Adófórum

Adózási és számviteli információk

bevételi-kiadási pénztárbiz.

Számlázás

HozzászólásSzerző: bookmaker » szomb. jan. 19, 2008 8:00 am

Kedves Melcsi!

"amelyért a nyomtatvány értékét meghaladó vagy a nyomtatványon szereplő névértéknek megfelelő ellenértéket kell fizetni, vagy amelynek az illetéktelen felhasználása visszaélésre adhat alkalmat, szigorú számadási kötelezettség alá kell vonni."

Ezt a rendelkezést én is ismerem, de ez alapján pl.a bevételi pénztárbizonylat vagy az étkezési jegy ide sorolható, a kiadási bizonylat pedig nem ,mert az normális cégnél illetéktelen felhasználás esetén nem tud visszaélést okozni.

(persze akinél okozhat az besorolhatja, de ahol nem, ott ne terheljük már túl a könyvelőket.

bookmaker

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szomb. jan. 19, 2008 11:46 am

Szia Bookmaker!

Senki nem akarja az ev-t ilyesmivel túlterhelni szerintem azzal, hogy beidézi a tv-t, amit kértél. Az Ev ráadásul nincs kiadási pb-biz.használatára kötelezve, de ha figyelmesen olvastad az SZTV hivatkozást, akkor azzal kezdődik, hogy pénzkezeléshez , .... tehát, ha a pénzkezeléssel kapcsolatban használok sorszámozott, stb. bizonylatot, akkor szerintem az szigorú számadású  a többi meghatározástól függetlenül is. De lehet én értelmezem félre. Szerintem a szigorú számadású nyomtatvány nyilvántartása nem a könyvelő feladata (természetesen adott esetben, munkaviszonyos könyvelőnél lehetséges), gondoljunk csak a megbízott könyvelőkre, könyvelő irodákra. Az aott nyomtatványt a beszerzéskor kell bevezetni a szig. számadású nyomt.nyilvántartásba pl. számlatömb,stb., - s nem akkor amikor a könyvelő már találkozik azzal a kiadott számlával, stb.

Nekem minenesetre megnyugtatóbb a pénztári dolgoknál, ha a könyvelésre elhozott bizonylatok pénztári bizonylattal kerülnek hozzám. Nem mondhatja a kedves ügyfél, hogy na azt a számlát azt nem ő adta, az csak a könyvelő jószándékkal az ő nevére szerezte és bekönyvelte, stb.

Az, hogy ki hogyan jár el adott ügyfelével szemben, mit tanácsol az ügyfélnek, hogy mit tegyen a szig.számad.nyilvántartásába és mit ne, mindenki saját belátása, stb. alapján teszi.

Üdv. 

melcsi62

Előző

Vissza: Számlázás