Adófórum

Adózási és számviteli információk

Lehet-e segítő családtag ?

Egyéni vállalkozók

Lehet-e segítő családtag ?

HozzászólásSzerző: erzsi50 » kedd jan. 22, 2008 4:21 pm

Légyszi nekem is küldj egy szerződés mintát! csiziimrene@freemail.hu

Köszi

erzsi50
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

Lehet-e segítő családtag ?

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » kedd jan. 22, 2008 4:27 pm

A Segítő családtag havi díjazása eléri a minimálbér 30%-át, akkor járulék fizetési kötelezettség alapja a kifizetett jövedelem, tehát vonni kell tőle és járulékot 9,5%+6% , fizetni kell a 29% tb járulékot is, EHOt is kell részarányosan. szja-t is vonni kell tőle és nincs alkalmazotti kedvezmény.

Szerintem csak akkor érdemes segítőcsaládtagot foglalkoztatni, ha nem éri el a minimálbér 30 %-át időarányosan havonta kapott jövedelem, mert akkor a járulék kimarad, de szjat ekkor is fizetni, kell mint a megbízási díjnál.

Márti

viragmarta60
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Lehet-e segítő családtag ?

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » kedd jan. 22, 2008 4:31 pm

Lehet , hogy csalódott vagy , de nincs külön jogszabály tudomásom szerint, ami kizárná a segítő családtag foglalkoztatását, kivéve ha a segítő családtag, olyan munkaviszony mellett akar segítő családtagként dolgozni, a hol a heti 36-órás foglalkoztatása, munkaszerződésben kikötö, hogy az ott végzendő munka mellet máshol nem dolgozhat. (Ezt csak komoly indokkal, de bizonyos munkáltatók esetében a munkaszerződés tartalmazhatja).

Egyébként az adózás miatt célszerűbb, főleg ha eseti csak alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatni.

Üdv: Márti

viragmarta60
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Lehet-e segítő családtag ?

HozzászólásSzerző: garbo50 » kedd jan. 22, 2008 5:07 pm

Szia!

Ez meg micsoda reakció? Az egyes és ötös válaszban szerintem a feltett kérdésedre választ kaptál.Klári válaszolt hogy nem zárja ki semmi hogy a 36 órás munkaviszonyban lévő segítő családtagként közremüködjön a ev-ben, ha megfelel a közeli hozzátartozó, Melcsi által leírt pontos megfogalmazásnak.

Amennyiben másra is kiváncsi vagy tedd fel konkrétabban a kérdésedet és szerintem akkor megfelelő választ is kaphatsz. Amilyen a kérdés olyan a válasz( lefordítva- amilyen a mosdó olyan a törölköző mondást)

Üdv.

garbo50
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Lehet-e segítő családtag ?

HozzászólásSzerző: mzs60 » kedd jan. 22, 2008 8:45 pm

>> Szia! Ez meg micsoda reakció? Az egyes és ötös válaszban szerintem a feltett kérdésedre választ kaptál... <<

Kösz, hogy mondod. Ilyen jogszabályt én se találtam. Mint ahogy írtam is. Csakhogy ezt a problémát is felvetettem közben:

>> Akkor miért írják a Jogtanácsadóban (ha jól emlékszek a decemberi szám talán) le ezt konkrétan? Ez van leírva: aki heti 36 órát meghaladóan - vagy elérően (?), bocs ezt most szúrtam be, mer nem emlékszek a pontos szóra - dolgozik, nem lehet segítő családtag. Vajon mire alapozzák ezt???? <<

Bocs, hogy nem keresem elő most hogy melyik szám hanyadik oldal, meg mi a szó szerinti szöveg, de sajna pont ez az értelme. Hanyatt is dobtam magam, amikor olvastam, hisz (úgy tudjuk) nincs ilyen jogszabályi pont. (Az újság nincs épp nálam, szombaton újra visszakapom, föltehetem a pontos szöveget...) No erre kérdeznék én rá, hogy vajon miféle jogértelmezés alapján írta ezt - gondolom valami jogász - a jogtanácsadó újságba. A Jogtanácsadósokat nem tudom erről kérdezni. Gondoltam hátha itt, de erre nem kaptam választ. Azt gondoltam itt ezen a fórumon jogértőbb emberek is vannak, mint én, aki nem vagyok jogász még közelről se. Hát ezért vagyok kicsit csalódott... Mert erre nem kaptam értelmezést... Üdv. Mzs.

 

mzs60
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

Lehet-e segítő családtag ?

HozzászólásSzerző: kaloczy » kedd jan. 22, 2008 9:08 pm

Hogy a Jogtanácsadóban mit miért ír valaki (aki nagy valószínűséggel jogász, vagy esetleg jogalsó), azt talán nem itt kéne megkérdezni. Jogászok előszeretettel nyilatkoznak adóügyekben, általában kapitalás marhaságokat.

Zsuzsa 

kaloczy
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Lehet-e segítő családtag ?

HozzászólásSzerző: melcsi62 » kedd jan. 22, 2008 9:13 pm

Szia mzs60!

Ez a Tbj. törvényből van, tehát törvény és nem újság. A törvény szerinti kivétel:

 ) Segítő családtag: az egyéni vállalkozónak, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság természetes személy tagjának az a közeli hozzátartozója, aki az egyéni vállalkozói tevékenység gyakorlásában, illetőleg a társaságban személyesen és díjazás ellenében - nem munkaviszony keretében - munkát végez, kivéve azt, aki saját jogú nyugdíjas, továbbá aki özvegyi nyugdíjban részesül, ha a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte.

 Üdv.

 

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Lehet-e segítő családtag ?

HozzászólásSzerző: validitas » kedd jan. 22, 2008 9:14 pm

Kedves Mzs!

"Segítő családtagként a vállalkozó közeli hozzátartozója [Ptk. 685. § b) pont], továbbá a vállalkozó élettársa, egyeneságbeli rokonának házastársa, házastársának egyeneságbeli rokona, valamint testvérének házastársa foglalkoztatható. Közeli hozzátartozók a Ptk alapján: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és neveltgyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér; hozzátartozó továbbá: az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a jegyes, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa;

Az Szja tv. az egyéni vállalkozónál a 16 életévet betöltött segítő családtag részére kifizetett díjazást de legfeljebb a mindenkori minimálbért meg nem haladó összeg és annak közterheit ismeri el költségnek, feltéve, hogy a segítő családtag legalább heti 40 órában közreműködik (főállású segítő családtag) vagy, ha a közreműködés ideje ennél kevesebb, akkor ezzel arányos rész, azzal, hogy egyebekben a főállású segítő családtag a költségelszámolás vonatkozásában alkalmazottnak minősül; (Szja 11.M.4.)

Társadalombiztosítási szempontból segítő családtagnak az egyéni vállalkozónak az a közeli hozzátartozója minősül, aki az egyéni vállalkozói tevékenység gyakorlásában személyesen és díjazás ellenében - nem munkaviszony keretében - munkát végez, kivéve azt, aki saját jogú nyugdíjas, továbbá aki özvegyi nyugdíjban részesül, ha a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte (Tbj. 4.§ g).

A segítő családtagok után járulékokat és tételes egészségügyi hozzájárulást akkor kell fizetni, ha az e jogviszonyából származó jövedelme eléri a tárgyhónapot megelőző hónap első napján érvényes minimálbér havi összegének harminc százalékát, illetőleg naptári napokra számítva annak harmincad részét (Tbj. 5§/1/ g), 1998:LXVI.tv. 6.§/3/ c). Ha ezt nem éri el, akkor 11%-os eü. hozzájárulást kell fizetni. (1998:LXVI.tv.3.§/1/ a).

dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértő"

Nem lehetséges, hogy valami ilyen írás volt, amiről szó volt? Illetve a járulékok kapcsán volt érdekes, hogy van-e heti 36 órát elérő munkaviszonya?

Ha a pontos megfogalmazást be tudnád írni, az sokat segíteni a válaszadásban, mert lehet, hogy csak félreértettél valamit.

Üdv: Böbe

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Lehet-e segítő családtag ?

HozzászólásSzerző: magyarnézsuzsa » szer. jan. 23, 2008 5:16 am

kedves Böbe!

A kisegitö családtag nem kap semijen formában bért,jutatást,van föállása vagy tanul.

Milyen formában tudnám ezt igazolni egy esetleges apeh ellenörzéskor?

Üdv. Zsuzsa 

magyarnézsuzsa
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

Lehet-e segítő családtag ?

HozzászólásSzerző: mzs60 » szer. jan. 23, 2008 8:02 am

Kösz a sok választ. Közben én is okosodtam. Sokat kellett agyalni rajta, mert jogász módon volt ez megfogalmazva... :)

Tehát én így értelmezem/zük (a könyvelőmmel eggyütt): Akkor nem lehet segítő családtag aki legalább 36 órát dolgozik, ha a vállalkozásban anyi bért kap, ami után már be kell jelenteni a TB-hez, mert két TB jogállása senkinek nem lehet és aki valahol 36 órát dolgozik, az már be van jelentve a TB-hez.... - Így talán tiszta ügy. (No de ebből (sajnos) az is következik, hogy így csak jó kevés pénz lehet neki adni...)

No de van itt még egy-két érdekesség, megosztom veletek is. Beolvastattam telefonon a Jogtanácsadóból (ami jelenleg a könyvelőmnél van). Gondolom ezek is valamiféle jogértelmezési szintű meglátások:

1. "Jogállására alapvetően a rokoni kapcsolatokon alapuló munkaviszony jellemző, jogi kötöttségektől mentes, munkaszerződés nem szükséges..." (!? - Mzs)

2. "...klasszikus értelemben nincs munkaideje..."

3. "...nem beszélünk szabadságról, egyéb, a munkaviszonyra jelemző juttatásokról..."

Hát amit az 1-es pontban írtam, az elég érdekes... Üdv. Mzs

 

 

mzs60
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

ElőzőKövetkező

Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 114 vendég