Sziasztok!
Véleményetek szerint a tulajdonosváltozást mihez képest kell 15 napon belül bejelenteni? A taggyűlési jkv (döntés) dátumától számítottan avagy a cégbírósági bejegyzéstől számítottan?
Köszi P.Zsuzsa
Sziasztok!
Véleményetek szerint a tulajdonosváltozást mihez képest kell 15 napon belül bejelenteni? A taggyűlési jkv (döntés) dátumától számítottan avagy a cégbírósági bejegyzéstől számítottan?
Köszi P.Zsuzsa
Szia, Igen szerintem is a Cégbíróság végzése a mérvadó, úgy tudom,hogy a postai átvétel dátumától van az Apeh felé bejelentési kötelezettséged.
Üdv: Éva
Kedves Zsuzsa !
A társasági szerződés módosítását - ha a Ctv. ettől eltérően nem rendelkezik - a változás megtörténtétől számított harminc napon belül kell bejelenteni a cégbíróságnak.
A vezető tisztségviselőknek - az általuk meghatalmazott jogi képviselő útján - a társasági szerződésmódosítást a változás bekövetkezésétől számított 30 napon belül be kell jelenteniük. A Ctv. 51. § (1) bekezdése szerint ez a kötelezettség akkor is fennáll, ha a módosítások a cégjegyzékbe bejegyzett adatokat nem érintik.
Gt. 127. § (1) Az üzletrész átruházása esetén az átruházónak a tagsági jogviszonyból eredő jogai és kötelezettségei az üzletrész megszerzőjére szállnak át.
(2) Az üzletrész átruházásához írásbeli szerződést kell kötni.
(3) Az üzletrész átruházása a társasági szerződés módosítását nem igényli.
(4) A tulajdonosváltozást és annak időpontját a tagjegyzékbe (150. §) való bejegyzés végett az üzletrész megszerzője - nyolc napon belül - köteles bejelenteni a társaságnak. A bejelentést közokiratban vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban kell megtenni, és mellékelni kell hozzá az üzletrész-adásvételi szerződést. A bejelentésben nyilatkozni kell a megszerzés tényén kívül arról is, hogy az üzletrész megszerzője a társasági szerződés rendelkezéseit magára nézve kötelezőnek ismeri el.
A tulajdonosváltozás időpontja az az időpont, amelyet a társasági szerződés feltüntet. Ez rendszerint a szerződés aláírásának a napja. A tagjegyzék vezetése és a cégbírósághoz való megküldése az ügyvezető feladata, ezért a bejelentést követően intézkedni kell, hogy a tagjegyzékbe az új tulajdonost és a tulajdonosváltozás időpontját bevezesse.
Az Art. 16. § (3) Az állami adóhatósághoz be kell jelenteni az adózó:
e) a jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, a korlátolt felelősségű társaság, az egyesülés, valamint a közös vállalat tulajdonosának (tulajdonosainak) cégnevét (nevét), székhelyét (telephelyeit, lakóhelyét), adóazonosító számát;
23. § (1) Az adózónak az adókötelezettségét érintő olyan változást - a megváltozott természetes azonosító adatok és a 22. § (2) bekezdésében foglaltak kivételével -, amelyről a cégbíróság, illetve a körzetközponti jegyző külön jogszabály alapján az adóhatóságot nem köteles értesíteni, annak bekövetkezésétől számított 15 napon belül az előírt nyomtatványon közvetlenül az állami és az önkormányzati adóhatóságnak kell bejelentenie.
(2) Az adókötelezettséget érintő változás különösen a 16. § (3) bekezdésében felsorolt adatok változása, továbbá az adózó végelszámolásának elhatározása, az adóköteles tevékenység vagy a jogi személy, egyéb szervezet megszűnése is. Az adózó az üzleti év mérlegforduló napjának megváltozásáról az erről hozott döntésétől számított 15 napon belül tesz bejelentést. A cég létesítő okiratában nem szereplő, de ténylegesen végzett tevékenység esetén a tevékenység megkezdését, illetve a bejelentett vagy bejelenteni elmulasztott tevékenység megszűnését követő 15 napon belül tesz bejelentést.
Összefoglalva: Az új Gt. szerint a tulajdonosváltozáshoz nem kell taggyűlési jegyzőkönyv (a kivételektől eltekintve), elég az adásvételi szerződés. Ezt a szerződés az új tulajdonos köteles a társaságnak 8 napon belül benyújtani.
A vezető tisztségviselőnek maradt 7 napja, hogy az adóhatósághoz és 22 napja, hogy a jogi képviselő útján a cégbírósághoz bejelentse (mert az adóhatóságnak a változás bekövetkezését követő 15 napon belül kell megtenni a bejelentést, a cégbíróságnak pedig 30 napon belül).
Üdvözlettel:
fgy_ado
Szia fgy_!
Összeolvasom: 23. § (1) Az adózónak az adókötelezettséget érintő olyan változást, amelyről a cégbíróság .... az adóhatóságot nem köteles értesíteni, annak bekövetkeztétől számított 15 napon belül ... közvetlenül az állami ... adóhatóságnak kell bejelentenie.
(2) Az adókötelezettséget érintő változás különösen a 16.§.(3) bekezdésében felsorolt adatok változása......
16. § (3):jogi személyiség nélküli gazdasági társaság ... tulajdonosának ... nevét.
A tulajdonosok nevét a társasági szerződés rögzíti. Azt be kell adni a cégbíróságra. Ha ott tudják, akkor az APEH is tudja mert egyablakos rendszer van. Ha a döntéstől számítva 30 napom a cégbírósághoz történő benyújtásra (márpedig annyi) akkor nem következik ebből mégis a bejegyzést követő 15 nap? Vagy előbb mondom meg az APEH-nak mint a cégbíróságnak? Pl.: APEH 15.nap, Cégbíróság 25 nap? Régen kérték a végzést is, az egyértelműsítette a kérdést. Most Most Ügyfélszolgálatonként eltérő a válasz, én meg szeretném jól csinálni, de izgat a helyes értelmezés is.
Mit szólsz ehhez a következtetéshez? Vagy összemosok valamit?
P.Zsuzsa
Sziasztok !
Az ördög mindig a részletekben rejlik:
Ctv. 63. § (1) A cégbíróság a cég bejegyzéséről, a cégnyilvántartásban átvezetett változásokról (pl. a cég székhelyének, a tulajdonosok személyének változásáról), valamint az eljárás megszüntetéséről, a bejegyzési kérelem elutasításáról, illetve a cég törléséről értesíti a területileg illetékes gazdasági kamarát, adóhatóságot, valamint a Központi Statisztikai Hivatalt. A cégbíróság a cég bejegyzéséről, székhelyének változásáról, a cég törléséről, az eljárás megszüntetéséről adatot szolgáltat a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, továbbá az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság és területi igazgatási szerveik részére. Az értesítést, illetve az adatszolgáltatást a Cégszolgálat elektronikus úton teljesíti.
Art 17. § (2) A cégbíróság, illetve a körzetközponti jegyző az erre a célra szolgáló számítógépes rendszer útján közli az állami adóhatósággal azokat a 16. § (3) bekezdésében felsorolt adatokat, amelyek a cégbejegyzés, vállalkozói igazolvány kiállítása iránt kitöltött nyomtatványon rendelkezésre állnak, ...
Egy tök jó levezetés után gyönyörűen sz.r végkövetkeztetés lett az eredményem. Még jó, hogy P. Zsuzsa nem alszik megint (vagy még mindig ?). :-)
Köszi Zsuzsa!
fgy_ado
Szia!
Ez tetszik és örülök. Hiába a team munka meghozta..... Még nem alszom. Kotlok egy önrevíziós jkv-n, holnap prezentálnom kell reggel 9-re.
Köszönöm, hogy kikerested a törvényi hátteret.
P.Zsuzsa
Kedves Zsuzsa és Forumozók !
Miután így jól megkeveredtem, elővettem a 06202/T sz. Apeh nyomtatványt, melyen ott lakik a tulajdonosok változására szóló rovat. Hmm.
A Ctv. 63. § (1) bekezdés elmondja, hogy a tulajdonos változásának személyéről a Cégbíróság értesíti az adóhatóságot. Az Art. 17 § (2) bekezdése azt mondja ki, hogy a Cégbíróság értesíti az adóhatóságot azokról az adatokról, amelyek a cégbejegyzéskiállítása iránt kitöltött nyomtatványon rendelkezésére állnak. Ebből az következik, hogy a változásról nem értesíti őket a Cégbíróság, tehát azt nekünk kellene megtenni a 06202/T-n. Akkor most ki értesít kicsodát ?
Gondolkozzunk !
A Gt 127. § (3) bekezdése szerint az üzletrész átruházása társasági szerződés módosítást nem igényel, de a tagjegyzék módosulásról a Cégbíróságot értesíteni kell, méghozzá 30 napon belül, ezt a változást jelzi a Ct. 63. § (1) bekezdése szerint a Cégbíróság az adóhivatalnak. Az nem derül ki azonban, hogy köteles, vagy nem köteles értesíteni, csak az, hogy értesíti. Ha köteles értesíteni, akkor azt írták volna, így - szerintem nem köteles értesíteni, csak értesíti.
Ha azonban a Cégbíróság nem köteles értesíteni, akkor azt az adózónak kötelessége az adóhatóságot értesíteni, 15 napon belül, mégpedig - gondolom, célszerűen - a 06202/T nyomtatványon, az Art 23. § (1) és (2) bekezdése szerint.
Ezzel a gondolatsorral visszajutottunk a #3 válaszomhoz, annak végkövetkeztetéséhez.
Kedves Zsuzsa !
Mit szólsz ehhez a következtetéshez? Vagy összemosok valamit? :-) :-)
Vagy csak egyszerűen nem egyszerűek a törvényhozóink ?
Nekem most úgy tűnik, hogy mindkét megközelítésben azonos eredményt hoztam ki: Apeh 15 nap, Cégbíróság 30 nap.
Üdvözlettel kívánok jó éjszakát, és jó reggelt ! A francba... ;-)
fgy_ado
Amíg én ezen kotlottam, te meg a jegyzőkönyvön, elmúlt 13 perc, és megint fordult a kocka...
elmegyek aludni, nekem is reggel korán lesz az első meccsem; 1/2 9-kor.
Szia, ne kotlódj sokáig!
fgy_ado
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 21 vendég