Adófórum

Adózási és számviteli információk

Kieg. EV.kivét, vagy osztalék ?

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: FRU-ANET » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Szeretném a véleményeteket ill. segitségeteket kérni !Kieg.tev-ű EV  összes jövedelme 2007-ben 351357.-Ft Számolgattam. 1./ Kivettem váll.kivétként 300ezer ft-ot a többit pedig osztalékként.Levezettem a 0753-on,természetesen minden fizetnivalót kiszámoltam, ill. a gép.

2./Második lépésben megcsináltam úgy, hogy mind kivettel a 351357.-ftot váll.kivétként.Szinte minimális eltérés van akét varriáció között. A 13-as táblán az 5-ös kódot jelöltem. Szerintetek jó ez így,mert akkor ez egyszerűbb lenne ilyen kicsi összegeknél ?

Még  valami, nincs támogatása a vállalkozónak a05-15-ös táblára mit kell írni, mert 2006-ban elég volt

egy "X"és kész, most meg fogalmam sincs , de hülye vagyok a deminimis-hez is. Köszi: Magdi

FRU-ANET

HozzászólásSzerző: melcsi62 » hétf. jan. 14, 2008 5:28 pm

Azt tudod, hogy mennyi a nyugdíja??, mert a vállakozói kivét az összevonandó jövedelem, a vállalkozói osztalékalap pedig nem. Ha a nyugdíja esetleg ott jár a havi 140 ezer körül, akkor a vállakozói kivétje már 36%-kal SZJA-zik.  Van-e más összevonandó jövedelme, valamint tudna-e valamilyen összevonandó jövedelem SZJA-jából érvényesíteni adókedvezményt (biztosítás,stb.), amihez jól jön neki, ha van olyan összevonandó jövedelme is, amivel szemben kitudja használni a kedvezményeit.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy több mindent célszerű vizsgálni az ev-nek, nemcsak azt, hogy esetleg melyikkel fizet többet, vagy kevesebbet közvetlenül a vállalkozásból.. 

Az x-elésről, meg hogy 1-6 kódig melyik, hát még a 0753-as bevalláshoz van idő.  Ha az elvárt jövedelemre gondolsz, akkor annyi vállalkozói osztalékalapot azért hagyjál, ami eléri az éves korrigált  bevétel  50%-ának a 2 %-át. Ha nem akar nyilatkozgatni,stb. 

melcsi62

HozzászólásSzerző: kovigabi54 » pén. jan. 18, 2008 5:32 pm

Sziasztok!

Ez a téma engem is érdekelne.A nyugdij összegéről kapnak valami igazolást a vállakozók vajon?,vagy mi alapján állítjuk be?Éves korrigált bevétel 50%-a,mivel korrigálunk?Ha nincs osztalékalap,min kell nyilatkozgatni?Sok a kérdés de most már mindent kérdezni kell,már szigorodnak a dolgok.

Üdv.......Gabi

kovigabi54

HozzászólásSzerző: Babu » pén. jan. 18, 2008 5:42 pm

A nyugdíj összegéről év elején kapnak igazolást. Az alapján kell beállítani, azon rajt lesz a 2008. évi havi nyugdíja is.

A többihez még nem nagyon tudok hozzászólni. Én még az ÁFÁ-nál tartok 2007-re.

Babu

Babu

Vissza: Egyéni vállalkozók