Kriszta !
Gondolom Gábornak írtad az előzőt. :-)
Miki
Kriszta !
Gondolom Gábornak írtad az előzőt. :-)
Miki
bubos!
Hónapon belül semmi akadálya.
Amennyiben minden kötél szakad, akkor pedig ugy ahogyan leirtad, főleg ha havi pár tételes vállalkozásról van szó. De egy hitelesitett pk-val ezt nem tehetted meg.
Üdv a Szakértőknek!
Én már évek óta az Excelben készített pénztárkönyvben könyvelek, mivel nagyon megkönnyíti a dolgomat, de azt gondoltam, hogy ez nem hiteles, ezért a kész anyagot, amikor időm van átmásolom a papíralapú pénztárkönyvbe, de ez nagyon macerás és mindig elmaradásban vagyok. Véleményetek szerint nem kell átmásolni, nem köthet bele az APEH.
Végül is, amikor az ember lezár egy évet, akkor azt abban a tudatban teszi, hogy mindent helyesen könyvelt - hiszen ebből készül a bevallás is - és ekkor kinyomtatva irattároz egy évet. Csak biztos lenne, hogy ezt is elfogadják. Várom a megerősítéseteket.
Szia Trezsi!
A Szv. tv. 162. §-a renndelkezik az egyszeres könyvvezetésről. " A pénzeszközökről és azok forrásairól, valamint az azokban beállott változásokról vezetett könyvviteli nyilvántartási kötelezettségnek naplófőkönyv vagy más, a követelményeknek megfelelő nyilvántartás vezetésével lehet eleget tenni"
A törvény naplófökönyvet ír konkrétan, a vagy más meg szerintem bármi lehet, ami megfelel az előírásoknak. A pénztárkönyvre azt írja a magyarázat, hogy nem felel meg. Ezzel én nem értek egyet, mert a vagy más-ba nekem belefér. Való igaz, hogy rengeteg analítikát kell vezetni mellette. A naplófökönyv egy kicsit részletesebb és helyettesíti a nyilvántartások jó részét, pl.: bank-pénztár is kezelhető benne.
Amióta nem kell hitelesíttetni a könyveket, azóta a számítógépes könyvelés kiváltja azokat. Előírás csak annyi, hogy azonos legyen az adattartalom. A 15. naponta be kell jegyezni a könyvekbe nem feltétlenül kézi könyvelést jelent. (csak halkan jegyzem meg, én is beírom a naplófökönyvbe az adatokat a havi listák alapján - de erre azt mondják, hogy mazohista vagyok:))))) Nekem így van rendben a dolog.
Üdv: P.Zsuzsa
Szia!
Nem is mondta senki, hogy nem, és azt sem mondtuk, hogy nem jó az exel. De miért kellene"kinlódni" vele, ha van kész, ami használható. Ezért javasoltuk.
P.Zsuzsa
Az EV. adónyilvántartásairól az Szja tv. 5. sz. melléklete rendelkezik, mely szerint az EV. alapnyilvántartás vezetésére kötelezett, mely a naplófőkönyv, a pénztárkönyv, a bevételi és ksg. nyilvántartás, stb.
Az alapnyilvántartás tipusát amagánszemély adóőévenként határozza meg.
3.3. pont rendelkezik, hogy a pénztárkönyv milyen adatokat kell hogy tartalmazzon.
Szia!
A programmal való kitöltés úgyanúgy megfelel mint az excel táblázat, de mindkettővel az a bajom, hogy a pontos könyvelési tételeket (mit melyik oszlopba és/vagy analitikába írjak) Jópár éve még az iskolában ha jól emlékszem csak naplófőkönyves könyvelést tanultam, de salynos azóta nem használtam így elfelejtettem az egészet. A vállalkozás egyébként havi pár tíz könyvelési tételes 5-10 bevételi számla, kb. ennyi kiadási és egy alkalmazott bére, közterhei, valamint egy évben max egyszer váll.kivét. Azért gondoltam az excelre mert ez nagyon kevés tétel.
Üdv
KGyné
Még valami:
Konkrét jól használható ingyenes programot tud vagy használ valaki.
Üdv: Gábor
Kedves "tg974" !
Kollegáim, különösen P.Zsuzsa, és Kriszta kiválóan hibátlanul leírták, hogy - tulajdonképpen - abban könyvelsz, amiben akarsz, a kockás füzettől az excelen keresztül a hipermodern könyvelőprogramba.
Amit én mondok tisztelettel: bármilyen hihetetlen, és hátborzongató amit mondok, de a könyvelés, a számviteli szolgáltatás egy szakma. Bizony, bizony az. A hentes a disznó feltrancsírozásához ér, a nőgyógyász egészen másként (szakszerűen) piszkálódik ahol egy könyvelő csak hobbiból (már akik), a kazánkovács nem fülorvos, és az ács sem építészmérnök.
Számokat bármibe, bárki be tud írni, egyszerű nyilvántartásokat, ha akar valaki, meg tud tenni. De a könyvelés ennél több, lényegesen több; ha csak a fórumon végignézel, ahol szakmabeli vitatkozik szakmabelivel, hogy egy "a" betű mit jelent. Jelenthe ezreket, tízezreket, milliókat.
Ha megteheted, bízzad azt a kevés számlát, azt a kicsi forgalmat is szakemberre ! Kérlek szépen !
Persze, mi is így kezdtük, és, ha ezt a szakmát szeretnéd tanulni, akkor rendben van. Ha spórolni akarsz, mert van képességed, hajlamod, akkor inkább a szakembert válasszad ! Nem (csak) a pénztárkönyvbe való beírásból áll a könyvelés, annál sokkal, de sokkal több ! Összetettebb, felkészülést igénylőbb, stb. stb. Még tudnám fényezni magunkat... :-)
Tisztelettel:
fgy_ado
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 17 vendég