Adófórum

Adózási és számviteli információk

EV,pénztárgép,pénztárjelentés

Egyéni vállalkozók

EV,pénztárgép,pénztárjelentés

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! 

Egyéni vállalkozó, aki az üzletében pénztárgépet használ. Kell- e hogy készítsen pénztárjelentést? Naponta a pénztárgép bevételéről bevételi pénztárbizonylatot állít ki, és hó végén egy összesítő táblázatban a bevételekről gyűjtőnként egy kimutatást készít. Ez jó így?

A pénztárgép kasszájában csak a napi vevők által fizetett összeg található. Az áruvásárlásra, egyéb kifizetésekre a vállalkozás pénzét egy külön kazettában tartja, ebből fizeti a szállítókat. Vagy a pénztárgép kasszájában kellene tárolni, és a szállító kifizetésekor ezeket a tételeket beütni mínusszal?Határozottan állítja, hogy neki kell a Pénztárjelentés nevű nyomtatványt is vezetni, mert ettől is, attól is ezt hallotta, a könyvelőjük mondta. (gyanítom, hogy ezek a társas vállalkozók)

Várom a véleményeteket! Az utóbbi időben kezdek elbizonytalanodni!!!!

Köszi:Nelly 

tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

EV,pénztárgép,pénztárjelentés

HozzászólásSzerző: Babu » pén. jan. 18, 2008 5:35 pm

Szia Nelly!

Az előbb már valahol írtam, hogy szerintem az egyéniknek, akik pénztárkönyvet vezetnek nem kell pénztárjelentés. Én úgy gondolom, mivel nem tartozik az SZv. tv. hatálya alá, és azt az írja elő, ezért nem kell.

Üdv Babu 

 

Babu
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

EV,pénztárgép,pénztárjelentés

HozzászólásSzerző: szinva-napfeny » pén. jan. 18, 2008 5:44 pm

 

   Szia Nelly !

   Nekem is van egyéni vállalkozóm aki pénztárgépet használ és mi is használjuk a pénztárjelentés

   nyomtatványt amit a napi zárás után kell a vállalkozónak kiállitani. Kb  két éve kötelező én

   ugy tudom pedig mi is egyszeresek vagyunk.

   üdv. Mari

szinva-napfeny
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

EV,pénztárgép,pénztárjelentés

HozzászólásSzerző: Babu » pén. jan. 18, 2008 5:51 pm

Én úgy tudom, hogy a pénztárgép záráshoz kell jelentés.

Volt már több ev-s ellenőrzésem, soha nem kérték tőlem.

 

Babu
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

EV,pénztárgép,pénztárjelentés

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » pén. jan. 18, 2008 5:52 pm

Szia Nelly! Az e. vállalkozónak nem kell készíteni pénztárjelentést. Amikor a nap végén lezája a péntárgépet,csak váltópénz maradhat a kasszába, az összeget rögzíteni kell , az lehet egy füzet is dátummal ellátva. A lényeg, ha az APEH váratlanul ellenőriz, a kasszában lévő összegnek egyezni kell a pénztárgépbe beütött osszeggel + a váltópénz. Régebben  történt egyik vállalkozómnál hasonló ellenőrzés.Mária
valterjozsefne
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

EV,pénztárgép,pénztárjelentés

HozzászólásSzerző: erzsi50 » pén. jan. 18, 2008 6:17 pm

Szia Nelly!

Az teljesen biztos, hogy pénztárjelentést egyéni vállalkozónak nem kell vezetni, mivel a számviteli tv. írja ezt elő, és az ev.-ra nem vonatkozik a számviteli törvény. De

Szerintem egy magára adó egyéni vállalkozó  nem az apeh miatt, hanem saját maga miatt kell, hogy vezesse, mert így azonnal látja, hogy hogy áll "pénzügyileg"- nem utólag szól neki a könyvelője, hogy a kasszája "minuszos" és netán tagi betétet kell könyvelni. ( Ez utóbbiról mindenki tudja, hogy az apeh vagyonosodási vizsgáatainak kedvenc témája )

 

 

erzsi50
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

EV,pénztárgép,pénztárjelentés

HozzászólásSzerző: garbo50 » pén. jan. 18, 2008 6:52 pm

Sziasztok!

Biztosan nem mondok ujat vele, de esti pénztárgép zárásánál, mi az amit a vállalkozó levesz a gép zárásakor?

A neve napi forgalmi jelentés, mely tartalmazza mind azokat az adatokat, melyet anno a pénztár jelentésnek ( szoros elszámolású üzletekben volt kötelező) tartalmaznia kellett. Akkor miért kellene még egy ugyanilyen dokumentáció? Ezen szerepel a sorszám, a bevételek bontása áfa szerint,  fizetés módja szerint (kp, csekk stb) stornó,a váltópénz, a napi forgalom és a halmozott, a pénztárgép üzemelése óta elért forgalom. A gépben benne marad az ellenőrző ( másolati pl) mely biztonságosan plombával le van zárva.  

Üdv. 

garbo50
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

EV,pénztárgép,pénztárjelentés

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » pén. jan. 18, 2008 8:08 pm

Sziasztok!

Az APEH a követelményeket így határozza meg:

5. A pénztárgép használatával összefüggő további előírások

5. 1. A szervizelő műszerész munkájának megkezdése előtt köteles a használó számára igazolni a szervizelési jogosultságát. A pénztárgépet használó a pénztárgépnapló folyamatos vezetését köteles a szerviztől megkövetelni, a beírásokat ellenőriznie és aláírásával igazolnia kell. A pénztárgépnapló mindaddig, amíg a gép a birtokában van, az adózás alapbizonylataként is funkcionál az ellenőrző szalagokkal együtt. A pénztárgépet használó köteles a naplót a készülék üzemelési helyén, mozgóárusítás esetén pedig a napi elszámolási telephelyen tartani.

5. 2. A pénztárgépbe történő bármilyen olyan beavatkozás esetén, amely a plomba megbontásával jár, a szerviznek az eseményt a pénztárgépnaplóban rögzítenie kell.

5. 3. A pénztárgépnapló elvesztése, megsemmisülése esetén a használó köteles a szervizt haladéktalanul értesíteni, mely a bejelentést követően 3 napon belül a tényről jegyzőkönyvet köteles felvenni. Új pénztárgépnaplót csak a pénztárgép beszerzését hitelt érdemlő bizonylatának bemutatása után állíthat ki a szerviz, és a felvett jegyzőkönyvben valamint az új naplóban köteles rögzíteni a pénztárgép adómemóriájának bevételi adatát. Ha a forgalmazótól pénztárgépnapló beszerzésére nincs lehetőség, akkor a közlemény 3/1., 3/2., 3/3. sz. melléklete szerinti minta alapján a pénztárgépnaplót a szerviz is elkészítheti.

5. 4. Az adóalany köteles bevételeinek ellenőrzéséhez a napi forgalmi jelentéseket, az ellenőrző szalagot vagy az elektronikus napló adathordozóit, időrendi sorrendben, legalább a II. A). 1. 2. pont szerinti elévülési ideig úgy megőrizni, hogy az az ellenőrzéskor áttekinthető és azonosítható módon rendelkezésre álljon.

Minden év elején - külön kiadott APEH közleményben szabályozott módon - az előző naptári évre vonatkozóan a pénztárgép adómemóriájának kiíratását - a bevétellel való egyeztetés érdekében - el kell végezni, és azt az ellenőrzés céljára megőrizni. A kiírt összesített adatokat a kiíratást végzőnek a pénztárgépnaplóban is rögzíteni kell.

5. 5. Ha az adóalany egy adott pénzátvételi helyen pénztárgépet használ, akkor abban minden, az adott pénzátvételi helyen realizált bevételt (számlával, egyszerűsített számlával kísért bevételt, készpénzkímélő eszközzel vagy utalvánnyal történő fizetést is) rögzítenie kell. Számla, egyszerűsített számla kibocsátása esetén a gépi nyugtát a számla tőpéldányához kell csatolni és azzal együtt megőrizni, kivéve, ha a nyugta szerepét betöltő nyomtatvány a kifizetett szolgáltatás igénybevételi jogosultságának igazolására is szolgál. Amennyiben a pénztárgép a II.A.)1.15.2. szerinti egyszerűsítetett számla kibocsátására is alkalmas, nem szabad külön nyugtát kibocsátani.

A banki átutalással kiegyenlített bevételeket nem kell a pénztárgépben rögzíteni.

5. 6. A pénztárgépbe - első tételként - az üzemszünet alatt kiadott kézi nyugták, számlák összesített bevételét vagy cseregép esetén az abban elért bevételt egy összegben, áfa csoportonként be kell ütni. Ez történhet az erről készült gépi nyugta, egyszerűsített számla megőrzése és arra történt feljegyzés mellett, a kézi nyugta, számla másod példányokkal, illetve a cseregép lapjával való dokumentálással együtt.

http://209.85.135.104/search?q=cache:wIlUNeRZnTMJ:www.apeh.hu/adoinfo/penztargep/kozl_2006.html%3Fpagenum%3D7||p%C3%A9nzt%C3%A1rg%C3%A9p||bev%C3%A9tel%C3%A9nek||nyilv%C3%A1ntart%C3%A1sa&hl=hu&ct=clnk&cd=1&gl=hu&lr=lang_hu

Nos! Arra a következtetésre jutottam, hogy az eddigi gyakorlat nem helytelen, fölösleges lenne újabb és újabb papírkupacot gyártani. Az előírás nem tartalmazza azt, hogy a váll.összes készpénzét a pénztárgépben kell tartani, tehát a szállítókat fizetheti nyogodtan a kazettából.

Köszönöm Mindenki értékes hozzászólását! Külön köszönet garbo50-nek a tömör, logikus érvelésért!Nelly

tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

EV,pénztárgép,pénztárjelentés

HozzászólásSzerző: olahneedit » pén. jan. 18, 2008 8:54 pm

DF200-ast, vagyis Napi pénztárelszámolás tömböt akkor szoktunk használni, ha az üzletben alkalmazott van. Ez a nyomtatvány ugyanis az ő elszámoltatását szolgálja. Egy kereskedelmi üzletben nem lehet "alsó kassza" legfeljebb a tulajdonos pénztárcája. Ha az alkalmazott a pénztárgépes bevételből fizeti ki a szállítót, akkor azt az összeget "lefölözi", a pénztárelszámolás elkészítésénél pedig dokumentálja még azt is, ha a tulaj "fölöz". Egy üzlet pénztárgépének hűen tükröznie kell az üzlet készpénzforgalmát.

Lásd #4-es hozzászólás.

Az APEH  első dolga, hogy lezárja a gépet: ha a kasszában több pénz van, mint amit a záró szalag mutat, akkor bevételt titkoltál el. Ha kevesebb, és a tulaj "pont akkor"vitte el a besz. számlákat, akkor számla nélkül vásároltál. Tehát még egyszer: Egy üzlet pénztárgépének hűen tükröznie kell az üzlet készpénzforgalmát !!!!!!!!!!!

Edit

olahneedit
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

EV,pénztárgép,pénztárjelentés

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » pén. jan. 18, 2008 9:24 pm

Szia Edit!

Nincs alkalmazott, a tulajdonos van az üzletben. A pénztárgép bevétele rendben szokott lenni, tehát a bevételt és a reggel betett váltópénzt mutatja a zárás.Lottóárusítással is foglalkozik, ezt a pénzt szintén külön kezeli, ugyanis erről nyugtát sem kell neki adni. A lottógépben van ez a pénz, a nyereményt ebből fizeti ki, ez gyakorlatilag nem az ő pénze, kiveszi az elszámolás alapján a jutalékát, ezt beüti a pénztárgépbe, a maradékot pedig befizeti az SZRT számlájára.

Megítélésem szerint a vállalkozó házipénztára nem egyenlő a vállalkozás pénztárgépével, mert ha ebből indulunk ki a pénztárkönyv alapján kimutatott egyenlegnek a pénztárgépben a helye. A vállalkozás, mivel évek óta nyereséges, pedig a váll.kivét is elég tisztességes, az év végi jövedelem is (az adózott jövedelem is kifizetésre került, mármint nem felejtettem a pénztárban), összegyűlt 2-3 mill. Ft. Így minden reggel a 2-3 mill.ft-ot el kellene helyezni a pénztárgépben, este pedig kivenni?

Kíváncsian a további véleményeket is! Kérek mindenkit,aki olvassa a kérdést ossza meg velünk a tapasztalatát!

Üdv:Nelly 
tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 88 vendég

cron