Sziasztok, igazán köszönöm hogy kérdezhetek. Egy most induló ev, aki juhot akar tenyészteni és értékesíteni, reményei szerint vissza nem térítendő támogatásokat fog kapni. Azt mondja, pályázatból 8 milliót és föld alapú támogatást 2 milliót. Az a kérdése, hogy ez után a bevétel után kell-e szja-t fizetnie.
Én utánanéztem az szja törvényben és azt találtam, hogy (49B§(3):vissza nem térítendő támogatás elszámolására az önálló tev-t folytató magánszemélyre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.
Ez a 17§(3) pontjában van: Az önálló tev-ből származó jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni az e tv szerint bevételnek nem számító bevételeket.
7§(1) pont:A jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni a következő bevételeket:...v) ...a költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított támogatást...feltéve hogy a cél szerinti felhasználás révén teljesített kiadás alapján a magánszemély költséget egyáltalán nem számolt el.
Ennyire futotta tőlem. Tehát én úgy értelmezem, hogy ha kap vissza nem térítendőt, és azt arra a célra használja fel amire kapta, akkor nem kell utána szja-t fizetni, vagyis nem számít bele az adóalapjába, de nem is számolhat el vele szemben költséget. Például kisbirkát vesz, alkalmazottat foglalkoztat, ezek költségeit nem számolhatja el. Szerintetek jól gondolom? Holnap válaszolnom kell neki, nem akarom félrevezetni. Köszi. Ildikó