Adófórum

Adózási és számviteli információk

Fordított ÁFA ?

ÁFA

Fordított ÁFA ?

HozzászólásSzerző: GIN » csüt. jan. 17, 2008 7:44 pm

Válasz erre: #36 M.Éva

Kedves Éva!

Azt írod a válaszod második bekezdésében: „...ha az adott szerződéssel kapcsolatban legalább 1 számlát már 2007.12.31-ig kiadott) sima módon áfázik a szerződés "élete" végéig!!!

Ez nagyon jó, ha így van!

Azt is mondod erről, hogy az: „Átmeneti rendelkezés ezt legalább egyértelművé teszi!” Én nem találtam, sajnos meg ezt a rendelkezést az átmenetiek között. Lehet, hogy ügyetlen voltam.

Kérlek, add meg légy szíves, hogy pontosan melyik paragrafus, melyik része teszi ezt egyértelművé, s ha tudod másold be légy szíves a törvényszövegrészt is, amiből ez kiderül.

Ez mindenkinek, és persze Jánosnak is fontos eszköz lenne a kezében a jövőt illető, sürgős szerződéses intézkedésekhez.

Segítséged előre is köszönöm:

Üdv: Apafy

GIN

Fordított ÁFA ?

HozzászólásSzerző: M.Éva » csüt. jan. 17, 2008 9:01 pm

Kedves Apafy!

"

269. § (1) Abban az esetben, ha e törvény és az Áfa tv. ugyanazon érintett félre vagy felekre nézve ugyanazon tényállásbeli elemeken nyugvó adóztatandó ügyletből származó, önadózással gyakorlandó jogokról és kötelezettségekről egyaránt rendelkezik, az önadózással gyakorlandó jogokat és kötelezettségeket e törvény hatálybalépésétől kezdődően is kizárólagosan az Áfa tv. rendelkezései alapján kell megállapítani és alkalmazni, kivéve, ha e törvény az Áfa tv.-hez képest valamennyi érintett félre együttesen és összességében a kötelezettségek hiányát állapítja meg, vagy kevésbé terhes kötelezettségeket állapít meg, illetőleg új jogokat vagy többletjogokat állapít meg. Utóbbi esetben a jogokat és kötelezettségeket - valamennyi érintett fél együttes döntése alapján - e törvény rendelkezései alapján lehet megállapítani és alkalmazni még akkor is, ha azok e törvény hatálybalépését megelőzően - az elévülési időn belül - keletkeztek, feltéve, hogy erről a döntésről valamennyi érintett fél közös elhatározással, előzetesen és írásban nyilatkozik az állami adóhatóságnak, amelynek legkésőbb 2008. február 15. napjáig az állami adóhatóság illetékes szervéhez be kell érkeznie. A határidő elmulasztása esetében igazolási kérelem benyújtásának nincs helye. Ilyen esetben az önellenőrzés pótlékmentesen végezhető el.   "

A héten egy PM szakemberekkel megrendezett konferencián vettem részt, ahol ezt a passzust magyarázták, mivel felvetődött a probléma, hogyha 2007-ben már egy szerződés alapján állítottak ki áfás számlát (részszámla, elölegszámla), ezt hogyan kell egy 2008-as végszámlába beleilleszteni?

Erre jött a válasz, hogy erről az átmeneti rendelkezés rendelkezik. Ebben az esetben az adott szerződés fennállása alatt a megkezdett áfa-számlázási móddal kell végig élni. Illetve választási joguk van együttesen a feleknek, de ezt be kell jelenteni, mivel akkor az eddigi számlákat helyesbíteni kell, ez pedig önrevíziót von maga után. Ezzel a bejelentéssel február 15-ig lehet élni, és az ehhez kapcsolódó önrevízió pótlékmentes!

Természetesen adott volt a kérdés, hogy meddig lehet a régi módon számlázni egy ügyfélnek a fordított áfa helyett. Erre az volt a válasz, hogy amíg a szerződés él, ami lehet határozott idejű, határozatlan idejű,eseti megállapodás- szóval a vég-teljesítésig!

Nekem ez a rész teljesen logikus, az egésznek így van valami értelme, és így nincsen "fenekestül felforgatva a világ"!

Üdv:Éva

Mindenkinek jó éjszakát!Nyakamon az áfa, de nem tudom megállni, hogy be-be kukkantsak!(és nincs időm szép kidolgozott válaszra, de talán érthető voltam)  

M.Éva

Fordított ÁFA ?

HozzászólásSzerző: zspotorke » csüt. jan. 17, 2008 9:37 pm

Szia GIN!

APEH honlap (2008.01.08)

Amennyiben olyan ügylethez történt előlegfizetés, vagy részteljesítés 2007. december 31-ig bezárólag, mely 2008. január 1-jétől fordított adózás hatálya alá tartozik, úgy az új Áfa-törvény 269. § (1) bekezdése értelmében még a teljes ügyletre az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvényt (továbbiakban: régi Áfa-törvény) kell alkalmazni, vagyis nem kell fordítottan adózni sem az előleg, sem a teljesítés után, még akkor sem, ha a teljesítés 2007. december 31-e után következik be. Ugyanakkor az új Áfa-törvény 269. § (1) bekezdése lehetőséget biztosít arra, hogy amennyiben az új Áfa-törvény rendelkezései valamennyi érintett félre együttesen és összességében kedvezőbbek, mint a régi Áfa-törvény, akkor az új Áfa-törvény rendelkezéseit lehet alkalmazni. Azonban ennek feltétele, hogy a felek erről a döntésről írásban nyilatkozzanak, mely nyilatkozatnak 2008. február 15-ig az állami adóhatóság illetékes szervéhez be kell érkeznie.

üdv: P.Zsuzsa 

zspotorke

Fordított ÁFA ?

HozzászólásSzerző: Napraforgó » csüt. jan. 17, 2008 9:58 pm

Szia Melcsi! A fordított adózáshoz nem tudok hozzászólni, de az "Úr" stílusához  igen. És ez nekem sem tetszik... de nagyon nem... !!! Üdv:Napraforgó
Napraforgó

Fordított ÁFA ?

HozzászólásSzerző: GIN » csüt. jan. 17, 2008 10:55 pm

Szia Zsuzsa!

Köszönöm a gyors reagálásod. Ismertem ezt az APEH tájékoztatót, de majdnem megfeledkeztem róla.

Mit gondolsz? Ez értelmezhető úgy, hogy – mondjuk elkerülendő a fordított adózást – ha egy építő vállalkozó 20 évre szóló átalánydíjas szerződést kötött dec. 1-én egy budapesti szálloda épületének havonkénti átvizsgálására és az esetleg előforduló hibák javítására, az épület karbantartására, akkor (az eredeti hibás mondatrész utólag kihúzva!) 20 évig nem kell majd fordítottan adóznia? Vagy ha határozatlan időre kötik ugyanezt a szerződést, akkor akár a végtelenségig? Ui. állítólag M.Évának ezt mondták a PM-es előadók. Lásd fentebb.

Mit gondolsz?

Előre is köszönöm a válaszodat – ha és amikor időd van rá. Nem égetően sürgős.

!

GIN

Fordított ÁFA ?

HozzászólásSzerző: BaraMa » csüt. jan. 17, 2008 11:07 pm

A bejelentést akkor kell megtenni 2008.02.15-ig, ha nem ÁFÁ-san, hanem fordított adózással szeretnék a felek a teljesítést számlázni 2008-ban.

Ld - Nyilatkozat-minta az APEH honlapon.

Rosszul értelmeztem?

BaraMa

Fordított ÁFA ?

HozzászólásSzerző: olahneedit » csüt. jan. 17, 2008 11:09 pm

Várj Apafy!

ÖÖÖÖ akkor hogy is van ez? Te azt olvastad ki belőle, hogy csak akkor kell mindkettőnek egyetértve bejelenteni, ha egyenes áfát választanak a tavaji szerződéses teljesítésekre? Én pont fordítva gondolom. Vagy nagyon-nagyon buta vagyok.

Figyelj csak Apafy!? Te annyit jártál-keltél már a világban, sok mindennel találkoztál. Megkérlek, hogy ugyan nézz már át az SZJA-s kérdésekhez. Tőzsdei opciós ügylettel kapcsolatban tettem fel kérdést. Megnéznéd a kedvemért?

Előre is köszönöm: Edit

olahneedit

Fordított ÁFA ?

HozzászólásSzerző: GIN » pén. jan. 18, 2008 12:10 am

Válasz erre: #41 M.Éva

Kedves Éva! Szép álmokat kívánok Neked! De azért leírom a gondolataimat.

A gyors válaszodat köszönöm, és tökéletesen érthető.

Természetesen a 269.§ (1) bekezdését ismertem, csakhogy én nem tudom úgy értelmezni, ahogy a PM-esek mondták Nektek. hogy a benne foglaltak teljesítése esetén pl. akár 20 évig, vagy a végtelenségig – pl. egy határozatlan időre szóló épületkarbantartási szerződés esetén – el lehetne kerülni a fordított adózást. Lásd P. Zsuzsának írottakat fentebb.

Igaz, ez egy általam még soha nem látott (pedig sok mindent megértem már) piszokul elvontan megfogalmazott és két, kb. 6 és fél soros mondatból álló passzus. Mondhatná valaki némi malíciával: na ezt kapd ki Apafy, a jogszabály-értelmezés önjelölt nagymestere. Vagy: hogy ez az amikor a hóhért akasztják.

De akkor nem ismer! Én nem adom fel. Nem vagyok az a típus. Paralel igyekszem értelmezni e passzust a 262.§ (1) a) ponttal és más paragrafusokkal. Különösen, ha valami gyanúsat, ellentmondót érzek a szöveg rendszerében. Márpedig most érzek. Ez méginkább ösztönöz a sejtéseimet megvizsgálni.

Mindazonáltal – szerintem – aki él az APEH felé a 2008.02.15-ig való bejelentéssel, az a fordított adózás esetén, hacsak nem EVA alany, semmit sem nyerne és semmit sem vesztene. Mert nincs anyagi ellenérdeke a fordított ÁFA ellen! Hiszen – gondold csak meg: eddig is, ha számlázták a teljes ügyletet, az áfán sem nyerni sem veszteni nem lehetett – ez egyszerű számpéldán belátható. Következésképp pusztán abból, hogy 2008-tól, a fordított adózás esetén, a vevő az államnak fizeti az áfát és nem az eladónak, nem változik meg a 2007-ig tartó helyzet: az áfán mostantól sem lehet nyerni sem veszíteni! A fordított áfa szándékos elkerülése anyagilag a számlázó-befogadó feleket nem, legfeljebb az újtól való félelem tekintetében motiválhatja. Vagyis anyagi és adminisztrációs téren nem nyernek és nem is veszítenek. A fordított áfa az államot hivatott védeni mind az EU-ban, mind nálunk, s nem a megkopasztás eszköze. Tehát a számlázó „fehér” gazdaságnak nincs miért kifejezetten kikerülnie a fordított áfázást – az újdonságtól való félelmet leszámítva. (Mellesleg nézd csak meg a mezőgazdaságban tevékenykedők különös szabályait. Főleg a kompnzációs felár ügyét. A kilencvenes évek óta alkalmazzák - lényegileg a felvásárló fizeti a (fordított) áfát - persze előzetesként le is vonhatja, mint az ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatások fordított áfája esetében az igénybevevő.)

Szóval. Ezért mondtam Neked a legelső reagálásomban, hogy igaz amit mondasz az átmeneti szabályról – a „élete végéig” időtartamra vonatkozó használhatóságát nem osztva -, ámde ezt én a probléma, mármint a fordított adózás mibenléte, lehető alkalmazási eseteinek megválaszolása megkerülésének tekintem, hisz azokra így nem adunk-kapunk választ. Egyet értesz? Ha nem írd meg légy szíves, hogy miért.

Na most már én is elteszem magam holnapra. Jó éjszakát és még egyszer szép álmokat!

GIN

Fordított ÁFA ?

HozzászólásSzerző: GIN » pén. jan. 18, 2008 12:20 am

Szia!

Bocs. Fordítva mondtam, Elnézést! Már úgy látszik mára kinyiffant az agyam.

Majd jobban figyelek.

GIN

Fordított ÁFA ?

HozzászólásSzerző: GIN » pén. jan. 18, 2008 12:31 am

Szia Edit!

Ne bomolj má'! Nem vagy Te buta. Neked van igazad, én írtam fordítva. Lásd #48 BaraMa-nak írott válaszomat.

Most megfogtál! A tőzsdei opciós ügyletekhez nem értek - egyszerűen, mert soha nem érdekelt a tőzsde a kötelező kollokviumon túl -, de azért ha segítségül megadnád a téma címét vagy ide tennél egy oda vezető linket, akkor megnézem.

Üdv Apafy

GIN

ElőzőKövetkező

Vissza: ÁFA