Adófórum

Adózási és számviteli információk

KFT ingatlan vásárlása saját magamtól

TAO

KFT ingatlan vásárlása saját magamtól

HozzászólásSzerző: jajasoft » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Üdvözlet!

1,5 éve vásároltam mint magánszemély 1 lakóingatlant. Kifizettem utána az illetéket. Most az ingatlant be szeretném vinni a KFT -émbe. Le lesz bontva és társasházat szeretnék a helyén építeni. Ezek bérbe lesznek adva illetve eladásra kerül egy részük.

1.kérdés Hogyan vigyem be a KFT be hogy minél kevesebb illetéket kelljen fizetnem (újra).Apport vagy vétel ?

2.kérdés Az első kérdés válasza milyen adó vagy illeték kötelezettséget eredményez nekem mint magánszemély?

A választ előre is köszönöm!

jajasoft
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

KFT ingatlan vásárlása saját magamtól

HozzászólásSzerző: melcsi62 » hétf. jan. 28, 2008 10:30 am

Ha apportként viszed be, vagy eladod - az nálad ingatlanértékesítésnek minősül. Bevételed az apportérték, vagy az eladási ár. Neked attól függően lesz utánna SZJA fizetési kötelezettséged, hogy a vételi árhoz képest mennyivel adtad többért (akár apportba, akár eladással).

Ha apportba viszed, akkor a jegyzett tőke fog nőni, ezzel együtt a részesedésed is  - társasági szerződés módosítás is kell!, ha eladod, akkor az egy adás-vételi szerződés - mindkét esetben ügyelni kell a piaci érték/forgalmi érték szemelőtt tartására. 

A cég akár apportként szerzi meg az ingatlant, akár adás-vétellel - illetéket fizet utánna az átírásnál, hacsak 2008-ban nem (nem tudtam még megnézni) változott, akkor az adás-vételi érték/apport érték/forgalmi érték után 10%.

Üdv. 

 

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

KFT ingatlan vásárlása saját magamtól

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. jan. 28, 2008 4:40 pm

Szia!

Viszont, ha az ingatlant lebontod, és lakóház építésére alkalmas telektulajdont viszel be apportba, vagy adsz el, az illetékmentes. Ugyan SZJA-t fizetsz, de legalább az illetéket megspórolod, de 4 éven belül be kell építeni a telket, és ezt használatbavételivel kell igazolni. 1990.évi XCIII.tv. az illetékekről, 26.§ (1) a) pontja.

Neked - mint magánszemélynek - 25% SZJA-t kell fizetni a jövedelem után. Jövedelem: az apportérték v.eladási értékből le kell vonni a szerzésre fordított összeget, illetve ha volt értéknövelő beruházás (bőviítés, komforfokozat emelés, ilyesmi) értékét, és az eladással kapcsolatban felmerült, számlával igazolt költségeket, ha volt. Pl. ügyvédi díj. 

De itt is olvashatsz egy cikket a témáról:

http://www.ingatlantars.hu/?page=hasznos  

<> Azért érdemes erről a kérdésről egy ingatlanforgalmazóval, vagy ingatlanügyekben igencsak járatos ügyvéddel konzultálni, mert sokat lehet spórolni.

 

Üdv: Böbe 

<>

 

  

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

KFT ingatlan vásárlása saját magamtól

HozzászólásSzerző: madora100 » hétf. jan. 28, 2008 4:41 pm

Miután saját KFT-ről van szó, duplán fogsz fizetni. Egyszer mint magánszemély fizeted az ingatlanértékesítésből származó jövedelem utáni szja-at a teljes jövedelem után. Másfél éves ingatlan eladása esetén semmiféle csökkentő tényező nincs. Másodszor a KFT (akinek tgjai szintén Ti vagytok) megfizeti az átírási illetéket. Mint ahogyan Melcsi írta, az ingatlan adózásánál magánszemély szempontjából  teljesen mindegy, hogy eladod, vagy apportálod a lakóingatlant.

A KFT szemszögéből a vásárlás és az apport útján tulajdonba kerülő ingatlan átírási illetéke ugyan az.

madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

KFT ingatlan vásárlása saját magamtól

HozzászólásSzerző: jajasoft » hétf. jan. 28, 2008 4:48 pm

Nagyon köszönöm az eddigi álaszokat. És ha bérelné a cégem saját magamtól a területet mondjuk 25 évre. És a kft építkezne rajta ?

Az ÁFA miatt kellene a cégnek építkezni mert mint magánszemély nem igényelhetem vissza az áfát.

jajasoft
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

KFT ingatlan vásárlása saját magamtól

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. jan. 28, 2008 4:57 pm

Ha bérbeadnád a Kft-nek, akkor adószámot kellene kérni az APEH-tól a bérbeadásra, és akkor is adóznál a bérleti díj bevétel uán 25%-ot, plusz ha az évi 1mFt-ot eléri az éves bérleti díj, akkor még 14% EHO-t is kell fizetni.  Viszont a Kft. költségként elszámolhatja a bérleti díjat, ha a bevételszerző tevékenységhez merült fel a bérlet.

Vagy összevonod a bérleti díj jövedelmét a többi jövedelmeddel,  (a bevételből levonod  a költségeidet), és a maradék sávosan (18 vagy 36%) adózik, attól függ, melyik sávba esik, hogy mennyi az egyéb jövedelem.

Szóval így is, úgy is, adózni kell.  Üdv: Böbe

 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

KFT ingatlan vásárlása saját magamtól

HozzászólásSzerző: madora100 » hétf. jan. 28, 2008 5:03 pm

Én a felvetett konstruikciót nem javasolnám. Azt írtad, hogy társasházat akartok építeni, amiből értékesíteni is fogtok. Egy bérelt telken lévő lakóingatlant hogyan fogsz tudni eladni? Ha időnyerés céljából szeretnéd a telek bérbeadást, azt megteheted. A KFT elkezdhet bontani-építeni.  Mint idegen ingatlanon végzett beruházás aktíválásra is kerülhet a KFT-nél a megépült ingatlan.  De a lakásértékesítést nem tudom elképzelni telek nélkül. Én biztosan nem vásárolnék olyan ingatlant, ahol csak a felépítmény az enyém, az alatta lévő telek pedig bérlemény.
madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

KFT ingatlan vásárlása saját magamtól

HozzászólásSzerző: jajasoft » hétf. jan. 28, 2008 6:00 pm

Igen tényleg erre nem gondoltam.A telek  Franc egye meg... el akartam kerülni hogy mégegyszer illetéket fizessek és most kiderül hogy még adót is kell fizetnem mint magánszemély az eladás után.Hm... Köszönöm a válaszokat még egy utolsó kérdéesm lenne: megveszi a kft-m tőlem az ingatalnt amit 10M ért vettem fizetek utánna illetéket de mennyit és mint magánszemély? Ha olcsóbban adom el magamnak? Na enél bonyultabb nem is lehetne. Mégegyszer köszönöm 
jajasoft
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

KFT ingatlan vásárlása saját magamtól

HozzászólásSzerző: madora100 » hétf. jan. 28, 2008 6:55 pm

Az illetéket a KFT fogja fizetni. Te szja-t fizetsz, ha lesz jövedelmed. Nem kell olcsóbban adnod, elég ha ugyanannyiért, mint amennyiért vetted. Ennél az következhet be, hogy az Illetékhivatal felülbírálja az eladási-vételi árat. Viszont 1.5 évvel ezelőtt vásárolt ingatlannak nem valószínű, hogy sokkal mgasabb lenne most az ára ilyen pangó ingatlanpiac mellett. Azt Neked kell tudnod, hogy a lakóhelyeden milyenek az ingatlan árak. Egyébként nem magadnak adod el, hanem egy jogi személy részére, akinek Te vagy a tulajdonosa. Azért gondolkozzál el Melcsi javaslatán is. Ha apportálod az ingatlant, akkor törzstőkét tudsz növelni. Ha veszed az ingatlant, akkor azt a KFT-nek ki kell fizetnie. Felmerül a forgóeszköz ellátottságmértéke, van-e ennyi kivonható pénzeszközöd.
madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am


Vissza: TAO

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég