

HozzászólásSzerző: jános123 » szomb. feb. 02, 2008 7:39 am

Helle Hidna!

A csajok kitalálták, hogy megváltoztatják a jelszót, és csak e-mail-ben küldik tovább az ismerősöknek. Nekem még nincs meg. Tegyél ide fel egy e-mail címet, és szólok valakinek. hogy küldje el neked is.

János

jános123
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Lakásbérbeadás

HozzászólásSzerző: HIDNA » szomb. feb. 02, 2008 7:56 am

hidna@pasztonet.hu

Remélem így már jobb lesz. Köszi!!!!

HIDNA
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 102 vendég