Adófórum

Adózási és számviteli információk

Cégautó adó

Egyéni vállalkozók

Cégautó adó

HozzászólásSzerző: ander » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Egyéni váll. ha megfizeti a cégautó adót, akkor a személygépkocsijának  fenntartási költségeit  - biztosítások, üzemanyag ,javítás - teljes összegben elszámolhatja-e?

Tehát a magáncélú használat kizárva. Az értékcsökkenés fizetett cégautó adó esetén  évi 20%? Ha nem fizet cégautó adót, a fenntartási költségeket az útnyilvántartás szerinti megtett üzleti kilóméter szerinti megosztásban számolhatja el költségként? Ebben az esetben az ÉCS a vételár 10%-a vagy a bevétel 1%-a választható csak a beszerzés évében?

ander
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

cégautóadó

HozzászólásSzerző: ducheniko » pén. dec. 08, 2006 3:45 pm

Szia!

A cégautóadó megfizetésével tulajdonképpen lerója a kötelezettségét amiatt, hogy magáncélra is használja a járművet. Ezt követően elszámolhatóak a költségek. Azonban az üzemanyag költségek csak maximálisan a norma szerint számolhatóak el. Viszont a 20% écs. elszámolható.

Ha nem fizetes meg a cégautóadót, akkor csak az üzemi használattal arányosan lehet elszámolni a költségeket. Ebben az esetben a bevétel 1%-a, de maximum a beszerzési ár 10%-a és vezetni kell a II. fejezet szerinti nyilvántartásokat az autóról. Tehát tulajdonképpen a tárgyi eszköz kartont.

Lásd. SZJA tv. 11. számú melléklete II. fejezetének 2/b, és 12. pontja és a III. fejezet 1. 2. 4. pontja és az 5. pont.

Üdv: ducheniko

ducheniko
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

cégautóadó

HozzászólásSzerző: kriszta4 » vas. dec. 10, 2006 6:30 pm

Ander!

Az egyéni vállalkozó - amennyiben megfizeti a cégautó adót - mentesül az utnyilvántartás vezetése alól. Nem kell feljegyeznie csak az év elejei nyitó, és az év végi záró kilométerállást. Az összes megtett kilométer üzemi célu használatnak minősül  Az értékcsökkenési leirást azokra a hónapokra számolhatja el, amelyekre megfizette a cégautó adót. A cégautó adó megfizetése esetén a fenntartási és üzemeltetési költségek a vállalkozásban költségként elszámolható, - de az előzetesen felszámított áfa nem vonható le. Amennyiben nem fizeti meg az EV. a cégautó adót, a költségek csak az üzleti utak arányában számolhatóak el, az ÉCS pedig egy alkalommal a beszerzés évében  a bevétel 1%-a - DE maximum a beszerzési ár 10%-a.

kriszta4
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

cégautóadó

HozzászólásSzerző: ducheniko » vas. dec. 10, 2006 10:52 pm

Sziasztok!

Nem mentesül a cégautóadó fizetésével az útnyilvántartás vezetése alól. Ilyen rendelkezés tudtommal nincs. Az adónyilvántartások vezetés rész az SZJA törvény 5. sz melléklete ugyanúgy érvényes marad rá is. E szerint pedig kötelező az űtnyilvántartás vezetése. Emellett a 11. sz melléklet szerint a cégautó adó megfizetése mellett sem lehet több üzemanyag költséget elszámolni mint amit a norma megenged. Ezt pedig csak az útnyilvántartással lehet igazolni.

Üdv: ducheniko

ducheniko
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

cégautóadó

HozzászólásSzerző: zspotorke » hétf. dec. 11, 2006 12:25 am

Szia Duchenikó!

Nem értek egyet Veled, mert valóban nem kötelező annak az egyéni vállalkozónak utnyilvántartást vezetnie,aki megfizeti a cégautóadót. Az adott gépjármű üzemanyagköltsége pedig a kezdő és záró kilométeróra állás alapján kiszámítható a norma segítségével, tehát nem lesz több mint a norma szerinti. Az útnyilvántartás annak alátámasztásául kell, hogy nincs magáncélú használat, de akkor nem fizetünk cégautóadót. Ha fizetünk már nem kell igazolnunk mindezt, tehát nincs jelentősége az utnyilvántartásnak mert a magánszemélyt már nem terheli más adókötelezettség a cégautó adóján és az EHO-n kívül. Az egyéni vállalkozóknál a hivatkozott adótételnek még egy helyen van jelentősége, mégpedig a beszerzési ár elszámolhatóságánál. Kimondja a törvény, hogy csak és kizárólag azokra a hónapokra lehet értékcsökkenést elszámolni  amely hónapokra a vállalkozó megfizette az adótételt. Ha nem fizet, akkor úgy van ahogy az 1.sz. válaszodban már leírtad.  A társaságoknál ilyen kitétel nincs, ez az egyéni vállalkozók sajátossága.

AZ EGYÉNI VÁLLALKOZÓK CÉGAUTÓI ÉS EGYÉB GÉPJÁRMŰVEI

Az egyéni vállalkozók az Szja. törvény hatálya alá tartoznak, amely külön rendelkezéseket tartalmaz az egyéni vállalkozó mint magánszemély tulajdonában lévő (és az általa bérelt) személygépkocsi és egyéb gépjárművek adózására vonatkozóan. A gépjárművek beszerzésével, fenntartásával, üzemeltetésével kapcsolatos szabályokat illetően az egyéni vállalkozóknak kizárólagosan az Szja. törvény rendelkezéseit kell alkalmazniuk.

Az egyéni vállalkozók közül az úgynevezett vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazókra - akik költségeiket tételesen bizonylatok alapján számolják el - irányadóak a gépkocsi-elszámolásra vonatkozó törvényi szabályok [49/A-49/C. §].

A személygépkocsik és egyéb járművek költségelszámolásának közös szabályai

Az egyéni vállalkozóra általános szabályként érvényes, hogy a tulajdonában (vagy a házastársa tulajdonában) lévő tárgyi eszközökre és nem anyagi javakra vonatkozó elszámolási szabályok különbözőek attól függően, hogy az egyéni vállalkozó a tárgyi eszközt kizárólag a vállalkozása érdekében vagy egyéb célokra is használja. A törvény fogalmi meghatározása szerint minősítésük ettől függően lehet kizárólag üzemi célt szolgáló és nem kizárólag üzemi célt szolgáló.

Kizárólag üzemi célt szolgálnak azok a tárgyi eszközök és nem anyagi javak, amelyeket a magánszemély önálló tevékenységével (tevékenységeivel) kapcsolatban használ, azokat más célra részben sem használja, és üzleti nyilvántartásai ezt egyértelműen alátámasztják. Mások a szabályok a nem saját tulajdonú járművek használatával kapcsolatosan is.

A személygépkocsi nem minősül kizárólag üzemi célú járműnek, amelynek következményeként a kizárólag üzemi célú járművek költségeinek elszámolására vonatkozó rendelkezések nem alkalmazhatók a személygépkocsikra, ezekre a törvény speciális rendelkezéseket ír elő.

Ha a törvény "saját tulajdonú járműre" tartalmaz szabályt, akkor az alkalmazható a házastárs tulajdonában lévő járműre is, de csak arra, más személy (például családtag) tulajdonában lévő jármű esetében csak az arra vonatkozó rendelkezéseket lehet alkalmazni.

Az egyéni vállalkozó is, miként minden önálló tevékenységet folytató magánszemély, a saját tulajdonú gépjármű tulajdonjogát a személyi jövedelemadó-törvény bizonylatmegőrzésre vonatkozó szabályainak betartásával, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás befizetését igazoló szelvénnyel igazolja.

Útnyilvántartás

A járműhasználat költségelszámolásának alapja a járművenként vezetett útnyilvántartás. Az útnyilvántartásban fel kell tüntetni a gépjármű típusát, forgalmi rendszámát, valamint a fogyasztási normát. Fel kell tüntetni továbbá az év első és utolsó napján a kilométeróra állását (ha a költségelszámoláshoz ez szükséges, akkor ezt az adatot havonta kell bejegyezni). Az útnyilvántartásnak tartalmaznia kell az utazás időpontját, az utazás célját (honnan hova történt az utazás), a felkeresett üzleti partner(ek) megnevezését, a közforgalmú útvonalon megtett kilométerek számát. Az útnyilvántartás tartalmazhatja az előzőekkel kapcsolatos üzemanyag-vásárlás időpontját és költségeit is [5. számú melléklet].

Csak akkor nem kell útnyilvántartást vezetni, ha az egyéni vállalkozó a személygépkocsi után egész évben megfizeti a cégautóadót, illetőleg ha a havi 500 kilométer "átalány-elszámolást" választja.

Üzemanyag-felhasználás

Fontos szabály, hogy az üzemanyagköltség meghatározásánál nem lehet figyelembe venni a gépjármű tényleges fogyasztását. Az üzemanyag-fogyasztási norma meghatározása a közúti gépjárművek, az egyes mezőgazdasági, erdészeti és halászati erőgépek üzemanyag- és kenőanyag-fogyasztásának igazolás nélkül elszámolható mértékéről szóló 60/1992. (IV. 1.) Korm. kormányrendelet [a továbbiakban a 60/1992. (IV. 1.) Korm. rendelet] alapján történik.

E szerint az üzemanyag-felhasználás meghatározása vagy alapnorma, vagy alapnorma-átalány alapján történhet, de egy adott járműre egy naptári éven belül csak az egyik módszer választható. Amennyiben a 60/1992. (IV. 1.) Korm. rendelet alapján nem határozható meg a jármű alapnormája, illetőleg a rendeletben meghatározottaktól eltérő fajtájú üzemanyaggal üzemelő járművek esetében az alapnorma értékét a gyártó adatai vagy az üzemanyag-fogyasztás mérése alapján szakértő állapíthatja

Üdv: P. Zsuzsa

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

cégautóadó

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » hétf. dec. 11, 2006 1:03 am

Ezt hol találtad?
gyergyoiistvan
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

cégautóadó

HozzászólásSzerző: Bartiiroda » hétf. dec. 11, 2006 6:52 am

Sziatok!

Igaza van, István, a számviteli levelekben is így van, szóval ahogy írta Zsuzsa, az év első és utolsó napján rögzitett km óra állás, szóval a szgk-val kapcsolatos ktg-ek elszámolásához nem kell vezetni útnyilvántartást, ha megfizeti a cégautadót...

üdv: Barti

Bartiiroda
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

cégautóadó

HozzászólásSzerző: kriszta4 » hétf. dec. 11, 2006 7:49 am

Zsuzsa!
Köszönöm szépen a megerősitést, a fentiekről APEH állásfoglalásom is van - igaz régi már, de azóta ez nem változott.
kriszta4
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

cégautóadó

HozzászólásSzerző: zspotorke » hétf. dec. 11, 2006 11:12 pm

Szia István!

Cégvezetés -cégautók, de adókódex: autózás és adózás c. szakfolyóíratban is benne van.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

cégautóadó

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » kedd dec. 12, 2006 10:36 am

Kösz. Nem voltam biztos benne, hogy nem kell vezetni azért kérdeztem a forrást. Viszont havi bontásban fel kellene jegyezni a km-óra állást, mert havonta teszik közzé az üzemanyagárakat és csak így lehet biztosítani és igazolni, hogy az elszámolt üzemanyagktg. nem haladja meg a normát.

Így mondjuk, ha visszamenőleg készíti el valaki, akkor olyan hónapra érdemes beírni a többet, amikor magas volt az üzemanyag ára. Ezzel akár tekintélyes összeget is lehet nyerni.

Üdvözlettel: Gyergyói István

gyergyoiistvan
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 32 vendég

cron