Adófórum

Adózási és számviteli információk

Szoftver átadás

Ellenőrzés

Szoftver átadás

HozzászólásSzerző: tundi28 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Ismét segítséget szeretnék kérni, a következőkről van szó: van egy egyéni vállalkozó, aki Kft-t alapított. Az egyéni vállalkozását nem szüntette meg. Az egyéni vállalkozásában nyilván van tartva egy számítógép és egy szoftver. A szoftvereket a továbbiakban a Kft-ben szeretné használni. A számítógép és a szoftver sem íródott le még teljesen. Ezt átviheti a Kft-be? Persze úgy lenne célszerű, hogy az egyéni vállalkozásában már ne keletkezzen ebből bevétel. Az ingyenes átadás, szerződésbe foglalva mennyire állja meg a helyét?  Vagy mi lenne a jó megoldás? Előre is köszönöm a segítséget!

Más, hátha valakit érint: ma beszéltem az adóhivatallal, és azt mondta a hölgy, hogy ha valaki 2008-ban bead egy 08-as bevallást, akkor azután már minden hónapban küldenie kell, akkor is ha nullás!!!

Üdv: Tündi

tundi28
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Szoftver átadás

HozzászólásSzerző: melcsi62 » kedd jan. 29, 2008 7:14 pm

Jó megoldás: valamilyen áron adja el a válalkozásnak (gép+gépre tel.szoftwer, ha a szoftwer használat jogosultja nincs megkötve) , akkor legfeljebb azzal kötekedhetnek, hogy esetleg az kevesebb, mint a piaci érték. De ma már egy számítógép akár 2 év alatt alavult,stb., de nem írod, hogy hány éves pld. a gép.  Az ingyenes átadás, válalkozásból való kivonás - az jár némi macerával és adózással. A másik félnél meg megint érdekes az ingyenes eszközátvétel .  Ha mégis ingyenesen akarja átadni, akkor az SZJA tv. válalkozókra vonatkozó melléklete rendelkezik az eszköz vállalkozásból való kivonása/ingyenes átadása témakörben. A KFT-nek pedig szintén van rendelkezés az ingyenesen kapott eszközök elszámolására vonatkozóan.  Nem írtad, hogy vállalkozóként ÁFA-körös vagy -e és a számítógép, szoftwer beszerzése után az ÁFÁ-t levonásba helyezted-e?  Ha igen, akkor az ingyenes eszközátadás is az ÁFA tv. értelmében értékesítésnek minősül, ami ÁFA vonzattal jár.

Ha a 08-on a 0808A-M-et érted, akkor a törvény szerint is úgy van, hogy ha nincs mit vallani, akkor nem kell beadni, de ha pl. júliusban bevallani való van, akkor onnantól kezdve minden hónapban be kell adni, akár nullásan.

Üdv. 

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Szoftver átadás

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » szer. jan. 30, 2008 7:52 pm

Sziasztok ! szoftwer általában legalábbis nálam, illetve a vállalkozóimnál is licenc jogosultsággal járnak, pl. egy számlázó program nem adható át, de egy könyvelési , útnyilvántartó, épipari jegyzék program , nem beszélve a windows-ról a hivatalos program használat miatt, már fel kell venni a softwert eladó céggel a kapcsolatot a név és a lincenc átírás miatt (persze Melcsi is hasonlóra utaét). A számítógépet és a programot is én inkább eladásra szoktam javasolni, amit Melcsi írt abból kövtkezvén. Üdv: Márti
viragmarta60
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Szoftver átadás

HozzászólásSzerző: tundi28 » csüt. jan. 31, 2008 5:48 pm

Sziasztok! Próbálom kicsit részletesebben leírnia problémát: szóval olyan szoftverről van szó, ami a számítógéppel együtt értékesíthető. Áfakörös az egyéni vállalkozás és a Kft is. A beszerzési ár (szoftver||gép) bruttó 430.000 Ft volt 2007.január elején. Mivel egyéni vállakozónál a 33%-os kulcs alá sorolt termékekre választható az 50%-os leírási kulcs, ezért eddig nagyjából fele íródott le. Ha most egy bizonyos összegért értékesítem, akkor csak a számlázott árra kell az áfát megfizetni, vagy pedig - mivel a beszerzéskor levontam - vissza kell fizetni az akkor levont áfának egy részét? És még egy utolsó kérdés: mennyi az az összeg, amiért tovább számlázhatom, kb 200.000 Ft bruttó?

Melcsi, köszi a kiigazítást, valóban a 0808-as bevallásra gondoltam!

Üdv: Tündi 

tundi28
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Szoftver átadás

HozzászólásSzerző: melcsi62 » csüt. jan. 31, 2008 5:57 pm

Javaslom valahonnan próbálj meg beszerezni valami infót arról, hogy egy egyéves olyan gép, mint amit a vállalkozó eladna, mennyi - mennyiért venné meg egy használt cikk kereskedő páldául. Ha ad árajánlatot/árajánlatokat, akkor ha annyiért adod el/értékesíted - akkor az megfelelhet a piaci/forgalmi értéknek. S akkor egyszerűűen kiszámlázod mind használt tárgyieszköz értékesítés, 20% ÁFÁ-val, ami az ev-nél fizetendő ÁFA, a Kft-nél levonható - és kalap.  Sajnos nem tudok neked értéket mondani - nincsenek értékbecslői képességeim. de akár egy értékbecslő is meg tudja becsülni a forgalmi értékét, amin nyugadtan értékesítheted -, s nem fognak beléd kötni.
melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Szoftver átadás

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » pén. feb. 01, 2008 4:49 am

Szia Tündi! Az áfát a forgalmi értéke (az ladási értéke után számytod fel) , a forgalmi értékhez csak annyait a számytógép amikor kohozod az üzletből már annyit veszít az értékéből, mint egy autó amikor kilép a kereskedeésből. Vehetek én egy csoda gépet ahogy Te írod 430000 Ft-ért, de már féláron sem tudom eldani amikor kihoztam, mert a vevő is azt mondja garanciával meg tudja venni az üzletben és inkább ha nagyon drágán adnám ott veszi meg. Azóta pedig már a számítógép piacon óriási csökkenés volt , mert egy 2 éves gép lassan elaviult lesz a rohamos fejlődés miatt. Ha megkérdezed a számítógépes üzletet mennyiért venné be Tőled, akkor tényleg meg tudod határozni a forgalmi értékét. Üdv: Márti
viragmarta60
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Szoftver átadás

HozzászólásSzerző: tundi28 » pén. feb. 01, 2008 3:47 pm

Köszönöm a segítséget !

 Üdv:Tündi

tundi28
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am


Vissza: Ellenőrzés

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég