Adófórum

Adózási és számviteli információk

Hogyan kell az ingatlanbeszerzést könyvelni?

Egyéni vállalkozók

Hogyan kell az ingatlanbeszerzést könyvelni?

HozzászólásSzerző: KláriFA » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni az ügyben,hogy ingatlanforgalmazással foglalkozó cégnél,hogyan kell könyvelni az ingatlan illetve a telek beszerzését és miként kell nyilvántartani?Én azt gondolom,hogy áruként,de megerősítést kérnék ebben.A cég a kész ingatlant vásárolja meg,nem ő építi.A 2008.-as ÁFA trv.szerint már nem számít a  bevételi határ az ÁFA visszaigénylésnél.A kérdésem az lenne,hogy ebben az esetben ez a cég is visszaigényelheti,az ingatlanbeszerzés utáni ÁFÁ-t?A cég 2007 szeptemberében alakult és nem volt még semmi bevétele.

Előre is nagyon köszönöm a segítséget! 

KláriFA
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

Hogyan kell az ingatlanbeszerzést könyvelni?

HozzászólásSzerző: melcsi62 » hétf. jan. 14, 2008 7:31 pm

 

Szia!  Nem írod, hogy 2008-ra az ingatlanértékesítések tekintetében ÁFA körösséget választottatok-e.   Feltételezem, hogy igen, valamint az ingatlant esetleg 2007-ben vette a cég. Azt sem írod, hogy az ingatlant mikor vettétek, de azért megpróbálok valamit.

Amit továbbértékesítési célra vásárolok, az a forgóeszközök közé, a készleteken belül áru.  Ha akár lakóingatlant vásárolok, építek továbbértékesítési célra 2007-ben/2008-ban az ÁFA levonható. 

A 4 millió forintos "bevételi/adóalap" határ elérése már nem feltétel a visszaigényléshez, de a beszerzési számlák kifizetettsége igen (a fordított ÁFA-san érkezett számlák kifizetettségét nem kell vizsgálni).  Ha 2007-ben alakultatok, akkor 2008-ban negyedéves ÁFA bevallással kezdtek. 

De figyelemmel kell lenni, arra is, hogy ki a vevő (belföldön bejegyzett ÁFA körös adóalany/EVÁ-s,  vagy mentes, alanyi mentes ,vagy magánszemély/

Az ÁFA  törvény 86. §-ában adómentes ügyletekként meghatározott ingatlan-értékesítések tekintetében az adóalanyokat megilleti az a jog, hogy ezen értékesítéseiket adókötelessé tegyék. Ez irányú választásuk esetén az értékesítés adókötelessé válik, amely után vagy az értékesítő adóalany köteles áfát felszámítani, vagy - a fordított adózásra vonatkozó feltételek megvalósulásakor - áthárított adó hiányában az ügyletet terhelő áfa-fizetési kötelezettségnek közvetlenül a belföldön nyilvántartásba vett adóalany vevő tesz eleget. Az adófizetésre kötelezett személyétől függetlenül fennáll, hogy az értékesítő adóalany az adókötelessé tett ingatlan-értékesítéséhez kapcsolódó beszerzései tekintetében levonási jogot gyakorolhat.

142. § (1) Az adót a termék beszerzője, szolgáltatás igénybevevője fizeti:
e) a 86. § (1) bekezdésének j) és k) pontja alá tartozó termékértékesítés esetében, ha az értékesítő adóalany élt a 88. §-ban említett választási jogával;

  A termékértékesítések köréből így fordított adózás érvényesül például olyan ügyletek esetében, . azok az ingatlan értékesítések (nem új beépített ingatlan, építési telek kivételével a földterület), amelyek főszabály szerint adómentesek ugyan, de az értékesítő adóalany adókötelezettséget választottak rájuk.
 

Tehát ha te 2008-ban egy Mao-n nyilvántartásba vett , ÁFA körös adóalanytól vásárolsz ingatlant, aki az ingatlanértékesítései tekintetében szintén ÁFA körösséget választott, akkor ő már fordított ÁFÁ-val fogja neked eladni az ingatlant, ami után te fizetsz,s egyben vonsz le.

 

 

 

 

 

 

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Hogyan kell az ingatlanbeszerzést könyvelni?

HozzászólásSzerző: KláriFA » hétf. jan. 14, 2008 10:12 pm

Szia Melcsi!

Köszönöm a segítséget,valóban arról nem írtam,hogy ÁFA körösséget választott a cég.A számla egyébként 2007.12.27-i teljesítésű,a cég ekkor vásárolta  az ingatlant.A fordított adózást már kiveséztük,bár néha még gondolkodtatóba ejt.Egyelőre ebből az ingatlanbeszerzésből még nem keletkezett bevétele,még nem értékesítette.Ha áruként szerepel a könyvelésben,akkor ELÁBÉ-t is számolhatok rá(pl.iparűzési kiszámításánál)??

Köszönöm!

KláriFA
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

Hogyan kell az ingatlanbeszerzést könyvelni?

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szer. jan. 16, 2008 8:45 pm

Ha áruként fogod eladni, akkor  - most dec-31-el mindenképpen a 2-es árukészlet számládon lesz, az árbevétel a gondolom teljesen tiszta, (tehát ez nem egyéb bevétel lesz mint tárgyie.értékesítés) 91-es tev.ért.nettó árbevétel, stb..  S az eladáskor, vagy (ha időközönkénti elábé feladás van, akkor akkor) 2-es áru K/  81.. ELÁBÉ T a nyilv.tart.értéken.   Az elábé az IPA alapnál levonható tétel, az ELÁBÉ majd az elvárt jöved.minimumnál is csökkentő tétel.  
melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Hogyan kell az ingatlanbeszerzést könyvelni?

HozzászólásSzerző: KláriFA » szer. jan. 16, 2008 9:28 pm

Szia Melcsi!

Ne haragudj az értetlenkedésért,de miért hangsúlyoztad--HA ÁRUKÉNT ADOM EL--.Továbbértékesítési céllal veszi meg,így csak áruként adhatja el.Vagy nem jól gondolom?

Köszönöm,Klári.

 

KláriFA
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

Hogyan kell az ingatlanbeszerzést könyvelni?

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szer. jan. 16, 2008 9:45 pm

Szia!  Azért mert pont én jártam úgy - azzal kezdtem el itt, mint először kérdező a pályafutásomat pár hónapja - hogy vettem egy lakóingatlant továbbértékesítési céllal, tehát áru, és így az ÁFÁ-t is visszaigényeltem -, több, mint 2 évig árukészleten is volt, majd ezelőtt pár hónappal a tulajdonosok úgy döntöttek, hogy mivel jó áron nem tudják eladni, - akkor bérbeadással hasznosítják -, ami meg ugye akkor beruházás/tárgyieszköz, s mivel ha a lakóingatlant beruházásként/tárgyieszközként vettem volna meg, akkor az ÁFA nem lett volna levonható, 2007. végén meghogy beruházás lett, hát szépen a piaci értéke után ÁFÁ-t kellett fizetni utánna - nem keveset.    S ráadásul még hozzátették, hogy addig is még bérbe lesz adva, keresik a jó vevőt, s ha jó vevőt találnak, akkor majd eladják, mint tárgyieszközt.

 

Ezért fogalmaztam óvatosan. De természetesen ha értékesíted, az áru eladás és az árukészlet az Elábéval szemben "vezetődik ki".

Bocs, ha esetleg megtévesztő volt a ha. 

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Hogyan kell az ingatlanbeszerzést könyvelni?

HozzászólásSzerző: KláriFA » szer. jan. 16, 2008 10:06 pm

Szia!

Látod bennem ez fel sem merült,hogy esetleg nem akarja eladni,csak bérbeadni.Magyarul rá kell kérdezni,hogy mit akar vele.??Ugyanis a tevékenységében benne van a bérbeadás is.Én meg azt gondoltam,ha nem mondja,akkor az természetesen továbbértékesítési céllal történő beszerzés.De ebben ezek szerint soha nem lehetek biztos.Látszik,hogy neked már vannak "rossz irányú"tapasztalataid is.

Köszönöm,hogy ezt megírtad,mert én biztos,hogy nem kérdeztem volna rá.

Köszönöm,Klári!

KláriFA
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

Hogyan kell az ingatlanbeszerzést könyvelni?

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szer. jan. 16, 2008 10:12 pm

Klári!  Én utánna jártam akkor, a vásárlási hitelszerződésben is az szerepelt, hogy továbbértékesítési célra veszi, s ha eladódik, akkor abból egyösszegben mennyit kell a hitellejáraton belül egyösszegben visszafizetni stb. Tehát kétséget kizáróan meggyőző volt, hogy az a beszerzéskor áru, sőt minden évben ez megerősítést nyert (leltár,stb.), aztán meg én szenvedhettem vele, most meg megint, mert már ÁFÁ-san adom bérbe, a (lakóingatlant igazoltan legalább 90%-ban folyamatosan bérbeadom,) akkor valahogy visszakellene varázsolni, az októberben pótlólag befizetett ÁFÁ-t/ ÁFÁ-ból, de még nem boncoltam ki a megoldást igazán.

Üdv. 

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am


Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 3 vendég

cron