Adófórum

Adózási és számviteli információk

Átalányadós főállású vállalkozó járulékbevallása

Egyéni vállalkozók

Átalányadós főállású vállalkozó járulékbevallása

HozzászólásSzerző: Trezsi » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Átalányadózó főállású egyéni vállalkozó árbevétele minden hónapban más. Az ebből számított jövedelme (20%) szinte minden hónapban alacsonyabb a minimálbér összegénél, ezért járulékot a minimál bár után fizet. De most szeptemberben, az évben először a tényleges kivétje el fogja érni a 93.000,-Ft-ot. Eddig a göngyölítéses módszer szerint most is csak a 62500,-Ft után fizetné meg a járulékot. A szeptemberi változások miatt hogyan töltenétek ki a 06T1031-es lapot? Mi lesz a járulék alapot képező jövedelem, és mi lesz az adóelőleg alap. Az Szja előleget mindig a tényleges 20% jövedelem szerint fizette, ezért az nem kérdés, hogy most a 93.000,- adóját kell befizetnie. De lehet-e erre a lapra olyat írni, hogy a járulékalap 62.500,- , az adólalap pedig 93.000,-Ft.

Még valami ezzel kapcsolatban, ha október hónapban megint más lesz a jövedelem összege, újra be kell adni a 06T1031-es bejelentő lapot?

 Remélem érthetően kérdeztem, és bízom benne, hogy valaki ezt meg is tudja nekem írni. Üdv.: Trezsi

Trezsi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Átalányadós főállású vállalkozó járulékbevallása

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » szer. szept. 20, 2006 9:20 pm

Kedves Trezsi! 

A vállalkozó csak egyszer adja be a bevallást, amit nem tud visszavonni. A járulékalapot képező jövedelemre írjon 62.500 Ft-ot, ha az említetteknek megfelelően alakulnak a bevételek a jövőben is és ha nem akar magasabb összeg után fizetni a rosszabb hónapokban is. Az adóelőleg alapra is be lehet írni a 62.500 Ft-ot. Magasabbat nem érdemes, hiszen az azt a látszatot kelti mintha magasabb lenne a jövedelem, mint a járulékalap, ami nem szabályos.

A jövedelemváltozásokat nem kell jelenteni! Nem baj ha időnként magasabb, de akkor természetesen az után kell járulékot fizetni.

Üdv.: Gyergyói István

gyergyoiistvan
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Átalányadós főállású vállalkozó járulékbevallása

HozzászólásSzerző: verebélyi » csüt. szept. 21, 2006 5:41 pm

Én ismereteim egy kicsit eltérőek az előttem szólóktól, mégis azért írom le, mert szerintem érdemes ezt a választ tovább kutatni.

Véleményem szerint a vállalkozóknak is megadatik a lehetőség, hogy módosítsa a járulékalapot, ha az nem annyi, mint a korábban bejelentett. Az átalányadózó egyéni vállalkozóknál az APEH sajtótájékoztatóján azt az álláspontot képviselik, hogy az átalányadóalap mínusz az adó után kell járulékot fizetni. Ha ez nem éri el a minimum járulékalapot, akkor lehet bejelentéssel érni, ami minimum a minimálbér.

Esetükben egyébként a bejelentési nyomtatvány jelenleg még hibás. Mert a járulékalap egy 62500 és 125000 Ft közé eső jövedelem, miközben az adóelőleg alapja egyes értelmezések szerint 0 Ft is lehet, hiszen nem vállalkozói kivétjük!!. Hasonlóan az evásoknál. Van járulékalap, de az adóelőleg alapja nem feltétlenül ugyanez. Jó lenne, ha ezekre a kérdésekre térne ki a kitöltési útmutató, nem pedig egyébként egyértelmű dolgokra. Mire gondolnak akkor, amikor azt kérdezik hogy adóelőleg alapja? Szja alap? EVA alap? Átalányadó alap? stb...

Az APEH tájékoztatása szerint valószínűleg a bejelentő nyomtatvány még október 12-ig változik.  Figyelni kell az internetet, és nem szabad a bejelentést sokkal korábban megtenni.

verebélyi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Átalányadós főállású vállalkozó járulékbevallása

HozzászólásSzerző: ducheniko » csüt. szept. 21, 2006 7:19 pm

Én abból indulok ki, ami a PM honalpján is olvasható volt, hogy a mozgó béreknél, jövedelmeknél a bevallást csak akkor kell módosítani, amikor a járulékalapot képező jövedelem a minimum járulék alap fölé megy. Ebből következően igazából nincs jelentősége annak, hogy mekkora a bevalláson a járulékalapot képező jövedelem legalábbis mozgó jövedelmek esetén. A vállalkozói kivét sem tekinthető fixnek illetve a tagi jövedelem sem, ha a fő tulajdonos juttatja magának. Ők tulajdonképpen annyit vesznek ki amennyit akarnak. Amit nem tehet az egyéni vállalkozó és a társas vállalkozás személyesen közreműködő tagja az az, hogy nem vonhatja vissza a kedvezmény igénybe vételét. Akkor sem, ha az év összes hónapjában meghaladja a jövedelme a minimum járulékalapot.

Az én kérdésem az, hogy mi haszna van a járulékalapot képező jövedelem és az adóelőleg-alap bejelentésének? Talán ez akkor nyer értelmet, ha jövőre minden hónapban meg kell tenni majd a járulékbejelentést, de már természetesen nem ezen a nyomtatványon.

Én el sem gondolkodtam azon, hogy mit jelent pontosan az adóelőleg-alap. Valahogy automatikusan az SZJA alapra gondoltam, de jogos Verebélyi felvetése, mert ez sem tisztázott. Szerintem ugyanúgy értelmetlen az átalányadó alapot vagy az EVA alapot jelenteni, ahogy az SZJA alapot is.

ducheniko

ducheniko
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Átalányadós főállású vállalkozó járulékbevallása

HozzászólásSzerző: Bartiiroda » pén. szept. 22, 2006 5:54 am

Én már csak abban reménykedek, hogy nem október 11-én fog felkerülni a végleges változat az Apeh honlapra, vagy ha igen akkor remélem nem fog ledifferálni az egész EBEV a hirtelen feltöltésre váró adatállomány nagyságától...

Üdv: Barti

Bartiiroda
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Átalányadós főállású vállalkozó járulékbevallása

HozzászólásSzerző: gariv » szer. okt. 11, 2006 7:22 am

 

Sziasztok!

 

Átalányadózó egyéni vállalkozó  a 06T1031-es nyomtatányon mit irjon a

adóelőleg alapjához? 

 Szia: Évi


 

gariv
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Átalányadós főállású vállalkozó járulékbevallása

HozzászólásSzerző: csirip » szer. jan. 23, 2008 8:47 pm

Szerintetek egy nappalis fősulis egyetemista lehet átalányadós EV? és akkor milyen járulékokkal számolhat? Van ugye 40% ktg, ha jól gondolom...És a többi járulék? Minimálbér alapján? Bevallani pedig havonta? köszi elpre is
csirip
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am


Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 89 vendég