Adófórum

Adózási és számviteli információk

08T180 kitöltése

Egyéni vállalkozók

08T180 kitöltése

HozzászólásSzerző: kutacska » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!
Segítségéet szeretnék kérni a 08T180 kitöltéséhez, mert még eddig sosem csináltam. Lenne egy új egyéni vállalkozóm, aki meghatalmazna, és a saját nevem alatt adnám be a bevallásokat. Jól látom-e, hogyan kell ezt egyáltalán kitölteni? Az "A" rovatba az én adataimnak kell kerülni, a képviselet jogcíme 9-es, vagyis könyvelő lesz. mivel EV vagyok, a 7-8-9 pontokat azt látom, nem kell kitöltenem. A "B" rovatba ebben az esetben a 2-es pontot kell x-elnem és a 3-asba beírnom a dátumot, amikor anno én regisztráltam az okmányirodánál? Szerintem a "C" és "D" rovatok üresen maradnak. AZ "E" rovatba kerülnek az ügyfelem adatai, és a E/10-et be kell x-elnem, utána meg bejelölnöm az alatta lévő blokkban, hogy mire akar meghatalmazni? Ha bejelölöm az a) pontot, akkor már nem kell a b)ben egyenként válogatnom, ugye? Megbízás keletkezésének mit célszerű adni, ha az idei első bevallást, 02.12-re már én szeretném beadni?
Köszönöm, ha valakinek van erre ideje, és segít végiggyalogolni rajta.
kutacska

08T180 kitöltése

HozzászólásSzerző: Túriandi » szer. jan. 23, 2008 9:13 am

Szia!

Az A Bejelntető adatai tel leszel, használati jogcímkód 9-es könyvelő. a fejelntés jogcíme 2. pont és oda kell a regisztráció időpontját beírni. A C be kell a megbízó adatait adni, 9-es pontba kell a meghaltalmazást beixelni és a keltezés időpontját beírni. Ehhez kitöltessz egy 08VAMO nevű állandó meghatalmazást és a 08T180-al együtt beadni. Cak a keltezést kell már ráírnod.

A08VAMO-t pedig A részénél az egyéni vállalkozó adatait kell beírni, B rész üres, meghatalmott leszel te  és a státusza ugyancsak könyvelő, könyvelői igazolvánnyal. 08VAMO-02 lap pedig megegyezés szerint x.

Ezeket mind a kettőtöknek alá kell írnia.

Ha így adod le személyesen kb 3-4 nap alatt feldolgozzák és már tudsz is bevallást küldeni.

Remélem tudtam segíteni!

Túriandi

08T180 kitöltése

HozzászólásSzerző: KovacsJ » szer. jan. 23, 2008 9:34 am

Szia Andi! Biztosan csak elírtad, a 08T180-01 lapon az E-hez kell a megbízó adatait beírni, és szerintem csak a 10.-et x-elni. Csak papírként adható le!! Zsuzsa
KovacsJ

08T180 kitöltése

HozzászólásSzerző: kaloczy » szer. jan. 23, 2008 9:58 am

Szia!

De ugye az is lehet, hogy nem a 9-est, hanem a 10-est ixelem az E blokkban, (ekkor szintén ikszelem alatta az a) pontot), és nem töltök ki 08VAMO-t?

(Ekkor nem lesz állandó meghatalmazásom, hanem minden egyes ügynél külön-külön meghatalmazás kell, igaz?)

Zsuzsa

kaloczy

08T180 kitöltése

HozzászólásSzerző: kutacska » szer. jan. 23, 2008 1:57 pm

Mit jelent az, hogy minden egyes ügynél külön-külön? Vagyis ha úgy töltöm ki, ahogy leírtam, és nem adom be a 08VAMO-t, akkor minden "ügynél", minden bevallásnál meg kell hatalmazzon??? És ha azt szeretném, hogy mostantól adhassak be bevallást, kérdezhessek le folyószlát, stb., addig amíg vissza nem vonjuk, akkor a 9-es pontot kell x-elnem, és a VAMO-t beadni hozzá??
kutacska

08T180 kitöltése

HozzászólásSzerző: kaloczy » szer. jan. 23, 2008 4:01 pm

A "külön ügynél" azon azt értettem, hogy ha személyesen kell intézni valamit az APEH-ban.

A bevallások beküldésére, folyószámla lekérésre eddig is jó volt a 07T180, állandó meghatalmazás nélkül. Viszont ha kellett egy adóigazolás (amit eddig nem lehetett elektronikusan kérni), akkor mindíg vinnem kellett meghatalmazást az ügyvezetőtől. Vagy ha valami változás miatt 07202T-t adtam be, azt sem lehetett meghatalmazás nélkül.

Ezekre gondoltam, a személyes ügyintézésre.

Bocs, ha megkavart. Nem állt szándékomban. 

Zsuzsa 

kaloczy

08T180 kitöltése

HozzászólásSzerző: kutacska » csüt. jan. 24, 2008 7:11 am

Köszi a választ. nem megkavart, csak nem tudtam mire gondolsz, mert mint az elején is írtam, annyira nem vagyok benne. A bevallásokat szeretném beadni, folyószámlát, törzsadatokat lekérdezni, ilyesmi. Az adóigazolást eddig is maguknak kérték, persze az elgondolkodtató, hogy a változásbejelentőt úgyis nekem kell beadni, tehát nem szeretném, ha erre minden alkalommal külön meghatalmazást kellene kérni.
kutacska

08T180 kitöltése

HozzászólásSzerző: Túriandi » pén. jan. 25, 2008 7:53 am

Sziasztok!Nem, nem írtam el, én már jártam úgy, hogy megprógáltam leadni, csak a 08T180-at, de azt mondták, hogy csak 08VAMO-val együtt érvényes, így módosítatták velem. Először minden ügyféllel kitöltetek(aláíratok) egy 08VAMO-t, majd ezt az állandó meghatalmazást adom le a 08T180 mellé. Mivel egyes ügyeket csak állandó meghatalmazással lehetett intézni( ellenőrzéseknél, adóigazolások stb), így szerintem praktikusabb ez a módszer.

A 08T180 csak az elektronikus beküldésre és folyószámla kivonat lekérdezésére szolgál, de ha valamit pl személyesen vagy írásban kell javítani, már külön meghatalmazás kell.

Túriandi

Vissza: Egyéni vállalkozók