Adófórum

Adózási és számviteli információk

Új műszaki eszköz tao alap-csökkentőként

TAO

HozzászólásSzerző: Sziszkó » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

A TAO  csökkentéseként figyelembe vehető új, műszaki eszközökkel apcsolatban két kérdésben kérném segítségeteket:

1. Pénzügyi lízing keretében, vagy hitelből történt eszközbeszerzéskor is TAO alap csökkentőbe betehetem a teljes eszköz nettó értékét? Függetlenül attól, hogy ez eszköznek csak egy csekély részét fizettem ki? Hiszen a teljes értéket a 161-es beruházások számlára könyvelem, csökkentőként meg a beruházási érték szerepelhet.

2. A társaság fénymásológépeket lízingel abból a célból, hogy azokat bérbe adja illetve üzemeltesse a bérlőnél. Ennél a társaságnál  a műszaki eszközökhöz soroltam a fénymásológépeket, hiszen, ezek termelik a hasznot, így termelőgépek. Helyesen jártam el?

Köszönöm előre is segítségeteket!

Sziszkó

Sziszkó

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. jan. 24, 2008 9:42 am

Szia Sziszkó!

1. A törvény nem írja, hogy csak a teljes mértékben kifizetett eszközök értékével lehetne csökkenteni. Elszámolt beruházási összeget ír. Úgyhogy szerintem lehet.

2. Abban az esetben, ha a bérbeadás tárgya a fénymásoló, és nem pl. saját használatra, az irodai sokszorosítások céljára szerezte be, akkor műszakinak minősítheted. De a műszaki gépek, berendezések közé aktiváld a könyvelésben is.

Üdv: Böbe 

validitas

HozzászólásSzerző: thzs » csüt. jan. 24, 2008 5:07 pm

Szia Sziszkó!

Nagyon fontos az is, hogy az általad igénybe venni kívánt beruházási kedvezménynél, az ún. kisvállalkozói kedvezménynél a társaság tulajdonosai csak magánszemélyek lehetnek.

Amennyiben a tulajdoni szerkezet oké, akkor a továbbiakban vizsgálnod kell azt, hogy a beszerzett műszaki gépek, berendezések újak-e?

(kizárólag új műszaki gépek, berendezések, járművek beszerzési értéke vehető figyelembe a társasági adó alap csökkentéseként)

Abban az esetben, ha pénzügyi lízing, vagy beruházási hitel (is) finanszírozza a beruházásaidat (itt már nincs kikötés a műszaki besorolásra, az új eszközre, a tulajdonosi körre), akkor társasági adó kedvezményt is igénybe vehetsz, a tárgyévben pénzügyileg rendezett lízing és beruházási hitel 40%a erejéig. (Ez a kedvezmény maximálva van a társasági adó 70 %-ában.)

Zs. 

thzs

Vissza: TAO